Efter många hektiska yrkesår drabbades Rebecca Hedberg av utmattningssyndrom. Under sjukskrivningen kom hon i kontakt med begreppet högkänslig och kände igen sig i beskrivningen. I dag arbetar hon som samtalsterapeut för högkänsliga.
Efter många hektiska yrkesår drabbades Rebecca Hedberg av utmattningssyndrom. Under sjukskrivningen kom hon i kontakt med begreppet högkänslig och kände igen sig i beskrivningen. I dag arbetar hon som samtalsterapeut för högkänsliga. Bild: Jan Larsson

Så hittade Rebecca vägen tillbaka efter stresskraschen

Som utbildad civilekonom var hon mitt uppe i karriären när kroppen sade stopp. Under utmattningsperioden kom hon i kontakt med begreppet högkänslig och kände igen sig i beskrivningen. I dag använder Rebecca Hedberg högkänsligheten som en fördel och styrka i arbetet som samtalsterapeut.

ANNONS
|

Hon arbetade många år med marknadsföring, ekonomi och logistik, hade familj med barn och livet rullade på. Sedan bytte hon bransch till hemelektronik, men stresspåslaget var fortfarande högt med många bollar i luften.

– Jag tänkte att jag skulle göra något annat. Mycket handlade om att jag ville må bättre. Men jag fattade inte riktigt hur jag skulle göra. Jag bytte bransch, men jag var ju fortfarande samma person, så det blev ju inte bra där heller, berättar Rebecca.

Fler och fler arbetsuppgifter

Ihop med en ny tjänst på företaget lades det snabbt på fler arbetsuppgifter. Rebecca som tidigare känt entusiasm inför nya utmaningar blev i stället alltmer stressad. Till slut sa kroppen ifrån och hon fick diagnosen utmattningssyndrom.

ANNONS

– Min kropp hade signalerat detta i tio års tid i form av värk i axlar och rygg. Under de åren fick jag också två barn och skulle hantera det här med att vara mamma och jobba. Det var många faktorer som spelade in. Problemet var väl också att arbetsplatsen inte var ett bra ställe för mig att vara på.

Rebecca menar att även högkänsligheten spelar en stor roll i det hela.

– Som högkänslig har man lätt för att anpassa sig. Man har hela tiden känselspröten ute för att känna av omgivningen och hur man själv ska förhålla sig till den. Man känner av all negativitet och alla tunga känslor. Det blir en enorm anstormning av känslor som man tar på sig. Så jag trodde att mycket av det som hände på arbetet var mitt fel, att det var mitt ansvar.

"Förut var min magkänsla helt avstängd. Den har jag arbetat upp och använder nu som min styrka och superkraft", säger Rebecca Hedberg.
"Förut var min magkänsla helt avstängd. Den har jag arbetat upp och använder nu som min styrka och superkraft", säger Rebecca Hedberg. Bild: Jan Larsson

Utmattningen beskriver hon som att kroppen kraschade både mentalt och fysiskt. Hon började tvivla på sig själv och det hon gjorde. Mitt i det mörka letade Rebecca efter ett sätt att resa sig och att förstå vad som hände. När hon fick tag i en bok om högkänslighet var det något som klickade.

– Det var vissa saker i boken som jag kunde relatera till. Utmattning har ju många skeden efteråt. Det här var under en period som jag mådde rätt bra, men var ljuskänslig och behövde vila väldigt mycket. Där någonstans började jag fundera på vad som berodde på utmattningen och vad som hade med högkänsligheten att göra.

ANNONS

Retreat för högkänsliga

I samband med letandet hittade hon en retreat för högkänsliga på Österlen.

– Jag kände direkt, att det var rätt. Så jag åkte dit med en intention om att lära mig mer om vad som är utmattning och vad som är högkänslighet. Det som jag tog med mig hem var att jag behöver förstå mina egna behov ännu mer. Det var väl där resan började med att lära känna mig själv bättre, berättar Rebecca.

Under retreaten fick hon reda på att man skulle ha en utbildning till samtalsterapeut för högkänsliga. Rebecca förstod att det var en chans hon inte kunde missa.

– Jag anmälde mig direkt. Jag hade redan utbildat mig inom mindfulness och yoga, men kände att jag bara skrapade på ytan. Här fanns det något djupare att jobba med.

Rebecca menar att den egna högkänsligheten har funnits där hela genom hela livet.

– Jag har alltid varit enormt anpassningsbar, med tentakler som känselspröt ute ända sedan jag var liten. I början trodde jag att alla var sådana, säger hon.

– Det var först när jag började läsa om det som jag förstod att 20 procent av befolkningen är högkänslig och resten inte känner av och tar in känslor på det viset.

ANNONS

Diplomerad samtalsterapeut

I dag arbetar Rebecca som diplomerad högkänslig samtalsterapeut och driver bland annat ett rehabprogram online för utmattade. Hon arbetar mycket med magkänslan.

– Förut var min magkänsla helt avstängd. Den har jag arbetat upp och använder nu som min styrka och superkraft. Det är den som hjälper mig göra ett bra jobb. Om jag är närvarande i det jag gör och följer den känslan så kan jag bidra på ett öppet och ärligt genuint sätt till mina klienter.

Hon påpekar att högkänslighet inte är någon diagnos, utan en del av den man är.

– Det är ett personlighetsdrag. Det är inget som man ska arbeta eller medicinera bort. Men om man kan vända det till att det är en del av en själv, så kan man ju också använda det till en fördel och styrka i livet. Samtidigt har jag ingen lust att definiera mig som högkänslig. Jag är Rebecca, men börjar förstå mig själv bättre.

Rebecca Hedberg

Ålder: 45 år.

Yrke: Samtalsterapeut för högkänsliga. Kursledare.

Familj: Maken Martin och barnen Ione och Imra.

Bor: Kungälv.

Aktuell: Rebeccas bok ”Ta en paus”, kom ut i november förra året.

Intressen: Mitt jobb. Naturen. Träning.

Hemsida: www.halsainuet.se

Instagram: www.instagram.com/rebeccahedberg.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS