Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många blir väldigt chockade över att amning kan vara svårt och att det kan göra ont. Bild: Hasse Holmberg / TT
Många blir väldigt chockade över att amning kan vara svårt och att det kan göra ont. Bild: Hasse Holmberg / TT

Sex vanliga frågor om amning

Googlar man frågor om amning får man vitt skilda svar beroende på vilken källa man läser. Särskilt i diskussionstrådar, där privatpersoner diskuterar och delar med sig av egna erfarenheter. Barnmorskan Rose-Marie Sädås och Mia Westlund från amningshjälpen svarar på sex vanliga frågor om amning.

Varför blir man törstig när man ammar?

– Det är hormonet oxytocin som är aktivt när det gäller mjölkproduktionen som arbetar tillsammans med något som heter antidiuretiskt hormon, som stimulerar återupptag av vatten i njurarna. Dessa finns båda i en del av hjärnan som heter hypofysen och påverkar varandra, säger Rose-Marie Sädås.

Hur påverkar koffein amningen?

Enligt Livsmedelsverket förs koffein från kaffe, te och energidrycker över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet.

Däremot är det möjligt att koffeinet kan påverka barnet.

– Man blir ju själv lite uppskruvad av koffein och det blir bebisen också. De kan få svårare att sova och bli lite skrikigare, säger Rose-Marie Sädås.

Vad får man inte äta när man ammar?

– Allt man har ätit under graviditet och lite till kan man äta när man ammar. Även de där ostarna man fick avstå från under graviditeten. Att äta en varierad kost är ju bra, men framförallt ska man äta sådant man är bekväm med, säger Rose-Marie Sädås.

Vissa barn kan utveckla födoämnesallergier under amningen, även om det inte är särskilt vanligt. Om barnen visar symtom är rekommendationen att man försöker utröna vad som orsaker besvären genom att föra dagbok över vad mamman har ätit och försöka hitta vad barnet reagerar på.

Komjölk, ägg, vete och sojaprotein är de vanligaste allergiframkallande livsmedlen.

LÄS MER: Barnmorskan Asabea Britton folkbildar om kvinnokroppen på Instagram

Har man förstört amningen om man börjar med ersättning?

– Att ge ersättning brukar i sig inte gynna amningen och ibland kan det göra att barnet vänjer sig vid stora doser och ett snabbt flöde. Det är jättevanligt att folk tror att om man väl har börjat med ersättning så måste man man fortsätta med det framöver. Men bara för att man ger ersättning betyder det inte att man inte kan få upp sin mjölkproduktion senare, säger Mia Westlund.

Får man dricka vin när man ammar?

Det finns inte så mycket forskning på området, eftersom det är etiskt tveksamt att göra studier kring hur alkohol påverkar det ammande barnet. Men enligt den forskning som finns innebär det inga medicinska risker för barnet om man dricker måttliga mängder alkohol när man ammar. Enligt Livsmedelsverket innebär det ett till två glas vin eller motsvarande en eller två gånger i veckan.

Det finns också några studier som visar att alkohol kan göra att mjölkproduktionen minskar, att barnet dricker mindre mjölk och att barnets sömn blir störd. Det kompenserar dock barnet för inom ett dygn, om mamman inte dricker alkohol under tiden.

Vad är det vanligaste folk inte känner till på förhand om amning?

– Det är många som inte känner till att amning inte alltid går av sig själv. Att det kan vara svårt, att det kan göra ont och att det är en så stor del av tillvaron den första tiden. Många blir väldigt chockade över att ingen har talat om att det kan bli besvärligt. Att amma kan vara smidigt, praktiskt, och härligt – men också urjobbigt. Är man förberedd och vet en del om amning innan så har man en liten arsenal att ta till för att tackla det som kan bli svårt, säger Mia Westlund.

LÄS MER: Det här bör du veta när din partner ammar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.