Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sångerskan Yvette Palm utbildade sig till beteendevetare mitt i livet och förläser nu om att hitta kärleken. ”Jag brukar säga att man inte ska vara så förutbestämd. Det löser sig om man öppnar upp paletten lite och slutar tänka 'det ska vara den här typen'. Jag känner mig som ett levande bevis på att det går
Sångerskan Yvette Palm utbildade sig till beteendevetare mitt i livet och förläser nu om att hitta kärleken. ”Jag brukar säga att man inte ska vara så förutbestämd. Det löser sig om man öppnar upp paletten lite och slutar tänka 'det ska vara den här typen'. Jag känner mig som ett levande bevis på att det går", säger hon. Bild: Lina Norman

Sångerskan Yvette föreläser om konsten att hitta kärleken

Sångerska, kärlekscoach och projektkoordinator. Yvette Palm var mitt i livet när hon bestämde sig för att sätta sig i skolbänken och utbilda sig till beteendevetare. Drömmen nu är att väva ihop artisteriet, som varit hennes liv i trettio år, med föreläsningar om att hitta kärleken.

Hon konstaterar med ett skratt att hon alltid varit sist på bollen, men att det också kan vara lite spännande. Yvette Palm, som i tjugoårsåldern reste utomlands för att underhålla på hotell och stod på scenen när Cabaret Lorensberg slog upp portarna 1996, hade länge haft tankar på att pausa livet som sångerska för att studera – men det kom hela tiden saker emellan.

– Bland annat födde jag ett barn, säger hon och ler en aning. Och jag fick jobb som nöjeschef på kryssningsfartyget Birka Paradise. Det var för roligt för att säga nej till. Men tankarna på att plugga fanns i bakhuvudet hela tiden. Jag ville veta ”vad mer kan det bli av den här människan?”. Men jag förstod nog inte förrän senare hur sugen jag var på att lära mig nya saker.

Målet att bli beteendevetare

Till slut var dock tiden rätt och för fem år sedan, mitt i livet, skickade Yvette in en ansökan till Göteborgs universitet. Målet var att bli beteendevetare.

– Jag var 45 år när jag satte mig i skolbänken på Pedagogen. Det var sjukt läskigt! Men mina klasskompisar var underbara. De var alla runt 20 men frågade mig ”ska du med ut på fredag?”. Jag kände mig aldrig som en tant. Det var en jättespännande tid.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Yvette, som i dag jobbar som projektkoordinator, lägger till:

– Man läser i tidningar ”våga byt karriär”. Jag skulle vilja säga ”gör det”, men var beredd på att det inte är lätt om man är över 35 att komma in i en ny bransch. Det är tufft men jag har haft turen att möta chefer som sett människan.

Brinner för retorik

Vid sida av det fasta arbetet föreläser Yvette även till och från. Hon brinner för retorik och håller dessutom kurser i mental träning och att våga tala.

– Men det absoluta favoritämnet är relationer! Jag har alltid haft det som superintresse och varit lite av en relationscoach i kompiskretsen.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Yvette ler lite snett när hon fortsätter:

– Samtidigt har jag själv i många år varit världsbäst på att vara singel. Det har blivit en del terapitimmar och mycket självanalys. Vad håller jag på med? Jag måste göra något fel eftersom jag inte är framgångsrik i detta. I min föreläsning om kärlek och relationer har jag tagit in sådant som hjälpt mig.

Svårt få till förändring

Hon förklarar att de flesta som kommer för att lyssna på föreläsningen ”Kärlek, relationer och konsten att hitta den rätta” har funderingar kring ”varför blir jag inte intresserad av någon, varför fungerar det aldrig?”.

– Att titta på sitt eget beteende är skitjobbigt och det kan vara svårt att få till en förändring. Jag pratar mycket om självinsikt – att se över hur man beter sig i relationer. Har jag ett flyktbeteende som jag själv inte ser, eller klänger jag mig fast? Det finns olika problematik. Jag är inte i mål nånstans med att utveckla mig själv.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Återigen med ett leende fortsätter Yvette:

– Men på något sätt föll saker på plats efter att jag satte mig i skolbänken. Jag vågade ta det steget och vågade samtidigt skita i att tänka på relationsbiten. Jag hade levt väldigt ensam i ett par år och inte dejtat alls. Men så gick det ett halvår och sedan kom han, på nätet. Vi är inte perfekta människor, men det är inte det som är meningen. Det som är meningen är att hitta någon att leva med som man trivs med – att finna en harmoni i vardagen.

Hon berättar om den första kaffedejten. Mannen i hennes liv? Osäkert.

– Men så sågs vi igen på en lunch, som blev en riktigt lång lunch med djupa samtal. Känslan jag fick, som var så stark, när vi skulle skiljas åt var att jag inte ville gå. Det var lite nytt för mig.

Vill föreläsa mer

Målet och drömmen framöver är att föreläsa mer och även mixa ihop kurserna och föreläsningarna med sången och musiken.

– En föreläsningsshow är på gång – på relationstemat. Det ligger och puttrar. Jag har en samarbetspartner och jag har börjat skriva manuset. Nu har jag provat att byta karriär men jag vill inte lägga artisteriet helt åt sidan. Jag känner fortfarande, så fort jag kommer upp på scenen, ”nu är jag hemma”.

Bild: Lina Norman
Bild: Lina Norman

Yvette tystnar ett ögonblick och utbrister därefter:

– En annan rolig grej är att jag ska få gifta mig! Det blir första gången för oss båda.

Bröllopet framflyttat

I nästa andetag förklarar hon att en stor bröllopsfest skulle ha ägt rum inom kort, men coronaviruset satte stopp för det.

– Vi jobbar på alternativ. Det ser ut som att jag får en vigselring på fingret i alla fall, på något sätt. Det är så häftigt! Det var ingenting man hade kunnat drömma om för sju-åtta år sedan. Men som sagt, jag är alltid sen på bollen.

Yvette Palm

Ålder: 50 år.

Bor: Olskroken.

Familj: Blivande man, dotter, två bonusbarn.

Gör: Projektkoordinator, sångerska, föreläsare.

Intressen: Resa, utveckla mig själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.