Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sara Andén ritar först tuschkonturer innan hon målar resten med akvarell. Nu satsar hon på att försöka förvandla hobbyn till sitt yrke. Bild: Anna Edlund
Sara Andén ritar först tuschkonturer innan hon målar resten med akvarell. Nu satsar hon på att försöka förvandla hobbyn till sitt yrke. Bild: Anna Edlund

Sara tänker göra konsten att måla byggnader till sitt yrke

Hon kallar sig husritare men har aldrig haft några arkitektdrömmar. I tusch och akvarell avbildar Sara Andén både välkända och okända byggnader. Nu gör hon ett försök att förvandla husritarhobbyn till ett jobb.

Under gymnasietiden satt hon på skolans tak och målade av takåsar.

– Från bildsalen kom man till taket om man klättrade ut genom fönstret, berättar Sara Andén. Vi tog med oss våra färger ut, det var så mysigt. Jag satt där hela tiden och bara målade.

Älskar att måla hus

Sara, som gick en gymnasieutbildning med konstinriktning, konstaterar att det var då hennes intresse för att måla hus började. Men att det skulle bli bara hus och nästan ingenting annat var egentligen inte meningen.

– Det bara blev så. När jag var föräldraledig med mitt äldsta barn gick jag runt med barnvagnen och såg en massa hus – och jag bara älskar att måla hus.

Sara bor i Majorna och från den stadsdelen hämtar hon många av sina motiv. Här står hon med penseln i högsta hugg framför den populära korvkiosken. Bild: Anna Edlund
Sara bor i Majorna och från den stadsdelen hämtar hon många av sina motiv. Här står hon med penseln i högsta hugg framför den populära korvkiosken. Bild: Anna Edlund

Majorna är Saras stadsdel och följaktligen finner man många av de hus hon avbildat just i Majorna. Till de mer välkända objekten hör den populära korvkiosken vid Mariaplan.

– Jag fotar alltid av innan, förklarar Sara. Många sitter framför objektet de målar av. Jag kanske hade gjort det i ett annat land...

Hon skrattar lite när hon lägger till:

– I ett annat klimat.

Tänker mycket på ljuset

I nästa andetag berättar Sara att hon tänker mycket på ljuset, och hur skuggor faller. Ibland går hon tillbaka flera gånger till det hus hon vill avbilda, för att få till det perfekta fotot där skuggorna ser snygga ut.

– Det är alltid en utmaning när det inte är jag själv som väljer motiv och fotar.

Sara, som även tar emot beställningar, ler lite snett när hon preciserar:

– Om någon skickar en halvdan bild på sin sommarstuga till exempel, då är det inte så kul.

Tatueringen på vänsterarmen bekräftar Saras genuina intresse för att avbilda hus. Bild: Anna Edlund
Tatueringen på vänsterarmen bekräftar Saras genuina intresse för att avbilda hus. Bild: Anna Edlund

När det gäller beställningarna handlar det ofta om människor som bor i villa, ska flytta och vill ha ett minne med sig.

– Min roligaste beställning var ett vattentorn i Finland, säger Sara. En kille skulle ge målningen i present till sin tjej som vuxit upp nära vattentornet.

Hennes största intresse

Sara konstaterar att målandet alltid varit hennes största intresse, men att det inte alltid funnits tid.

– Mamma målade mycket och gjorde kreativa grejer med mig och min bror när vi var barn. Jag har målat lite här och lite där men inte hållit igång. Fast varje gång jag målat har jag tänkt ”varför gör jag inte det här oftare?”.

Efter ett ögonblicks tystnad fortsätter Sara:

– När man inte har tid över till sin hobby efter jobbet... jag började för ett tag sedan fundera på att göra målandet till ett jobb och har nu tagit tjänstledigt. Det är konstigt att jag inte tänkt tanken tidigare, att jag skulle kunna jobba med det här.

Hon berättar att hennes sambo efter årsskiftet ska vara föräldraledig. Då ska Sara göra en helhjärtad satsning på husritandet. Men hon medger att det kändes skrämmande när hon postade sin ansökan om tjänstledighet.

– Jag fick panik, säger hon med ett skratt. Nu känns det bra, men det kan gå hur som helst. Jag var och tittade på en lokal i går. Förra helgen sökte jag 50 jobb. Jag tänker att jag ska satsa på målandet tre dagar i veckan och jobba med något annat två dagar. Som det är nu sitter jag varje kväll efter att barnen somnat och packar prints och fixar med min webbshop

Sara skrattar återigen när hon konstaterar:

– Jag är en ganska tråkigt människa att leva med.

Får kunder via Instagram

Kunderna når hon främst via Instagram, men hon har även sålt sina husprints på en del marknader.

– Folk blir verkligen berörda av platser. De kan komma fram och säga ”där växte jag upp”. Det är fascinerande. Det var ingenting jag tänkte på innan, att det skulle bli så. Men folk har så många minnen från olika platser.

Sara med sin favoritmålning i högerhanden och avbildningen av biograf Draken i den andra handen. Bild: Anna Edlund
Sara med sin favoritmålning i högerhanden och avbildningen av biograf Draken i den andra handen. Bild: Anna Edlund

Saras egen favorit är en målning av ett gult flervåningshus med blå balkonger, Haråsgatan 15, där balkongerna kastar långa skuggor på väggen.

– Jag gillar särskilt att måla av hus som inte är så vackra i allas ögon. Ett hus som ser ut som en låda är roligare än ett sekelskifteshus med vackra detaljer. Det blir en utmaning att göra något snyggt av det. Fast när jag målar något tycker jag aldrig om det med en gång. Efter ett tag kan jag göra det.

Sara bläddrar bland printsen och tar fram en annan målning, föreställande biograf Draken.

– Det hade varit jättekul, verkligen – att kunna jobba med det här på heltid, säger hon. Det finns så många hus och byggnader jag vill måla. Husen tar aldrig slut. De är världens bästa motiv. Flera har frågat efter Skansen Kronan – så jag känner att jag måste måla den någon gång. Men jag ser det som ett test nu för att inte bli besviken. Jag testar och ser var det hamnar.

Sara Andén

Ålder: 37 år.

Bor: Majorna.

Familj: Sambo, två barn, katt.

Gör: Föräldraledig.

Intressen: Måla, musik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.