För Malin Nylén, som förlorat sin pappa i självmord, har det betytt mycket att möta andra i samma situation. Att träffa efterlevande där längre tid gått gav henne hopp.  ”De hade stabila liv även om de fortfarande var påverkade. Det kändes hoppfullt. Det finns ett ”efter”. Det går att ta sig igenom det första värsta och bli en fungerande människa”, säger hon.
För Malin Nylén, som förlorat sin pappa i självmord, har det betytt mycket att möta andra i samma situation. Att träffa efterlevande där längre tid gått gav henne hopp. ”De hade stabila liv även om de fortfarande var påverkade. Det kändes hoppfullt. Det finns ett ”efter”. Det går att ta sig igenom det första värsta och bli en fungerande människa”, säger hon. Bild: Lina Norman

Samtalsträffarna hjälpte Malin efter pappans självmord

Många gånger har hon tänkt ”varför vaknade jag inte, varför kände jag inte på mig vad som skulle hända?”. En augustimorgon för tre och ett halvt år sedan tog Malin Nyléns pappa sitt liv – att möta andra som drabbats av liknande förluster blev en hjälp i sorgen.

ANNONS
|

Full av liv, så minns Malin Nylén sin pappa Bengt. Men när Bengt insjuknade i en svår depression förändrades han snabbt.

– Jag önskar att vi hade sett tecken tidigare, att han hade fått hjälp innan det hann bli så illa, säger Malin.

Efter ett ögonblicks tystnad fortsätter hon:

– Våren året pappa dog märkte jag att han inte hade samma humor som tidigare. Fast jag tänkte att så kan det ju vara – alla människor kan hamna i svackor. Pappa var annars en person som ofta utsatte kollegor, vänner och familj för pranks. Men lekfullheten försvann.

Bild: Lina Norman

Malin beskriver hur hon ofta talade i telefon med sin pappa – samtalen blev dock allt kortare.

ANNONS

– Han hade inte så mycket att berätta och ville gärna lämna över telefonen till mamma. När pappa var frisk var han en pratkvarn. Riktigt illa blev det under sommaren. Han var i sin egen bubbla, det gick inte att nå fram. Det var som en skiva som gick runt runt med så hopplösa tankar.

Tydligt suicidal

För Malin och hennes mamma var det då tydligt att pappan var suicidal.

– Pappas bror åkte med pappa till psykakuten, berättar Malin. Vi önskade alla att pappa skulle bli inlagd. Vi kände oss inte bekväma med att lämna honom ensam. Han hade mycket tankar kring döden och en gång sa han till mig ”du måste komma ihåg hur din gamla pappa var”.

Bild: Lina Norman

Malin tystnar återigen.

– Man kände sig så maktlös, säger hon sedan. Fast vi hade ändå hopp när de åkte till sjukhuset, att pappa skulle få hjälp – men så blev det inte. Pappa fick bara mer tabletter och blev hemskickad. Han skulle ha kontakt med mobila teamet, men för oss var det uppenbart att han ljög för dem när han sa ”det här går bra”.

Morgonen därpå, en dag i augusti 2017, var allt över.

– En halvtimme innan vi andra skulle gå upp, innan klockan skulle ringa, gjorde han slut på det, fortsätter Malin dröjande. Den natten sov jag hos mamma och pappa av en tillfällighet. Många gånger har jag tänkt ”varför kände jag inte på mig något, varför vaknade jag inte när han gick ut?”.

ANNONS

Hemskt telefonsamtal

Malin beskriver telefonsamtalet till sin syster som det absolut värsta hon har varit med om.

– Min dåvarande pojkvän fick åka hem till henne så att hon inte skulle vara ensam när jag berättade…

Vidare konstaterar Malin att det tog lång tid att ta in det som hänt.

– På ett sätt kan jag känna att jag fortfarande inte har gjort det till hundra procent. Jag har vant mig… men när jag tänker på dagen då det hände och tiden efter känns det overkligt, som en film – hände det på riktigt? I flera månader vaknade jag och blev chockad varje gång jag kom på vad som hänt.

Bild: Lina Norman

Via Facebook hittade dock Malin Spes – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, vilket kom att betyda mycket.

– Jag gick till en psykoterapeut några gånger och det var bra, men jag kände att jag behövde träffa någon som verkligen kunde förstå alla konstiga känslor.

Viktiga samtalsträffar

Att delta i samtalsträffar arrangerade av Spes blev viktigt i sorgen.

– Jag har vänner som vill väl, men det finns ämnen som blir konstiga att prata om. Hur kändes det i dödsögonblicket, både i huvudet och fysiskt? Sådana brutala tankar var helt okej att uttala högt i samtalsgruppen. För den som varit med om liknande är det självklart att de här tankarna finns. Tusen gånger har jag tänkt på hur pappas tankar gick när han gjorde det.

ANNONS

Efteråt har Malin själv engagerat sig som samtalsledare inom Spes. I dag bemannar hon telefonjouren.

– Att få prata med någon som kan relatera… jag vet själv hur mycket det betyder. Jag vill inte bara glömma det som hänt och lämna det bakom mig, jag vill göra någonting bra av det.

Minns sin omtänksamma pappa

När Malin tänker på sin pappa i dag minns hon den omtänksamma person han var.

– Han betydde jättemycket för mig. Pappa jobbade som grundskollärare och många elever kom på begravningen. Det kändes fint. Jag tror att pappa hade tyckt om det, att eleverna var välkomna. Det var viktigt för oss att ha en öppen begravning, att alla som ville fick komma och ta avsked.

Malin gör en kort paus innan hon lägger till:

– Jag minns pappa med väldigt mycket värme – han var en älskad person. Det han sa, om att jag skulle komma ihåg den gamla pappan… det gör jag.

– Men den sista sommaren och det sista dygnet sitter också kvar. Det går inte att bara glömma. Jag vill verkligen uppmana den som är drabbad att försöka träffa andra som varit med om samma sak. Det var ingen självklarhet för mig att gå till den första samtalsträffen hos Spes, men det hjälpte mycket.

ANNONS

Malin Nylén

Ålder: 28 år.

Bor: Guldheden.

Familj: Mamma och syster.

Gör: Studerar till läkare, jobbar i forskningsgrupp.

Intresse: Löpning.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Mår du dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Det finns även flera hjälplinjer och stödsajter dit man vända sig om man själv eller någon man känner mår dåligt:

Minds självmordslinje

Självmordslinjen har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt.

Minds föräldratelefon

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10–15. Hemsida: www.mind.se

Jourhavande medmänniska

De har en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att stötta, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på telefonnummer 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 och 06. Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.se

Bris

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om det du behöver hjälp eller stöd med. Numret är 116 111 och är linjen är öppen alla vardagar mellan 9–12 och 14–21. Det är gratis och du får vara anonym. Hemsida: www.bris.se

Spes

Anhöriga till personer som tagit sitt liv kan vända sig till Spes för stöd och hjälp. De som svarar har själva mist någon i suicid. Numret är 020-18 18 00 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19 och 22. Hemsida: www.spes.se

1177

Vårdguiden kan svara på frågor om psykisk ohälsa. På hemsidan går det också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Hemsida: www.1177.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS