Så undviker du piratkopiorna

ANNONS
|

Piratkopior ser ut som och säljs som äkta vara, ofta i annonser på sociala medier. Visst, man kan göra medvetna köp av fejkade produkter, även om få fortfarande medger det, enligt Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet. Men acceptansen ökar, främst bland yngre konsumenter.

Konsument Europa har tillsammans med övriga ECC-kontoren, European Consumer Centres Network, lanserat en rapport med råd som ska hjälpa konsumenter att känna igen och undvika att köpa piratkopior på nätet.

Allt fler söker hjälp med sina fejkköp, men mörkertalet är stort enligt, Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa i Sverige.

Vad kan ni göra för att hjälpa dem?

ANNONS

– Om konsumenten exempelvis handlat från en brittisk webbsida kan vi be vårt brittiska systerkontor att försöka få tag i företaget. Många gånger går det inte, eftersom korrekta kontaktuppgifter saknas och varan uppenbarligen skickats från Asien även om sajtens adress slutade med co.uk. Då är enda chansen för konsumenten att göra en kortreklamation, en möjlighet många svenskar inte känner till, säger hon.

Kontakta din bank eller kortutgivare för att undersöka möjligheten att göra en kortreklamation, det vill säga få hjälp med återbetalning, efter att du gjort allt du kan mot säljaren. Dröj inte, ofta finns en tidsfrist.

Har du exempel på sajter där piratkopior säljs?

– Vi kan inte nämna någon sajt då de ofta byter namn eller stänger ned sidan efter ett tag. Ofta handlar det om produkter med kända varumärken som Canada Goose, Michael Kors, Adidas och Babour. Tipset är att gå in på företagens sidor och se vilka deras auktoriserade återförsäljare är, samt om de varnar för webbsidor som säljer piratkopior.

Förutom att fejkföretagen har tillverkat produkterna olagligt kan också dessa innebära hälso- eller säkerhetsrisker för konsumenterna, eftersom tillverkningen inte följt den europeiska lagstiftningen. Tänk exempelvis på verkningslösa receptfria läkemedel eller karbinhakar till bergsklättring som inte håller. Det kan också handla om förfalskade leksaker som innehåller giftiga eller elektronisk utrustning som fattar eld på grund av bristfällig isolering.

ANNONS

Ett köp online av en förfalskad produkt kan leda till att du får ett brev från tullmyndigheterna eller en advokatbyrå som säger att du måste betala en kompensation till rättighetsinnehavaren för exempelvis den förfalskade mobilen du precis köpt från Asien. Om du inte har gjort något orätt: skicka en skriftlig förklaring att du köpte produkten i god tro för personligt bruk och bestrid kravet.

Var femte piratkopia en klocka

Mer än var femte produkt som tullen tar vid EU-gränser är klockor, enligt statistik från Europeiska Kommissionen. Handväskor och plånböcker respektive kläder utgör liksom solglasögon vardera cirka tio procent. I storleksordning därefter kommer parfym och smink respektive sportskor.

Ett exempel på förfalskad kosmetika är en eyeliner som skulle föreställa att vara från Mac. Den innehåll 46 gånger mer än det tillåtna gränsvärdet för koppar, vilket skulle kunna orsaka en allergisk reaktion. Försäljningspriset: 3,50 brittiska pund mot dåvarande pris 14 pund för den äkta kolpennan. Med billig tillverkning blir vinsterna goda och enligt OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, används vinsterna till kriminell verksamhet. Enligt Interpol går vinster från försäljning av falsk kosmetika till att finansiera drogsmuggling och terrorism.

Fakta

Tio tips som hjälper dig att kännaigen en piratkopia på nätet.

1. Kolla upp säljarens identitet.

Kolla alltid att kontaktuppgifterna på webbplatsen verkligen existerar samtvar du kan klaga om du skulle stöta på problem. Leta efter: företagets namn, adressen, e-postadressen eller ett kontaktformulär, där du får bekräftelse som innehåller meddelandet du skickade in.

Telefonnummer och (om det finns) faxnummer

Lita inte blint på webbadressen. Bara för att en adress slutar med ".se", ".dk", ".fr" eller någon annan europeisk adress betyder det nödvändigtvis inte att företaget ligger inom EU.

2. Läs andra kunders omdömen.

Googla för att kontrollera vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs deraskommentarer med kritiska ögon.

Är recensionen överdrivet positiv? Ser du samma person recensera produkten på flera andra webbplatser? Det kan vara webbshopen som skrivit recensionen själv, vilket är olagligt.

3. Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke.

Ett trygghetsmärke är en stämpel från tredje part, exempelvis Trygg E-handel eller Certifierad E-handel, som intygar att webbplatsen uppfyller kvalitetskraven för märket och utlovar ett säkert nätköp.

För att vara säker på att märket är äkta, gå in på förtroendemärkets egen webbplats för att kontrollera att webbshopen hartilldelats detta trygghetsmärke.

4. Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell.

De flesta webbplatserna som säljer piratkopior ser inte särskilt professionella ut. De kan ha stavfel och dålig kvalitet på bilder av logotyperna.

Tänk också på att bara för att språket på webbplatsen är på svenska, betyder det inte att den är registrerad i Sverige.

Lita inte på webbplatser där webbadressen innehåller ord som "billig", "outlet" eller andra ord som uttryckligen pekar på låga priser.

5. Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen.

Näthandlare är skyldiga att ge dig tydlig och korrekt information om dina rättigheter som konsument, såsom 14 dagars ångerrätt eller reklamationstidpå minst 2 år inom EU.

6. Undersök bilden på produkten.

Ser bilderna på webbplatsen oprofessionella ut? Är detfel på logotypen eller ser bakgrunden konstig ut?Är det omöjligt att zooma in? Det är någratecken på att webbplatsen säljer piratkopior.

7. Undersök priset på produkten.

Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det. Piratkopior är oftast mycket billigare.

Jämförpriser på flera webbplatser, och ha alltid det totala priset i åtanke. Ingår moms, leveranskostnader, bankavgifter och tull?

8. Kolla efter auktoriserade återförsäljare på produktensofficiella webbplats.

Att beställa produkter från dessa återförsäljare garanterar att produkten du köper är äkta.

Gå till varumärkets officiella webbplats för att kontrollera att webbutiken du tänkt handla från inte är svartlistad.

9. Betala med säkra betalningsmetoder.

När du betalar för ett köp på nätet, ska du följa treprinciper:

Säker anslutning.Adressen ska börja med httpsoch ha en hänglåsikon eller en nyckel i adressfältet.

Betala med bankkort.Då kan du göra en kortreklamation och få återbetalning från kreditkortsutgivaren om säljaren inte respekterar dina konsumenträttigheter. Med kreditkort får du ett extra skydd med konsumentkreditlagen (29 §).

Undvik direkt penningöverföringarsom Western Union, Worldremit, Worldplay, Moneycorp med flera.

10. Var uppmärksam på om produkten har originaldelar.

Är produkten ny eller inte? Det gör en avsevärd skillnad för din garanti och vad du kan förvänta dig av en sådan produkt.

Källa. Konsument Europa.

ANNONS