Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hunden Atlas har problem med artros och är redo för dagens träningspass: en promenad i ”vattentrasken”, ett gåband i ett genomskinligt vattenkar. ”Vattnet ger lagom motstånd och glasrutorna gör det lättare att studera hundens rörelsemönster”, förklarar djursjukgymnasten Sandy Andersson. Bild: Ann-Christin Mathiasson
Hunden Atlas har problem med artros och är redo för dagens träningspass: en promenad i ”vattentrasken”, ett gåband i ett genomskinligt vattenkar. ”Vattnet ger lagom motstånd och glasrutorna gör det lättare att studera hundens rörelsemönster”, förklarar djursjukgymnasten Sandy Andersson. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Sandy får hundar att gå på vatten - rehabilitering

Sandy Anderson är sjukgymnast på djursjukhuset Blå Stjärnan. Här arbetar hon främst med att rehabilitera hundar; ett arbete som både är utmanande och glädjefyllt.
– Hundar kan inte förklara var det gör ont, så det gäller att vara extra lyhörd, säger Sandy.

I behandlingsrummet på djursjukhuset Blå Stjärnan har hunden Atlas precis kommit ut ur duschen. Han har problem med artros och är redo för dagens träningspass: en promenad i ”vattentrasken”, ett gåband i ett genomskinligt vattenkar.

Sandy styr hastigheten på rullbandet medan matte lockar med godis. För att inte åka bakåt måste Atlas hela tiden röra sig i takt med rullbandet.

– I vattentrasken kan träningen styras på ett helt annat sätt än i en simbassäng. Vattnet ger lagom motstånd och glasrutorna gör det lättare att studera hundens rörelsemönster, förklarar Sandy när hon en stund senare sitter på en madrass och masserar Atlas muskler.

En av djursjukhusets sjukgymnaster

Sedan 2009 är Sandy en av Blå Stjärnans sjukgymnaster. Hennes viktigaste uppgift är att undersöka rörligheten i djurens leder och bedöma muskulaturens styrka och funktion för att därefter utforma ett träningsprogram.

– Djur kan också drabbas av ryggproblem och förslitningsskador precis som vi människor. Utmaningen är att få djuren att göra övningarna, säger Sandy.

För en människa kan Sandy förklara hur en viss rörelse ska utföras. När det gäller hundar måste hon vara mer uppfinningsrik. Ett gott samarbete med djurägaren är därför A och O.

Ägarens ansvar att se till att träningen fullföljs

– Ägarens uppgift är att se till att träningen fullföljs. Det kan handla om att gå på promenader bland blåbärsris för att hunden ska lyfta ordentligt på tassarna, eller att få hunden att sitta på ett särskilt sätt.

Som sjukgymnast arbetar Sandy i nära samarbete med veterinärerna. De flesta djur som kommer till henne har varit inlagda och behöver rehabiliteras efter en operation, men det finns också djur som kommer enbart för friskvård. Majoriteten av patienterna är hundar, men det händer att en och annan katt dyker upp.

Svårt att tolka djurens språk

Sandy tycker att det svåraste i arbetet med djur är att veta hur stora besvär de egentligen har. Djur pratar, men inte med ord. Det är inte alltid lätt att tolka deras språk, hur lyhörd man än är.

– Det är ett stort ansvar att jobba med djur. Människor kan säga stopp, men det kan inte djur. Oftast säger de ifrån om det gör ont när man klämmer på dem. Men det händer att de biter ihop och är heroiska också.

Sandy kommer ursprungligen från USA där hon utbildade sig till sjukgymnast på humansidan och jobbade med ortopedi några år. Hon har alltid haft ett stort djurintresse och när hon flyttade till Sverige år 2006 fick hon se att det fanns en ledig tjänst som djursjukgymnast på Blå Stjärnan.

– Jag kände att det var dags att byta inriktning och sökte jobbet. Det kunde vara intressant att prova något nytt och eftersom mina morföräldrar hade en gård i USA var jag van vid att hantera djur.

Sandy fick tjänsten och kompletterade sin utbildning med kurser i djurrehabilitering. Trots att hon tidigare enbart hade jobbat med människor hade hon inga problem att tillämpa kunskaperna på djur.

Djur och människors skelett ganska lika

– Människans och djurens skelett är väldigt lika. Skillnaden är att djuren belastar kroppen på ett annat sätt eftersom de står på fyra ben och har en annan gångart, säger Sandy.

För att bli godkänd som djursjukgymnast krävs minst två års klinisk erfarenhet på människor och en tilläggsutbildning inom veterinärmedicin. Kunskap om djurskyddslagarna och erfarenhet av att handskas med djur är också nödvändigt.

– Sjukgymnastik för djur är en växande nisch. När jag började här var jag ensam, nu är vi sex stycken som jobbar med rehabilitering. I dag är man mer medveten om att även djur har rätt till livskvalitet. De allra flesta kan få mindre smärta med rätt träning.

Djuren klagar inte lika mycket som människor

Efter 13 år på Blå Stjärnan är Sandy fortfarande lika glad över sitt jobb. Hon tycker att det bästa är att få finnas där för både djuren och deras familjer. På vissa sätt är det också lättare att jobba med hundar än med människor:

– Hundar klagar inte på samma sätt som vi människor utan de går att muta med köttbullar och godis. Och på köpet får jag en väldig massa pussar, säger Sandy med ett skratt.

Sandy Anderson

Ålder: 48 år.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Sjukgymnast på regiondjursjukhuset Blå Stjärnan.

Familj: Man, tre barn och en hund.

Intressen: Träning, vara ute i naturen, umgås med familj och vänner, matlagning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.