Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Wrige, präst och lördagskrönikör.

Sara Wrige: "Vi kan säga du"

"Han, hon, hen, eller inget pronomen – allt funkar väl?", skriver lördagskrönikören Sara Wrige, som för några år sedan slutade att kalla Gud för "han".

I morgon är det Mors dag. I många kyrkor kommer man nog då att använda en ganska vanlig nattvardsbön, med formuleringen ”du som är som en fader och en moder” som en beskrivning av Gud. En formulering som försöker fånga att när Gud kallas för far och pappa, så är det för att uttrycka att Gud är som en förälder, inte för att uttrycka att Gud är manlig.
För ett antal år sen slutade jag kalla Gud för ”han”, jag säger helt enkelt ”Gud”. Ett par veckor fick jag tänka på att hålla tungan rätt i munnen. Men det föll ganska snabbt på plats. Jag ville ändra mitt språkbruk för jag ville att det skulle spegla hur jag tänker. Andra får säga som de vill. Utan ett personligt pronomen att ta till, blir språket ibland lite knöligt. Att säga ”hon” om Gud skulle inte kännas mer rätt för mig. Men språket och tanken är fantastisk och hanterar också det som är knöligt.

I Bibeln finns ett rikt bildspråk när texterna talar om Gud. I Gamla Testamentet lovsjungs Gud till exempel som klippa, borg, sköld, skydd och fristad. I Matteusevangeliet liknar Jesus sig själv vid ”hönan samlar sina kycklingar under vingarna”, en bild som ofta nämns när man söker bilder av Gud som är kvinnligt präglade. En bild som kommer tillbaka i den kända psalmen av Lina Sandell: Bred dina vida vingar. 

När Gud gestaltas i film har nog regissören och andra tänkt till ett extra varv i castingprocessen. För det finns ju en lång rad av referenser i kulturhistorien att förhålla sig till. Och även om alla nog inser att en gubbe med vitt skägg på ett moln knappast kan vara en representativ bild av Gud, så verkar det ändå vara en bild som vi har svårt att bli av med. Vad skulle du själv försöka rita om du spelade Pictionary eller rita-gissa-spring och ordet du ska rita är ”gud”? I filmen Bruce den allsmäktige är Gud svart. I komedin Dogma där Ben Affleck och Matt Damon spelar två fallna änglar är Gud en kvinna som gestaltas av Alanis Morisette. I filmen Exodus: Gods and Kings från 2014 är Gud ett barn. Olika gestaltningar som kan få oss att fundera över hur vi tänker och talar om Gud.
Det är sant att en majoritet av Bibelns referenser till Gud Fader är just manligt kodade. Och kanske är vi många som säger eller har sagt ”han” av gammal vana. Jag tycker att var och en själv får välja pronomen för Gud. Ett begrundande av pronomen kan fördjupa reflektionen om vem Gud är. Och vi kan alla behöva var öppna för andras val. Han, hon, hen, eller inget pronomen – allt funkar väl?

Kanske är det bästa pronomenet för Gud det som används vid tilltal, det som är bönens, hjärtats och det nära samtalets pronomen. Du. Universums Gud är också närhetens Gud, och vi får och kan säga ”du”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.