Thomas senaste projekt är ett kapitel till en bok om varför han går upp på morgonen. Ett franskt förlag har ställt frågan till ett flertal personer från olika yrkesområden, inspirerade av corona pandemin då många rutiner krackelerade.
Thomas senaste projekt är ett kapitel till en bok om varför han går upp på morgonen. Ett franskt förlag har ställt frågan till ett flertal personer från olika yrkesområden, inspirerade av corona pandemin då många rutiner krackelerade. Bild: NICKLAS ELMRIN

Riddaren Thomas går upp för att göra världen lite bättre

På tisdag fyller miljöekonomen och riddaren av franska hederslegionen Thomas Sterner 70 år.
– Vi firar i maj med ostfondue och dans, en födelsedagstradition sedan många år.

ANNONS

Riddare blev Thomas i höstas då han fick utmärkelsen som tack för stora tjänster för landet av Frankrikes miljöminister.

– Jo, men visst är det roligt att ens insatser uppskattas, säger han lite blygsamt.

Insatser för gröna obligationer

Bland hans insatser finns styrelsemedlemskapet i finansdepartementets Råd för gröna obligationer som till exempel avgör huruvida större satsningar på vattenvägar i städer och på landsbygden kan godkännas som gröna. Han sitter också i ett vetenskapligt råd för franska motsvarigheten till Sida. Under 2015 - 2016 var han gästprofessor vid Collège de France i Paris, närmast att jämföra med Kungliga Vetenskapsakademien

– Jag talar ju franska men på Collège de France krävdes att mina nio föreläsningar för allmänheten skulle presenteras på mycket vacker franska. Sällan har jag förberett föreläsningar så väl som dessa.

ANNONS

Han fick oväntad hjälp av en ung gymnasist som ivrigt lyssnade på första bänk.

Professorn och studenten bytte med varandra

– Han frågade försiktigt om jag ville läsa hans specialarbete. I utbyte kollade han min franska inför föreläsningarna och gjorde bra justeringar. Ett både roligt och givande samarbete. Jag fick också hålla en föreläsning på hans skola långt ute i förorten, en intressant och nyttig upplevelse.

Thomas egen skolgång var en kontrast till förorts gymnasiet.

– Pappa dog redan när jag var tre. Mamma gifte om sig och vi flyttade från Göteborg till London. Min tyske styvfar, som bara nöjde sig med det bästa, satte mig i Westminster, en av Englands toppskolor. Så från 13 års ålder bar jag alltid mörk kostym, vi elever betygsattes dagligen, hade man händerna i fickorna när man talade till en lärare blev man bestraffad och likaså om skorna inte var putsade. Kunskapsnivån låg dock i framkant bland lärarna och vi hade redan på 60-talet laser och dator.

Trivdes inte i auktoritär miljö

Thomas trivdes inte i den auktoritära miljön och längtade till Sverige där han på somrarna träffade mormor i en gammal släktstuga i Bohuslän.

– När jag äntligen kom till Göteborg ville jag pröva allt som jag inte kunnat tidigare. Jag gick på konstskola där jag också träffade min blivande fru och engagerade mig i miljögrupper och U-gruppen, en solidaritetsgrupp för tredje världens länder. Det var tidigt 70-tal och rättvisefrågor och internationell solidaritet stod i fokus. Och så studerade jag lite planlöst många olika ämnen på universitetet som intresserade mig.

ANNONS

Så småningom smalnade det breda perspektivet och blev till ekonomi och miljö.

– Kanske uppväxten med Londonsmoggen, min kedjerökande styvfar och ändlösa bilköer bidrog till miljöintresset. Året på Sandöskolan, en biståndsutbildning som ersatte lumpen, fick mig att fokusera mer på en konkret inriktning. Engagemanget på riksnivå i Antikärnkraftskampanjen var en del av vägvalet.

Åker till Uganda i höst

Han doktorerade 1986 med en avhandling om energianvändning i Mexico och blev professor i Miljöekonomi på Handelshögskolan 1995. På Handelshögskolan hade han med Gunnar Köhlin och andra kollegor dragit igång en mångårig Sida-stödd utbildning där miljöekonomer från tredje världen utbildades. Väl tillbaka hemma förenades de tidigare studenterna i en organisation, Environment for Development, som har regelbundna konferenser för ömsesidigt stöd och utveckling. Nästa möte blir i Uganda i höst.

– Tänk ett par hundra engagerade och kunniga personer som verkligen försöker lösa riktiga problem. Det är ett ljus i mörkret och dessutom väldigt inspirerande möten. När jag började fanns knappast begreppet miljöekonomi. Idag är det väl självklart för alla att miljö och ekonomi hör ihop. Det har varit en lång och ibland lite trög väg att etablera denna nya inriktning på Handelshögskolan men jag är glad att vi under åren fått stort erkännande.

Han har inga tankar på att sluta jobba.

ANNONS

Miljöfrågorna är avgörande för framtiden

– Miljöfrågorna är avgörande för framtiden och jag vill bidra med vad jag kan för möjliga lösningar. Utmaningarna vore stora nog för kloka sansade politiker. Nu när en del av dem är narcissistiska auktoritära mörkermän varav en del invaderar sina grannländer blir ju utsikterna ännu svårare.

Ett av hans aktuella forskningsområden rör sig kring hur man kan gå mot gröna energilösningar på ett rättvist sätt så det inte splittrar samhället.

– Alla vill väl ha fossilfria lösningar men ingen vill betala mer för bensinen. Ändå måste vi det. Frågan är hur vi i stället kan kompensera landsbygden med infrastruktur, vårdcentraler, skolor och på så sätt kunna skapa bra levnadsvillkor trots transportkostnaderna.

Intresset för olika kulturer kombinerat med jobbet har inneburit mycket resande. Gästforskare i Mexiko City och Cambridge, till New York som chefsekonom på en av USA:s större miljöorganisationer, Washington med halvtidsjobb på Världsbanken och halvtid som forskare, resor i Sydamerika med mera. Men hemmabasen har alltid varit fast. Lena och Thomas har bott i samma lägenhet i Göteborg i drygt 45 år.

Värmland en viktig bas

– Jag upptäckte tidigt vikten av en fast bas. Jag har träffat så många som rest och flyttat mycket i jobbet och som till slut blivit rotlösa. Vi ville inte hamna där.

ANNONS

Till basen hör också Lenas föräldragård i Värmland.

– Vi tillbringar många långhelger och somrar där. Tiden och arbetet med gården har lärt mig mycket om biodiversitet, skogsskötsel och landsbygdens villkor.

Thomas senaste projekt är ett kapitel till en bok om varför han går upp på morgonen. Ett franskt förlag har ställt frågan till ett flertal personer från olika yrkesområden, inspirerade av corona pandemin då många rutiner krackelerade.

Thomas bidrag talar om de nordiska ljusa nätterna då det ändå är svårt att sova, att han går upp för att på sitt sätt verka för att göra världen lite bättre, för att undervisa och forska kring miljöfrågor och för att leka med kärleksfulla barnbarn.

Ingen dum agenda inför ett nytt decennium.

Thomas Sterner

Bor: Göteborg.

Familj: Gift med Lena, tre söner med familjer och fem barnbarn.

Yrke: Professor i miljöekonomi.

Aktuell: Fyller 70 år tisdagen den 22 mars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS