Lintotten Benny Ek Williamsson växte upp i en liten by i Gambia, utan el och vatten. På den runt 40 år gamla bilden står han till höger ihop med sina lekkramrater i byn som också bodde i lerhus. "Jag känner mig hemma i Gambia, men passar ändå inte in utseendemässigt", säger Benny som fortfarande är engagerad i den politiska processen i landet.
Lintotten Benny Ek Williamsson växte upp i en liten by i Gambia, utan el och vatten. På den runt 40 år gamla bilden står han till höger ihop med sina lekkramrater i byn som också bodde i lerhus. "Jag känner mig hemma i Gambia, men passar ändå inte in utseendemässigt", säger Benny som fortfarande är engagerad i den politiska processen i landet. Bild: Agneta Slonawski

Så gjorde Benny viral succé i sitt forna hemland

Allt började med ett bajsskämt på Youtube. Mot en diktator i Gambia. Benny Ek Williamsson talar det inhemska språket wolof flytande. Därför fick det hela stor viral spridning.

ANNONS

– När jag vaknade på morgonen hade klippet närmare 30 000 visningar. Då förstod jag att jag satt fingret på något. Flera nyhetsbyråer hörde av sig, säger Benny Ek Williamsson, vars gambiska namn är Ebrima.

En förklaring till genomslaget kan vara att en vit man som talade det inhemska språket och dessutom gjorde narr av diktatorn Yahya Jammeh. Detta i ett land där det inte ofta förekommer kritik mot äldre människor eller högljudda protester mot politiker.

I dag finns inte diktatorn kvar vid makten och bland många av Gambias unga kan man ana en framtidstro. Vägarna kantas av stora reklamskyltar för sanningskommissionen, TRRC. De åtalar förtryckare från diktatorns tid och lägger ut rättegångarna på Youtube.

ANNONS

Kommenterade med satirteckningar

Benny Ek Williamsson förstod snart att hans egna Youtube-inlägg var svåra att ladda ned på grund av internetanslutningen i landet. Därför övergick han i stället till karikatyrteckningar som han postade på nätet.

– Jag följde noga alla uttalande Yammeh gjorde och kommenterade med satirteckningar. Det var tacksamt eftersom diktatorn sa så många dumma saker, konstaterar Benny.

Och för att göra en lång historia kort, så föll diktatorn och en ny person tillträde. Benny Ek Williamsson som inte vågat åka till Gambia på flera år – "jag hade varit nere i april 2016, trots varningar" – var plötsligt en kändis när han kom till presidentinstallationen för två år sedan.

Benny tillsammans med sina lekkamrater under uppväxtåren i Gambia.
Benny tillsammans med sina lekkamrater under uppväxtåren i Gambia. Bild: Privat

Men hur hamnade han i Gambia över huvud taget?

Hans mamma som arbetade för Sida, blev änka när han var två år. De flyttade från Göteborg till en liten by i Gambia 1978 och bodde under enkla förhållanden. Hon startade så småningom en optikerutbildning Hon arbetade som enda optiker i landet genom SIDA, och gifte sig med en man från landet. Benny gick i skolan som alla de andra barnen. Hemma pratade de engelska, med kompisarna blev det wolof.

Drömde om att komma till Sverige

Så kom inbördeskriget och Benny fick åka hem till mormor i Sverige några veckor för att sedan åka tillbaka till sin mamma i Gambia. Där gick han i skolan ända tills han var tretton år.

ANNONS

– Alla drömde om att komma till Sverige och det gjorde jag med. Vi hade det fattigt i Gambia och Europa var förenat med status. Jag ville verkligen hit, eftersom allt fint och lyxigt fanns här, minns Benny.

Det bestämdes att han skulle gå på internatskolan Lundsberg. Det gick sådär. Han trivdes inte alls med klasskamrater, regler och pennalism, utan blev relegerad efter ett par år. Dessutom kunde han ingen riktig svenska.

– Jag passade helt enkelt inte in. Jag skaffade rastahår och lyssnade på reggae. Så fort jag kom till Göteborg, umgicks jag med mina gambiska vänner. Jag var fast besluten om att åka tillbaka till Gambia hela tiden, berättar Benny.

Träffade frun på folkhögskolan

Så gick det som det gick; han började på Hjälmareds folkhögskola. Där träffade han sin fru 1998

– Jag träffade min fru på institutionen för religionsvetenskap.

Sedan drygt 20 år tillbaka är det Sverige som är hemlandet. "Men Gambia betyder fortfarande mycket för mig", säger Benny, som efter årsskiftet återvänder till den lilla staten i västra Afrika för att hålla i en kris- och traumakonferens.
Sedan drygt 20 år tillbaka är det Sverige som är hemlandet. "Men Gambia betyder fortfarande mycket för mig", säger Benny, som efter årsskiftet återvänder till den lilla staten i västra Afrika för att hålla i en kris- och traumakonferens. Bild: Agneta Slonawski

Sedan dess har han haft Sverige som sin fasta bas.

– Gambia betyder mycket för mig. Det känns som om jag vill ge tillbaka. Därför tog jag kontakt med Psykologer utan gränser. Vad jag vet finns det bara en psykolog registrerad i landet. Nu kommer människor med posttraumatiska syndrom att få en chans till gratis hjälp.

Kris- och traumakonferens

Tillsammans med två psykologvolontärer och pengar från FN kommer han att åka tillbaka till Gambia i början av nästa år för att hålla en kris- och traumakonferens. Syftet är att utbilda människor, att lära ut en metod för att hjälpa alla dem som av olika anledningar blivit traumatiserade under diktaturen.

ANNONS

Sanningskommissionen har öppnat en dörr, ingivit hopp.

Men det finns många saker som fortfarande är oroliga. Som förslaget på en ny lag som innebär att ingen får kritisera politiker utan att straffas eller bötfällas, något som givetvis kväser yttrandefriheten.

Ständig längtan till Gambia

Benny Ek Williamsson känner sig kluven och lever med en ständig längtan till Gambia.

– Oavsett vad jag gör för Gambia i framtiden, så kommer jag att vara en vit man och betraktas som invandrare/utlänning. Den processen som är på gång i landet måste göras av etniska gambier, slår han fast.

Fotnot: TRRC, står för Truth, Reconciliation and Reparations Commission.

Benny Ek Williamsson

Ålder: 44 år

Bor: I Olskroken

Familj: Fru och två barn

Arbetar: Kurator på en ungdomsmottagning

Intressen: Löpning, politik, religion och musik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS