Linda Persson blev stolt ägare till två Garbo-hattar via en internet-auktion i Los Angeles. Redan i tonåren började Linda intressera sig för filmikonen Greta Garbo.
Linda Persson blev stolt ägare till två Garbo-hattar via en internet-auktion i Los Angeles. Redan i tonåren började Linda intressera sig för filmikonen Greta Garbo. "Hon var före sin tid, med feminismen och det här att vara kvinna och gå sin egen väg", förklarar Linda. Bild: TT, Jan Larsson

Så hamnade Garbos hattar hos fotostjärnan Linda i Bollebygd

Hon äger två av Greta Garbos hattar, en guldring och en sällsynt autograf skriven på ett checkhäfte. Linda Persson har länge haft en fascination för den svenska filmstjärnan. Andra stora intressen är musik, veteranbilar och inte minst fotografering där hon i oktober tog guld i foto-SM.

Hattarna är placerade inne i varsin glaskupa – en beige och den andra svart. Linda lyfter på kuporna och berättar historien om hur de kom till Bollebygd.

– Auktionen gick på internet, från Los Angeles, mitt i natten. Jag som skulle upp och jobba dagen efter blev sittande framför datorn hela den natten, men det var det värt.

Stort intresse för Garbos saker

Folk från hela världen bjöd på Garbos tillhörigheter och de förväntade priserna överstegs tio gånger utgångsbuden.

– Det visade vilket jätteintresse det fanns för hennes saker. Men jag lyckades i alla fall buda hem de här två hattarna. Det var också de som jag var mest intresserad av. På något sätt känns det också roligt att få ta tillbaka några av Gretas saker till Sverige, menar Linda.

Fotointresset kom till efter att hon utbildat sig till reporter och fick jobb på ett stort bilmagasin som ville ha bilder till texterna. Linda skaffade sig en systemkamera och började sedan fototävla för att utveckla sig snabbare.

Nyligen tog Linda Persson guld i foto-SM i kategorin Fine Art. Det här är den vinnande bilden som hon har döpt till "Morning walk in Kitty Hawk". Bild: Linda Persson
Nyligen tog Linda Persson guld i foto-SM i kategorin Fine Art. Det här är den vinnande bilden som hon har döpt till "Morning walk in Kitty Hawk". Bild: Linda Persson

I år anmälde hon sig till foto-SM, kategorin Fine Art på Fotografiska Museet i Stockholm. Där gick hon till final och erövrade en guldmedalj.

– Det var väldigt roligt och lärorikt. Några av Sveriges bästa fotografer var ju med, så det kändes hedrande bara ha kommit till final, att sedan vinna var en extra bonus, menar Linda.

Dyrgripar bland autograferna

Att samla autografer har länge varit ett stort intresse, vilket i början hängde ihop med intresset för bilar och rockabilly. Linda äger autografer av sådana artister som Elvis Presley, Johnny Cash och Gene Vincent.

En mycket speciell autograf finns också på den check som Linda äger, signerad av Greta Garbo den 29 augusti 1969.

– Jag köpte den av Gretas brorson. De hade sparat en del checkar från rensningen av dödsboet. Det är lite speciellt, särskilt som Garbo var en av de mest svårflörtade på jorden vad gäller att skriva autografer. Hon tyckte inte själv att hon var särskilt märkvärdig, så hon förstod inte varför folk ville ha hennes namnteckning.

Checken med Garbos underskrift och hennes Cocktailring. Bild: Jan Larsson
Checken med Garbos underskrift och hennes Cocktailring. Bild: Jan Larsson

Linda är också innehavare till en alldeles speciell guldring i en ask. Ringen var den första Linda köpte som varit i Garbos ägo.

– Det är en så kallad Cocktailring som Greta gav till Sidney Guilaroff, hennes mångårige vän och frisör. Den köpte jag direkt från Sidney av en samlare tillsammans med ett äkthetsintyg, signerat av honom själv och en notarie.

Hur startade den här fascinationen för Greta Garbo?

– Jag tror det började i tonåren när jag gick på estetiska programmet i Borås och vi fick läsa filmhistoria. En av filmerna var Gösta Berlings saga, med just Greta Garbo i en av huvudrollerna. Någonstans där fastnade jag för henne. Mycket på grund av mystiken omkring, men också för att hon var före sin tid, med feminismen och det här att vara kvinna och gå sin egen väg.

Skicklig förhandlare

Linda berättar om hur Garbo bar byxor under en tid när plagget var otänkbart för en kvinna. När hon fick reda på att hennes manliga motspelare fick upp till 15 gånger mer i lön så vägrade hon spela in ett enda ord innan hon fick betydligt mer.

– Det var trots allt hon som var dragplåstret i filmerna. Det slutade med att hon fick hälften av motspelarens, vilket fortfarande är orättvist men ingen annan kvinnlig skådespelare kunde komma i närheten av den summan på den tiden. Hon var inte rädd att förhandla alltså.

Utöver intresset för Garbo är Linda fotograf och utbildad musiker, där rockabilly som sagt har en särskild plats. I garaget står en Pontiac Firebird och veteranmoppen, en Husqvarna Roulette.

Finns det en tråd som sammanfattar alla dina olika intressen?

– Det är i så fall intresset för vintage som är den gemensamma nämnaren och det som förenar mina intressen. Jag har alltid gillat historia och gamla ting som berättar någonting. Sen är det väl så att när jag väl hittar något intressant, så blir jag fast i det.

Nu är Linda även på jakt efter ett alldeles speciellt fotografi på Greta Garbo. Bild: Jan Larsson
Nu är Linda även på jakt efter ett alldeles speciellt fotografi på Greta Garbo. Bild: Jan Larsson

Och när det gäller Greta Garbo, så drömmer Linda redan om nästa drömföremål.

– Jag är ute efter ett speciellt fotografi på Garbo av Clarence Sinclair Bull, som var MGM:s store kändis och promotionsfotograf och som tog alla bilder inför filmerna. De fotografierna är värda från tusen kronor till det oändliga. Det är originalbilder, signerade och stämplade av MGM. Så en sådan skulle jag vilja ha, som jag kan montera ihop med en check lite snyggt på en tavla.

Linda Persson

Ålder: 42 år.

Yrke: Fotograf/vårdbiträde/musiker/reporter.

Bor: Bollebygd.

Familj: Särbo med bågskytten och olympiern Carina Jonsson.

Intressen: Musik, veteranbilar, vintage, historia.

Hemsida: www.lareginacreation.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.