Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Shai skapar  färgstark hästkonst

Han flyttade till Sverige och blev fascinerad av dalahästar. Inför ridsport-EM, som inleds på måndag, har gatukonstnären Shai Dahan målat nio hästskulpturer som placerats ut runt om i Göteborg. En av dem är självklart dalamönstrad.

”Vilken lat konstnär. Det där ser inte ut som en riktig häst”. Det var vad Shai Dahan tänkte när han första gången såg en dalahäst. Men så fick han berättat för sig om dalahästens historia och började måla sina egna, lite mer realistiska, varianter. 
– Jag älskar dalahästar, utbrister Shai. Min första egna målade jag på en vägg här i Borås, för skojs skull. Den hamnade i tidningen. Jag målade fler lite här och där och folk började höra av sig med beställningar.
Han ler lite när han lägger till: 
– Jag visste inte vad en dalahäst var innan jag flyttade till Sverige, det var bara en tillfällighet att jag fick syn på en hos min frus föräldrar. Nu är dalahästarna det som jag är mest känd för. 

Vi träffas i gatukonstnären Shais studio i Borås. Han skrattar lite när han ursäktande förklarar att han inte pratar så bra svenska – trots att han bott i Sverige i sju år. 
– Jag förstår, men att prata är svårt. Jag har mest suttit här själv och målat. Men nu försöker jag lära mig tillsammans med min tvååriga dotter Grace.
Längst inne i studion står två färgglada hästskulpturer i naturlig storlek. Det är de två sista i en serie av nio som Shai målat inför EM i ridsport som inleds i Göteborg på måndag (21 augusti).
– När det gäller vissa av hästarna har jag haft mer frihet, berättar Shai. Till exempel den som ser ut som en dalahäst. 
Han pekar på en av hästarna i studion och fortsätter: 
– Och den där, som är street art-inspirerad.

Bild: Anna Edlund

Shai växte upp i Los Angeles. Det var också där han träffade sin hustru Karin. Men efter att ha bott både i Los Angeles och i New York bestämde de sig för att flytta till Sverige – och hamnade, tack vare Karins jobb, i Borås.  
– Jag tycker om att bo här, säger Shai. Jag gillar naturen i Sverige. Och här i Borås, där vi bor, har jag bara fem minuter till skogen. Jag kan se rådjur i min trädgård!
Han förklarar att han även gillar småstadslivet på grund av att det i en mindre stad är enklare att genomföra större projekt – som en 22 meters väggmålning. 
– Jag vet hur det är att vara en liten fisk i en stor damm, säger Shai med ett snett leende. Det är bättre att vara en stor fisk i en liten damm. Jag försökte länge få lov att göra en stor väggmålning i Göteborg – i Borås gick det lättare.

Väggmålningen på 22 meter, föreställande en tjur och en häst, målade Shai i Borås 2014 inför street art-festivalen No Limit som han själv var initiativtagare till. Just väggmålningar modell större är något Shai brinner för. Den största han gjort finns att beskåda i Polen och är 35 meter hög. 
– Jag köpte walkie-talkies till några barn som tittade på när jag målade, berättar Shai och skrattar. Det är svårt med perspektivet när man målar så stort och jag blev trött på att åka ner och gå över till andra sidan gatan för att se hur det såg ut. Nu kunde jag i stället fråga barnen och de svarade ”Foten är lite för kort”.

Bild: Anna Edlund

Innan han kom till Sverige arbetade Shai på bank, som grafisk designer, och höll på med street art på fritiden. 
– Jag arbetade och min fru studerade. Men när vi kom hit sa Karin ”Fokusera nu på din konst i sex månader”. 
Och sedan dess är det vad Shai har gjort, på heltid. Hästar och dalahästar är hans signum men han målar och tecknar även andra motiv. Det händer att folk ber honom komma hem och måla väggmålningar – när vi ses ska han till ett kontor som anlitat honom, därefter väntar nästa stora utomhusväggmålning i Borås. 
– När jag var femton sa min lärare ”Det finns inte några pengar inom konst”, berättar Shai. Men konsten har förändrat mitt liv, och jag har sett att den kan förändra samhället. Jag vill göra saker för andra, inspirera ungdomar.

För några år sedan åkte Shai till Sydafrika, tillsammans med organisationen Project Playground som arbetar med utsatta barn i kåkstaden Langa. 
– Jag trodde att jag skulle inspirera barnen där, säger Shai. Men i stället blev det tvärtom. De inspirerade mig. Det är svårt att komma tillbaka från en sådan resa och inte uppskatta det man har. Jag glömmer det aldrig. När mina barn blir större vill jag resa tillbaka. 
Efter att Shai kommit hem från Langa ordnade han en utställning till förmån för Project Playground och har efter det fortsatt samarbetet med organisationen. 
– Mitt mål har aldrig varit berömmelse eller pengar, säger Shai. Jag vill göra skillnad. Nu tjänar jag tillräckligt för att kunna lägga tjugo procent av min tid på olika välgörenhetsprojekt. Men jag skulle vilja komma till en punkt där jag kan vända på det och lägga åttio procent. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.