Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kocken Alexandra Zazzi tycker att grytor mättar bra på hajken. Bild: Jonas Myrholm
Kocken Alexandra Zazzi tycker att grytor mättar bra på hajken. Bild: Jonas Myrholm

Så lagar du gryta med chorizo utomhus

En hungrig familj ska tillbringa helgen i skogen. Alexandra Zazzi tipsar om att laga en smakrik gryta med tomat och chorizo.

Hej Alexandra,

Kan du ge något tips på mat att ta med i naturen? Jag hörde dig på radion om dina kanelbullar i jägarpanna och det lät inspirerande. Jag tänkte ta min familj på två nätter i skogen innan det blir superkallt. Vi ska ta med stormkök och vill inte bara ha godis utan riktig mat. Vi är fyra stycken som äter allting och är ganska hungriga av oss. På fredagen gärna något som går snabbt att laga då vi ska ta oss ut och landa i ett läger på bara två timmar. På lördagen kan vi laga lite mer.

Tacksam för tips så snart som möjligt, innan kung Bore slår till.

Hälsningar

Friluftsgänget

Hej på er, modiga friluftare!

Härligt att ni låter er utmanas när det inte är fullt lika bekvämt att campa som under varma sommardagar. Jag ska försöka ge er någon form av recept som funkar. För egentligen funkar det mesta att släpa ut i naturen och sedan laga till. När det gäller fredagen med endast några timmars vandring så är det allra lättast att ta med sig en helt färdig gryta med både potatis, grönsaker och någon form av protein.

Det är kallt ute så råvarorna är inte lika utsatta som under sommaren. Lägg grytan i en slagtålig förpackning med en kylklabbe vid sidan och packa ned i ryggsäcken. Sedan är det bara att värma upp i grytan så får ni varm mat direkt. Ta gärna med bröd om ni vill dryga ut energiintaget. Gott att packa i ryggsäckarna och som ger energi är hårda lagrade ostar, typ Parmesan, Manchego och Pecorino. De behöver inte ligga kylt och är goda att tälja/riva över det mesta.

LÄS MER: Recept: Så gör du egen ”fish and chips”

Till lördagsmiddagen kanske ni vill laga mat och skapa dofter. Återigen tycker jag att grytor gör jobbet och skapar både värme och mättnad. Ett knep som jag brukar ta till är att ta med en sopptermos med stor öppning. I den mäter jag ut couscous och slår kokande vatten över. Under tiden jag lagar på stormköket sväller min couscous och håller sig varm. Sedan skedar jag upp couscous i allas kåsor och toppar med vad jag nu lagat till i grytan. Ytterligare ett tips är att blanda ihop sin egen kryddblandning. Blanda två delar salt, 0,5 del malen svartpeppar, 1 del oregano och 0,5 del rosmarin.

Här kommer ett lättlagat recept på chorizogryta. Den peppriga korven har mycket smaker vilket gör att man kan trolla fram smaker utan att tillsätta kryddor. Är man många och grytan blir trång kan korven tillagas på pinnar över en öppen eld av var och en och tomatsås/grönsaksgrytan i stormköket. Mumsigt värre en kall höstdag.

Chorizo, tomat och grönsaksgryta med couscous

4 personer

Couscous

  • 1 buljongtärning
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 4 dl vatten
  • 4 dl couscous

Gör gärna så här:

  1. Ta med couscous i en termos med vid öppning eller en burk med lock.
  2. Koka upp vattnet med buljongtärning och fett.
  3. Slå på couscousgrynen och rör om. Ställ åt sidan att svälla i minst 10 minuter.

Grytan

  • 4 till 8 färska chorizokorvar. Blanda gärna heta med milda.
  • 2 burkar passerade tomater
  • 1 zucchini (tvätta hemma)
  • 2 morötter (ekologiska, tvättade)
  • 2 tsk kryddblandning (smaka av)

Gör gärna så här:

  1. Stek korven i kastrullen och lyft ur.
  2. Rensa morötterna och skär i bitar, lägg i korvfettet. Stek en stund.
  3. Lägg sedan i tomaterna och kryddorna, låt sjuda tills morötterna mjuknat något (det är gott med lite krispighet kvar).
  4. Dela zucchinin i stavar och korven i bitar. Vänd ner båda i tomatsåsen och smaka av med kryddor.
  5. Skeda upp på couscous och njut.

Givetvis är grytan även god till pasta, potatis och andra gryn.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

LÄS MER: ”Vad ska jag göra med all svamp?”

LÄS MER: Två goda recept på päron

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.