Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så undviker du piratkopiorna

Varannan svensk som köpt piratkopierade varor skulle avstå om straffen varit högre. Tillhör du dem som bara vill ha original? Här är tio tips som avslöjar fejkade prylar.

Piratkopior ser ut som och säljs som äkta vara, ofta i annonser på sociala medier. Visst, man kan göra medvetna köp av fejkade produkter, även om få fortfarande medger det, enligt Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet. Men acceptansen ökar, främst bland yngre konsumenter.
Konsument Europa har tillsammans med övriga ECC-kontoren, European Consumer Centres Network, lanserat en rapport med råd som ska hjälpa konsumenter att känna igen och undvika att köpa piratkopior på nätet.
Allt fler söker hjälp med sina fejkköp, men mörkertalet är stort enligt, Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa i Sverige.

Vad kan ni göra för att hjälpa dem?
– Om konsumenten exempelvis handlat från en brittisk webbsida kan vi be vårt brittiska systerkontor att försöka få tag i företaget. Många gånger går det inte, eftersom korrekta kontaktuppgifter saknas och varan uppenbarligen skickats från Asien även om sajtens adress slutade med co.uk. Då är enda chansen för konsumenten att göra en kortreklamation, en möjlighet många svenskar inte känner till, säger hon.
Kontakta din bank eller kortutgivare för att undersöka möjligheten att göra en kortreklamation, det vill säga få hjälp med återbetalning, efter att du gjort allt du kan mot säljaren. Dröj inte, ofta finns en tidsfrist.

Har du exempel på sajter där piratkopior säljs?
– Vi kan inte nämna någon sajt då de ofta byter namn eller stänger ned sidan efter ett tag. Ofta handlar det om produkter med kända varumärken som Canada Goose, Michael Kors, Adidas och Babour. Tipset är att gå in på företagens sidor och se vilka deras auktoriserade återförsäljare är, samt om de varnar för webbsidor som säljer piratkopior.
Förutom att fejkföretagen har tillverkat produkterna olagligt kan också dessa innebära hälso- eller säkerhetsrisker för konsumenterna, eftersom tillverkningen inte följt den europeiska lagstiftningen. Tänk exempelvis på verkningslösa receptfria läkemedel eller karbinhakar till bergsklättring som inte håller. Det kan också handla om förfalskade leksaker som innehåller giftiga eller elektronisk utrustning som fattar eld på grund av bristfällig isolering.

Ett köp online av en förfalskad produkt kan leda till att du får ett brev från tullmyndigheterna eller en advokatbyrå som säger att du måste betala en kompensation till rättighetsinnehavaren för exempelvis den förfalskade mobilen du precis köpt från Asien. Om du inte har gjort något orätt: skicka en skriftlig förklaring att du köpte produkten i god tro för personligt bruk och bestrid kravet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Var femte piratkopia en klocka

Mer än var femte produkt som tullen tar vid EU-gränser är klockor, enligt statistik från Europeiska Kommissionen. Handväskor och plånböcker respektive kläder utgör liksom solglasögon vardera cirka tio procent. I storleksordning därefter kommer parfym och smink respektive sportskor.

Ett exempel på förfalskad kosmetika är en eyeliner som skulle föreställa att vara från Mac. Den innehåll 46 gånger mer än det tillåtna gränsvärdet för koppar, vilket skulle kunna orsaka en allergisk reaktion. Försäljningspriset: 3,50 brittiska pund mot dåvarande pris 14 pund för den äkta kolpennan. Med billig tillverkning blir vinsterna goda och enligt OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, används vinsterna till kriminell verksamhet. Enligt Interpol går vinster från försäljning av falsk kosmetika till att finansiera drogsmuggling och terrorism.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.