Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så gick Sara, 38, ner 75 kilo

Sötsaker och stora portioner var vardag, och hon rörde sällan på sig. På 32-årsdagen stod Sara Backströms våg på 150 kilo. En hälsosam födelsedagspresent blev vändpunkten – och i dag har hon lyckats göra sig av med halva sig själv.

Hantlar och skivstänger hänger i långa rader längs väggen, på motionscyklarna trampas det för fullt och det flåsas och pustas kring maskinerna. Sara Magnusson-Backström är framme vid bänkpressen. Ett nytt personrekord är målet innan året är slut. 
– Jag tar 87,5 kilo, det är ganska bra för att vara tjej. Jag ska bli ännu starkare, men först har jag några kilo till att bli av med själv. 

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Vi befinner oss på gymmet Ironworks i Högsbo, som är något av Saras andra hem. Sex dagar i veckan är hon här, eller på Nordic wellness gym i Kållered, närmare hemmet. 
– Det är mer maskiner och ett större utbud för gymmare här, därför försöker jag åka hit så ofta jag hinner. Ofta kör jag på morgonen innan jobbet, det är den bästa starten på dagen! säger Sara. 
Gympassen är a och o för henne, liksom det strikta kostschemat. Att träna och leva hälsosamt är Saras livsstil, och hon ruckar inte på rutinerna för en sekund. Med ett tungt bagage vet hon hur viktigt det är…

Det är svårt att föreställa sig, men för bara några år sedan var Sara dubbelt så stor som hon är i dag och hon hade knappt satt foten på ett gym i hela sitt liv. Med 150 kilo till sina 163 centimeter klassades hon som sjukligt överviktig. 
– Det känns lite overkligt när jag tänker på hur jag såg ut och levde på den tiden. Men precis så var det, jag hade varit överviktig i hela mitt liv, säger Sara. 
Det började i tidig ålder. Exakt hur vet hon inte riktigt, men hon tror att föräldrarnas skilsmässa när hon var åtta år kan ha spelat in. 
– När mina föräldrar skilde sig mådde min mamma dåligt och hennes sätt att hantera det var att äta. Vi hade myskväll flera gånger i veckan och åkte till godisaffären och fick välja vad vi ville och sedan mysa med det framför teven. 

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

En godisbit blev en enkel lösning att hantera känslor, vare sig hon var ledsen eller glad. En dålig ovana, som också utvecklades till en slags matanarki med både stora och flera portioner. I kombination med en stillasittande tillvaro blev det därefter, och i tjugoårsåldern hade Sara utvecklat fetma. Men hur farligt hon egentligen levde förstod hon inte själv. Eller ville inte förstå. 
– Innerst inne insåg jag att jag inte var hälsosam, men jag försökte att inte tänka på det. Jag tyckte att jag mådde bra och hade ett bra liv med jobb, vänner och familj. 
Att gå omkring med massa övervikt hade blivit ett normalläge. Men efter år av förnekelse hände plötsligt något som ledde till ett uppvaknande.
– Jag glömmer det aldrig. Jag och min dåvarande sambo skulle köpa utemöbler, och när jag skulle prova en stol i affären gick den sönder. Förnedringen var total. Där och då förstod jag hur illa det faktiskt var och jag bestämde mig för att jag inte ville se ut som jag gjorde. 

Passande nog fyllde Sara precis då 32 år, och fick ett PT-paket på gymmet med tio träningstimmar i present från sin mamma och syster. 
– Jag hade testat lite olika dieter men ingenting funkade. Så jag hade funderat på att börja träna, men tyckte att det var jobbigt att gå till ett gym och visa mig i så dålig form. PT-paketet gjorde att jag till slut tog mig i kragen ändå, det var ju trots allt min present, berättar Sara. 
En effektiv sådan, visade det sig. PT:n, personlige tränaren, Fredrik Magnussons kost- och träningsupplägg med tallriksmodellen, regelbundna måltider och nolltolerans mot socker – och fyra gympass i veckan – fick kilona att rasa på Sara. Redan första veckan gick hon ner sex kilo, och efter ett år hade hon blivit av med hela 35 kilo.
– Samtidigt hade jag lyckats omvandla en stor del av kroppsmassan från fett till muskler, och mådde bättre än någonsin. 

På den vägen fortsatte det. Mer träning, med både kondition och styrka, och fettsnål fitnesskost som keso, vit kyckling och ris gjorde att Sara tappade ytterligare 40 kilo under året som följde. På två år hade hon då lyckats bli av med 75 kilo, det vill säga halva sin ursprungliga kroppsvikt på 150 kilo. 
– Man kan säga att jag blev av med den dåliga halvan av mig själv, säger Sara och ler.
Och samtidigt hittat sin bättre hälft. Saras PT Fredrik visade sig nämligen vara mer än en professionell kontakt. Under träningspassen på gymmet hade inte bara musklerna, utan också känslorna, vuxit sig starka. Plötsligt en dag när de hade känt varandra i ett drygt år blev de ett par. 
– Det var verkligen ingenting jag hade räknat med när jag ställde mig på gymmet den där första gången, men det blev en trevlig bonus, ler Sara. 

Sommaren 2015 tog hon och Fredrik också steget och gifte sig, och sedan dess har de fortsatt sitt hälsosamma liv tillsammans. Numera har Sara en annan PT, som har tagit henne vidare mot sitt livs toppform. Men förutom de yttre förändringarna har det också skett mycket på insidan. 
– Jag är mycket gladare, mer öppen och modig nu. Tack vare att jag gick ner i vikt vågade jag söka nytt jobb och jag har lärt känna massa nya människor. Livet har förbättrats på alla sätt. 
Erfarenheter som Sara nu vill dela med sig av till andra som är i liknande situation som hon själv har varit. På sin blogg, instagram och facebook-sida postar hon dagligen positiva exempel från sin livsstilsresa.
– Det är så kul att inspirera och peppa andra på sociala medier och visa att det faktiskt går att förändra sig. Det handlar bara om att våga tro på sig själv. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.