Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaeth Gardestedt grundade Kanelbullens dag för 20 år sedan. Hon tror att dagen har blivit så stor för att svenskarna har en så varm relation kring kanelbullar.  Bild: Privat/Arkiv
Kaeth Gardestedt grundade Kanelbullens dag för 20 år sedan. Hon tror att dagen har blivit så stor för att svenskarna har en så varm relation kring kanelbullar. Bild: Privat/Arkiv

Så vill grundaren av kanelbullens dag att du ska fira

I år firar Kanelbullens dag 20 år. Att vi varje år har en särskild dag att fira det kaneldoftande bakverket kan vi tacka Kaeth Gardestedt för. För GP berättar hon om hur vi bör fira den fjärde oktober.

Hösten 1999 var Kaeth Gardestedt projektansvarig för Hembakningsrådet, en organisation som startades av svenska livsmedelsföretag för att inspirera till bakning. Organisationen fyllde 40 år 1999 och för att fira det tyckte Kaeth Gardestedt att man borde lyfta fram ett svenskt bakverk.

– Spontant kände jag att kanelbullen var det svenskaste bakverket. Jag frågade lite folk på stan vad de kände och alla blev så glad. Många tänkte på mysiga stunder och på sin mormor, säger Kaeth Gardestedt.

För 20 år sedan inföll internationella barndagen den fjärde oktober och det tyckte Kaeth passade bra ihop med kanelbullen. Tanken var att dagen skulle återkomma årligen och att man skulle avsätta pengar som kanelbullarna drog in och sätta in fond, som sedan skulle dela ut pengar till projekt som har med barn och hunger att göra. De planerna blev dessvärre aldrig verklighet.

– Då fanns inga sociala medier och jag hade väldigt mycket personliga kontakter för att sprida information. Jag hade ett bra nätverk och redan 1999 blev väldigt många medvetna om att fjärde oktober skulle vara kanelbullens dag.

LÄS MER: Mästerbagarens bästa bulltips inför kanelbullens dag

Bjuder alla hon träffar på en bulle

Den första upplagan av Kanelbullens dag rivstartade tidigt för Kaeth Gardestedt. Strax efter midnatt ringde nattradion och ställde frågor.

– Sedan fortsatte det hela dagen och fick uppmärksamhet i Bolibompa och flera andra tv-program.

Bagerierna var inte med på noterna och blev enligt Kaeth nedsprungna och en del sålde slut innan lunch. Själv hade hon kontaktat fyra Ikea-varuhus och fått lov att låna deras kök för att baka bullar och bjuda kunderna på.

Privat brukar hon baka egna bullar hemma i flera omgångar för att bjuda alla hon träffar den fjärde oktober. Förr brukade hon även hänga påsar med nybakade bullar på sina grannars dörrar.

LÄS MER: Fem kaféer att upptäcka i Göteborg

Besök ensamma människor – med en påse kanelbullar

Med åren har en lång rad andra temadagar gjort entré. Men Kaeth Gardestedt tycker att det har blivit för många.

– Det har blivit en sådan inflation att det har tappat sin tjusning. I dag är det så lätt att gå in på Facebook och bilda läppstiftets dag eller en dag då alla ska äta lök. Det är lite märkliga dagar som dyker upp och jag tror inte att de består så länge.

Kaeth Gardestedt tycker att Kanelbullens dag ska firas genom att ta tillfället i akt att stressa ner, släppa tankarna på att hålla vikten och sätta sig ner för att fika tillsammans.

– Jag tycker att man ska fira genom att man sitter ner och äter en god kanelbulle, gärna som någon i sällskapet har bakat. Prata om ditt och datt och koppla av. Sen tycker jag att man gärna ska ta en påse kanelbulle och gå hem till någon som känner sig nere eller kanske är lite ensam.

Själv begränsar hon inte intaget av kanelbullar till en dag om året.

– Jag äter mycket kanelbullar året om men varierar fyllningen och tar gärna lite äppelmos eller lite mandelmassa i. Jag gör dem som knutar. Det håller ihop fyllningen lite bättre än traditionella snäckor.

LÄS MER: Så överlever klassiska konditorierna i Göteborg nya trenderna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.