Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I den delvis självbiografiska boken ”Mitt sanna Jag – från medberoende till frihet” berättar Caroline Albo om sin egen utveckling – från att ha varit vilsen och lite sökande till att bli trygg i sig själv. "I dag kan jag ärligt säga att jag älskar och accepterar mig själv fullt ut som den jag är", säger hon. Bild: Cecilia Hedström

Så lyckades Caroline hitta sitt sanna jag – och skriva en bok

Att våga möta sig själv är grunden till ett liv där man mår bra. Så skriver Caroline Albo i sin bok ”Mitt sanna Jag – från medberoende till frihet”.

Jag förstår snabbt, när jag träffar henne på ett café i centrala Göteborg, att den “nya” Caroline har mycket lite gemensamt med den “gamla” Caroline.

I sin nyutgivna bok ”Mitt sanna Jag” berättar Caroline öppenhjärtigt om hur hennes liv såg ut tidigare och hur det ser ut i dag. Men framför allt hur du och jag också kan ta oss dit också. Till ett bättre liv där man är sann mot sig själv och den man är.

På min fråga om vem Caroline egentligen är, beskriver hon sig själv som en omtänksam, öppen och social person. Och det är lätt att hålla med. För hon berättar vidare att i dag är hon positivt nyfiken på livet och vad det har att erbjuda.

– Men det har inte alltid varit så, fortsätter hon. Tidigare var jag väldigt vilsen och sorgsen. Jag har under större delen av mitt liv varit en väldigt sökande person som inte visste vem jag var eller vart jag hörde hemma.

Debutboken kom i höstas

I höstas släpptes Carolines första bok på bokmässan och hon berättar att hon skrivit en bok om sitt liv, där hon pratar om sina utmaningar och prövningar. Halva boken är en självbiografi där hon skriver om hur hon levde tidigare, och den andra halvan är inriktad på psykologi och (med)beroendeproblematiken.

– Det var inte min tanke från början, att det skulle bli en bok. Jag hade mått dåligt och levt väldigt destruktivt under många år. Så när min mamma dog för fem år sedan nådde jag på något sätt botten. Vi stod varandra mycket nära och det var svårt för mig att hantera förlusten.

– De sätt som jag hanterade problem på var inte längre hållbara. Jag kände att jag var tvungen att göra något åt min livssituation och jag insåg att den enda personen som kunde göra något åt det var jag själv.

– Strax efter min mammas bortgång kom jag i kontakt med IRIZ-Metoden. En psykologi som jobbar på djupet för att du ska förstå dig själv om vem du är. Genom en utbildning i personlig utveckling och därefter individuella terapisessioner kunde jag bearbeta de undantryckta känslorna jag bar på, skapade utifrån oläkta sår och trauman i barndomen. Först då förstod jag varför jag behandlat mig själv illa i så många år.

Bild: Cecilia Hedström
Bild: Cecilia Hedström

Caroline berättar öppet om åren med höga prestationskrav, ätstörningar och utmattningssyndrom. I boken beskriver hon ett liv som på ytan låter fantastiskt spännande, med resor och kändisar. Men hon berättar också om det mörka och svarta som gjorde att hon aldrig kunde uppskatta det hon hade eller var med om. Och hur svårt det är att upprätthålla någon slags normalitet i livet när allt går ut på att söka andras bekräftelse och godkännande på att man duger.

– Två år in i min egen terapi insåg jag att jag ville fortsätta läsa vidare till samtalsterapeut. Framförallt för att få mer kunskap om mig själv och världen runtomkring, men också för att få möjlighet till att hjälpa andra till bättre hälsa och välmående.

”Inte naturligt att må dåligt”

– Med boken vill jag ge hopp till andra, och visa att det finns en väg ut ur allt lidande. Att det inte är naturligt att må dåligt. Att vi måste våga be om hjälp när vi inte mår bra, och att det går att göra något åt det. Obearbetade tankar och känslor från vårt förflutna kommer förr eller senare ifatt oss, antigen fysiskt, känslomässigt eller mentalt.

– Genom min utbildning i kombination med individuell samtalsterapi vågade jag möta mig själv och ta tag i grundorsaken till mina problem. Problem som bottnade i medberoende till mina föräldrar, främst min mamma, Eftersom jag aldrig har känd mig älskad skapade det en jakt på yttre kärlek och bekräftelse.

– Visst gör det gör ont under tiden, man jobbar med sig själv och stundtals kan det vara jättesvårt och energikrävande. Men när man kommer ut på andra sida, Caroline slår ut med armarna och avfyrar sitt stora leende, då är det värt allt!

Skrivarbetet blev terapi

Det är svårt att inte tro henne.

– Efter två års utbildning började tanken på att skriva en bok ta form. Under ett år gjorde jag inget annat än att skriva. Jag vill med boken få andra att förstå att det finns sätt att “må bra” på.

– Samtidigt var själva skrivprocessen mycket terapeutisk för mig. Att sätta ord på mina tankar och känslor, och allt jag varit med om och hur jag bearbetat det.

På min fråga om det är lätt att glida tillbaka in i gamla mönster och beteenden, menar Caroline att hon i dag har verktyg att hantera utmaningar på ett helt annat sätt än tidigare.

Vågade inte säga nej

– Förr satte jag aldrig gränser, eller stod upp för mig själv. Jag sa ja till stort sett allt. Dels för att jag inte vågade säga nej, med risk för att inte vara omtyckt, men också för att jag fick bekräftelse av andra när jag visade mig duktig.

– I dag är jag väldigt noga med vem jag umgås med, vilket inflytande de har på mig och hur dom får mig att känna. Och jag prioriterar mina egna behov, som att äta bra, träna och sova ordentligt. Jag är också noggrann med att ge mig själv tid till att meditera och reflektera.

– I dag kan jag ärligt säga att jag älskar och accepterar mig själv fullt ut som den jag är. Jag känner glädje och jag värdesätter mig själv, på ett sätt jag aldrig tidigare har gjort. Jag har startat mitt företag där jag har klienter, det är en fantastisk känsla att på nära håll få vara med om någon annans personliga utveckling. Jag älskar att se andra människor växa och att ta hand om andra, men i dag sker det inte på bekostnad av mig själv.

Caroline Albo

Ålder: 36 år.

Familj: Pappa och tvillingbror.

Bor: i Göteborg.

Fritidsintressen: Träning, yoga, umgås med vänner och familj, resor och att få uppleva nya magiska platser.

Motto: ”Live your dreams and dream your life”.

IRIZ-metoden

Metoden bygger vidare på psykosyntesen och tidigare fyra vågors psykologi. Här har man en modell som förklara vad Jaget är, dvs. “vem Jag är”, hur man kommer i kontakt med sitt hjärta och når sin fulla potential. Enligt IRIZ-metoden är det först när vi når vårt Jag, som vi kan ta oss an livet på ett självklart och självständigt sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.