Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag beundrar kvinnor som arbetar med hjärnan, som är med och påverkar", säger Sarah Delshad som har grundat plattformen Muslimska feminister. Bild: Emma Kjellquist

Sarah Delshad pratar hellre om framgångar än om problem

Grundaren av plattformen Muslimska feminister Sarah Delshad vill hellre stärka och peppa unga kvinnor i stället för att prata om bristen på rättigheter.

– Jag hade själv velat höra hur cool och hur självklar jag var när jag var ung.

Sarah Delshad börjar med att ursäkta sin något trötta röst. När vi pratar i juni är det bara några dagar sedan hennes första barn, en son, föddes och livet vändes upp och ned. I alla fall har det blivit betydligt mindre sömn och mycket mer hormoner, förklarar hon. Samtidigt är allting också helt underbart. Det enda som inte har varit lika kul är alla månader hon har behövt vara i karantän.

– Det var ju fruktansvärt jobbigt. Och nu fortsätter det på sätt och vis. Jag är så rädd om min lilla bebis och vågar inte träffa folk. Så det får bli promenader. Å andra sidan får jag mer tid att vara med mitt barn. Det är positivt.

Däremot kan hon sakna jobbet, journalistiken och kanske framför allt uppdragen som föreläsare och opinionsbildare. Vara i skolor, på företag, hos föreningar, på bibliotek för att prata, peppa och ge en positiv bild av muslimska kvinnor.

Frustrerad reaktion

Själv är hon född i den irakiska delen av Kurdistan, men kom till Sverige med sin familj när hon bara var två år. Tidigt under uppväxten i Gävle började hon intressera sig för samhällsfrågor – specifikt feministiska frågor och kvinnors rättigheter. I tjugoårsåldern flyttade hon till Stockholm för att plugga journalistik och 2012 startade hon plattformen Muslimska feminister – som på Facebooksidan beskrivs som ”en frustrerad reaktion på noteringen av den muslimska kvinnans mediala frånvaro, samt den återkommande problemformuleringen närvarande i talet om henne.”

Varifrån kommer ditt intresse för feministiska frågor?

– Jag kommer ju från Mellanöstern där kvinnors rättigheter inte alltid står högst på agendan. Vilket i sin tur hör samman med brist på demokratiska processer, fattigdom och så vidare. Kvinnors rättigheter i samhällen är en pågående process som tar tid.

– Sedan har jag alltid beundrat starka och intellektuella kvinnor. När jag var tonåring fascinerades jag av coola feminister som Linda Skugge. Jag beundrar kvinnor som arbetar med hjärnan, som är med och påverkar. Det har också varit mitt mål – att få göra avtryck, men på mitt sätt.

Hur ser ditt sätt ut?

– Många feminister pratar om alla brister för kvinnor. Jag vill vara progressiv och stärkande i min ton och inte problemformulera så mycket. Inte prata om muslimska kvinnors avsaknad av rättigheter utan om vilken mångfasetterad grupp det är. Att de ofta är välutbildade, har enorma karriärer, är ledande profiler och opinionsbildare. Det har varit mitt sätt att arbeta.

– Det är också något jag hade velat höra när jag växte upp och sökte min identitet som muslimsk kvinna och feminist. Det saknade jag som ung.

Journalisten och författaren Sarah Delshad fyller 30 år den 21 juli. Bild: Emma Kjellquist
Journalisten och författaren Sarah Delshad fyller 30 år den 21 juli. Bild: Emma Kjellquist

Hennes engagemang har betalat sig. År 2015 nominerades hon till Raoul Wallenberg-priset och 2014 tog hon emot Poppius journalistskolas mångfaldsstipendium. Muslimska feminister har i dag över tusen följare och själv är hon en efterfrågad talare.

Polariserad värld

Men som nybliven mamma sittandes i långvarig karantän har det också funnits tid att grunna på misstagen som hon har gjort, säger hon.

– Som opinionsbildare har jag gjort uttalanden som jag i dag inte riktigt står för, eller som hamnade lite snett, men min avsikt har alltid varit god.

Är det något särskilt som gnager i dig?

– Ett konkret misstag var att jag i början försökte försvara och förklara min rätt att få vara feminist och muslim med teologiska argument. Jag ville visa att religionen också många gånger går att tolka feministiskt. Men det hamnade snett och jag har lärt mig att jag egentligen inte ska behöva förklara min existens med några argument.

Hon förklarar att det tyvärr är vanligt att många muslimska kvinnor måste stå till svars för de patriarkala strukturer som finns och de handlingar muslimska män utför och har utfört genom åren. Samtidigt är hon fullt medveten om att tiden vi lever i är polariserad – antingen svart eller vit.

– Där försöker jag hitta en gråzon. Vara ljus och peppande och inte problemformulera för mycket. För det handlar inte om en grupp som är förtryckta eller inte förtryckta. Det är inte svart eller vitt. Man kan exempelvis inte benämna slöjan som svart eller vit. Allt i världen har ju gråzoner och nyanser.

Sarah Delshad

Ålder: Fyller 30 år den 21 juli 2020.

Bor: I Stockholm.

Familj: Make och son.

Gör: Journalist och föreläsare. Grundare av nätverket Muslimska feminister.

Om att fylla 30: ”Det känns väldigt speciellt. Jag blickar tillbaka på åren mellan 20 och 30. De misstag man begick, vad jag har lärt mig och livets alla upp och nedgångar.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med att gosa lite extra med min bebis. Sedan ska jag baka en enorm tårta till mig själv. Det är en tradition när jag fyller år. Egentligen borde min man göra det, men det finns något kreativt i att baka sin egen tårta. Det blir en vanlig hederlig gräddtårta som jag hottar upp med godis – jag går helt bananas.”

Läser: ”Just nu 'Hjälp, jag är utmattad' av Clara Lidström och Erica Dahlgren. Det är en faktabok om utbrändhet. Jag är intresserad av psykisk ohälsa och har erfarenhet av det. Är man en skör själ, som jag anser mig vara, så blir man väldigt trött ibland.”

Drag jag jobbar med: ”I min profession har jag lite svårt att skilja på rollen Sarah och personen Sarah. Jag kan ta åt mig av saker. Jag försöker jobba på att vara mindre känslosam. Inte vara så ältande. Något jag började med under karantänen är att meditera. Avsätta en halvtimme då jag förlåter mig själv för mina brister och mina misstag.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.