Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vandringsleder lockar fler

Sverige har hundratals mil vackra vandringsleder och så här års lockas många ut i naturen. Men tung packning och nätter i vindskydd kan avskräcka.

– Jag har en stark känsla av att vandringsintresset tydligt är på väg upp, säger Susanne Du Rietz, ansvarig för vandringsverksamheten inom Friluftsfrämjandet.

Hon bor i Härjedalen och möter turister som är ute och fjällvandrar, men ändå har krav på bekvämlighet.

– Man vill kunna bo och äta bra, säger hon.

Utomlands är det vanligt med vandringspaket, där man går dagsetapper längs en vandringsled, men får sin tunga packning körd från ställe till ställe. I Sverige är den sortens service ännu ganska sällsynt.

Men andra vandrare lockas av just strapatser och äventyr. Runt om i landet finns vandringsleder med rutten markerad både på kartan och i terrängen. Mellan dagsetapper kring 15–25 kilometer finns rastplatser och vindskydd. Både i handböcker och på nätet hittar man tips om sevärdheter och kulturhistoria längs vägen.

– Vi försöker se helheten när vi är ute. Det kan vara blommor eller fåglar, en kyrka eller rester av ett soldattorp, säger Tommy Asp i Växjö vandrarklubb, en av många föreningar som arrangerar helgvandringar i grupp – oavsett väderlek.

– Vädret ska inte få stoppa en vandring, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.