De sägs att efterrätten delizia al limone skapades 1978 av den berömda konditorn Carmine Marzuillo,
De sägs att efterrätten delizia al limone skapades 1978 av den berömda konditorn Carmine Marzuillo, Bild: Wikimedia commons

Så gör du Delizia al limone

Den här veckan bjuder Alexandra Zazzi på en uppskattad men lite knölig italiensk efterrätt: delizia al limone.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Jag är just hemkommen från Sorrento där jag åt en fantastiskt god och dekorativ dessert, "delizia al limone". I oktober ska jag ha en herrmiddag för sex personer med italienskt tema och skulle vilja avsluta med en sådan.

Är det något man kan tillverka själv eller finnas det någon restaurang eller konditori i Göteborg som jag kan anlita?

Vänligen,

Anders Landqvist

Hej Anders,

Just de bakelser du beskriver är typiska för köket runt Sorrento och Neapel. De sägs ha skapats 1978 av den berömda konditorn Carmine Marzuillo, från början en tårta men numera ofta som bakelser med sockerkaksliknande botten fuktade med limoncello, fyllda med citron- och vaniljkräm och täckta med citronglace.

ANNONS

De är pyssliga att göra men med övning och tålamod tror jag att du kan kämpa dig fram till ett resultat. Jag vet inget bageri i Göteborg som gör något liknande men jag kan ha fel och i så fall får ni gärna skriva in till mig.

LÄS MER:”Hur gör man chimichurri?”

Delizie al limone

6 stycken

Använd en silikonform med kupolform, typ en rundad muffinsform. Vill man göra det lättare kan man bygga en tårta men jag beskriver bakelser.

Börja med krämerna, gärna dagen innan. Använd elvisp eller matberedare med vispar för luftiga krämer.

Vanilj- och citronkräm

  • 160 gram mjölk (minst 3 procent)
  • 2 äggulor
  • 50 gram socker
  • 10 g 00-mjöl (italienskt vetemjöl som finns i välsorterade affärer)
  • 7 gram potatismjöl
  • Skal från en ekologisk citron, skuret tjockt.
  • 0,5 vaniljstång (de urgröpta kärnorna)

Gör såhär:

  1. Vispa äggula, socker och kärnorna från den urgröpta vaniljstången luftigt, minst två minuter.
  2. Blanda mjöl och potatismjöl och sikta i äggblandningen medan du vispar. Vispa tills det tjocknat.
  3. Sjud försiktigt upp mjölk, den tomma vaniljstången, citronskal och grädde i en kastrull tills det nästan börjar koka. Plocka ur stången.
  4. Ta av från spisen och häll i äggblandningen. Ställ på spisen igen men vispa inte. Efter ungefär en minut börjar blandningen röra sig och den sjudande mjölken ses då på sidan.
  5. Ta av från spisen och vispa kraftigt tills det bildas en fin kräm. Om den är för lös, ställ tillbaka på låg värme och vispa kraftigt någon sekund (var försiktig med värmen!).
  6. Lägg den färdiga krämen i en skål och täck med plastfolie direkt på ytan. Ställ in i kylskåp minst 30 minuter.

Citronkräm

  • 40 gram silad färskpressad citronjuice
  • Fint rivet skal från en ekologisk citron (ej det vita)
  • 70 g vatten
  • 18 g maizena
  • 60 g socker
  • 1 äggula
  • 0,5 vaniljstång (de urgröpta kärnorna)
  • 1 msk smör

Gör såhär:

  1. Blanda maizena med hälften av vattnet, sockret och vaniljkärnorna i en skål.
  2. Blanda övriga ingredienser, förutom smöret, i en kastrull och ställ på spisen på låg värme.
  3. Rör i maizenablandningen och vispa tills det tjocknat.
  4. Vispa snabbt i äggulan och räkna till 30. Stänk i lite vatten om den är för tjock.
  5. Tag av från spisen och vispa i smöret.
  6. Lägg ut i en platt skål och täck med plastfolie direkt på ytan. Ställ in minst 30 minuter i kylskåp.

Kaka

  • 1 helt ägg
  • 2 äggulor
  • 1 nypa salt
  • Finrivet skal från 0,5 ekologisk citron (ej det vita)
  • 80 g strösocker
  • 2 tsk fint vaniljsocker
  • 35 g 00-mjöl
  • 50 g potatismjöl

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg, socker, citronskal, salt och vaniljsocker 4-5 minuter med elvisp.
  3. Blanda potatismjöl och mjöl och sikta i lite i taget. Vänd i med en slickepott.
  4. Häll i väl smorda formar och grädda till gyllene i 12-15 minuter. Känn med sticka.
  5. Låt svalna och lossa försiktigt från formen.

Limoncellopenslingen

  • 50 g limoncello
  • 30 g socker
  • 30 g vatten
  • Skal från en halv ekologisk citron, skuret tjockt

Sjud ihop vatten, socker och citronskal i 5-6 minuter tills sockret är smält. Häll upp i en skål, rör i limoncello och låt svalna.

Att glasera med:

  • Krämen som blir över från fyllningen
  • 1 dl vispgrädde, hårt vispad
  • 0,3-0,5 dl mjölk, minst 3 procent fett
  • 1-2 msk limoncello

Att garnera med:

  • 1 dl vispgrädde, hårt vispad
  • Finrivet skal av 0,5 ekologisk citron

Montering:

  1. Vispa ihop vaniljkräm och citronkräm. Plocka ut citronskalen. Lägg i en spritspåse med tyll (0,5 cm i diameter).
  2. Spritsa i så mycket fyllning som möjligt i kakorna genom att göra hål i botten.
  3. Ställ dem på galler och pensla på limoncelloblandningen. Pensla även botten.
  4. Glace: vänd ihop hårt vispad vispgrädde med fyllningen som blivit över. Rör försiktigt i limoncello och mjölk till du får en filmjölksliknande smet. Skeda på kakorna så att det bildas en kappa. Se till att de är ordentligt täckta.
  5. Ställ kallt minst 30 minuter. Vid servering, spritsa en klick grädde på toppen och pudra över rivet citronskal.

LÄS MER:Zazzi tipsar om goda småkakor

Kocken Alexandra Zazzi svarar på läsarnas frågor varje vecka. Om du har en matrelaterad fråga kan du mejla till mat@gp.se.
Kocken Alexandra Zazzi svarar på läsarnas frågor varje vecka. Om du har en matrelaterad fråga kan du mejla till mat@gp.se.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS