Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Från soffan hemma i Kortedala sänder Britta Andersson, i princip dagligen, live på Instagram. Många av följarna har blivit hennes vänner. ”Men jag kallar dem mina kunder, inte följare. Jag kommer ihåg många av dem och det här med livesändningar är så roligt”, säger hon.  Bild: Anna Edlund
Från soffan hemma i Kortedala sänder Britta Andersson, i princip dagligen, live på Instagram. Många av följarna har blivit hennes vänner. ”Men jag kallar dem mina kunder, inte följare. Jag kommer ihåg många av dem och det här med livesändningar är så roligt”, säger hon. Bild: Anna Edlund

Så blev Britta från Kortedala en profil i den digitala världen

Hon kallar sig Sveriges tröttaste influencer men har trots det över 13 000 följare på Instagram. När Britta Andersson startade kontot kortedalabritta anade hon inte vilken betydelse det skulle få för hennes sociala liv. Nu sänder hon live i princip varje dag och har en drös nya vänner.

Galenskapen började på Sardinien, som Britta Andersson själv uttrycker det.

– Jag var där med min dotter Vivi och då fick jag lära mig den här apparaten.

Britta nickar mot mobiltelefonen som ligger på bordet och skrattar:

– ”Tryck här och tryck där”. Det var i oktober förra året. Vad skôj vi hade!

Det var också i den vevan Instagramprofilen kortedalabritta skapades.

– Det är ju ett rätt bra namn. Jag älskar mitt Kortedala! Miljön är fin, och här bor underbara människor. Det är helt genuint!

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Britta berättar att hon har bott i stadsdelen i hela sitt liv.

– Detta hus köpte vi när Vivi var 15. Jag var 20 när hon föddes. Hon är det bästa jag har gjort! Jag var ensam med henne i alla år. Men det är ju ingen sensation. Var och varannan är ju ensamstående i dag.

Genomgick hjärnoperation

Strax efter att dottern kom till världen blev dock Britta sjuk och tvingades genomgå en hjärnoperation.

– Jag har en förvärvad hjärnskada som det kallas. Men jag vill inte prata om sjukdomar och tumörer – jag tycker inte om det.

Hellre vill Britta prata om Instagram och hur rolig den nya hobbyn är. Vanligtvis sänder Britta live flera gånger om dagen och får idel positiva kommentarer. ”Du är så härlig”, ”Du är min favoritperson”, ”Vi behöver glädjespridare som dig”.

– Livesändningar är skojigt! Det är så roligt att prata med folk – då behöver man inte sitta ensam. Vill jag prata med någon slår jag på den här.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Britta nickar återigen mot mobiltelefonen.

– Jag brukar prata om allt möjligt. Vettiga saker hoppas jag.

Vill ha debatt

Den som frågar vad Britta ätit till lunch eller vad Kortedala bjuder på för väder ska dock inte vänta sig något svar.

– Väder och mat gillar jag inte. Det är oväsentligt. Jag vill ha lite debatt och diskussion. Jag står för vissa saker och tycker att det är viktigt att markera mot till exempel rasism. Man måste ha ett samhällsengagemang. Är man också lite allmänbildad, jag har nog alltid varit det, blir det lättare att konversera med folk. Jag har ett hum om väldigt mycket men är ingen Einstein.

Med ett skratt lägger Britta till:

– I dag frågade en kille om jag skulle med och spela golf! Då får jag ha som Tiger Woods, en golfbil. Jag går dåligt.

Gillar att läsa GP

Utöver Instagram har Britta ytterligare två stora intressen: bada på Hagabadet och läsa Göteborgs-Posten.

– Hagabadet är lite dyrt. Men jag prioriterar två saker i mitt liv – Göteborgs-Posten och Hagabadet. Jag gör ingenting annat. Man får välja vad man vill prioritera.

På Instagram lyfter Britta ofta fram sådant som hon tycker är viktigt i livet. Ibland delar hon med sig av händelser från när dottern var barn.

– Jag var med på allt hon gjorde. Är du engagerad så har du fina minnen sedan. Vivi och jag har alltid haft en nära relation. Vi är rädda om varandra. Men jag har alltid varit förälder, inte kamrat.

Glömde dotterns födelsedag

Britta berättar vidare om en resa till Bornholm med Vivis handbollslag.

– Vet ni vad som hände? En dag frågade Vivi ”vad är det för dag i dag?”, och jag svarade. ”Men är det något mer?”. Då var det hennes födelsedag!

Britta knackar lätt mot huvudet.

– Då förstår ni hur det är här uppe.

Hon konstaterar att vissa saker inte fungerar riktigt som det ska, men humöret är det inget fel på.

– Jag tycker inte om gnäll. Jag har gått igenom mycket – det gör att man blir ödmjuk och tacksam. Jag klarar heller inte av sådana som alltid måste vara först och bäst, som knôr sig fram i livet. Ödmjukhet och tacksamhet kommer man långt med.

Hittat nya vänner

I nästa stund fäster Britta sin mobiltelefon på ett stativ.

– Vi ska se vilka som är inne i dag. Många har blivit mina vänner. I somras var jag och badade med Mimmi som jag har lärt känna här på kanalen. Det är skojigt också när man visar sig ute, då kommer folk fram. När jag hämtade glasögon fick jag höra i butiken ”vi följer dig allihop här”. De ville ha min autograf. Jag tänkte ”nu har det gått överstyr!”.

Britta slår på livesändningen och förklarar samtidigt:

– Jag brukar alltid rätta till luggen när jag börjar. Jag har klippt mig själv. Är det pandemi så är det. Hallå folket! Vad gör ni?

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Att Britta kallar sig Sveriges tröttaste influencer hänger ihop med att hon på grund av hjärnskadan behöver mycket vila.

– Jag säger ofta ”nu måste jag lägga mig en stund”.

Britta tittar på skärmen, småpratar med några hon känner och avslutar sedan med ”Adjö gott folk!”.

– Det här är verkligen roligt! Man behöver lite människor omkring sig.

Britta Andersson

Ålder: 64 år.

Bor: Kortedala.

Familj: Dottern Vivi och barnbarnen Elmer och Knut.

Gör: Pensionär.

Intressen: Bada på Hagabadet, läsa GP, sända live på Instagram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.