Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Egen kudde och svenskt kaffe saknar svenskarna hemifrån när de är på semester. Bild: Ulrika Karlsson, TT
Egen kudde och svenskt kaffe saknar svenskarna hemifrån när de är på semester. Bild: Ulrika Karlsson, TT

Vad svenskar saknar mest hemifrån på semestern

På våra semesterresor utomlands lockar nya kulturer och inhemsk mat, men hur trevligt det än är på resan finns det saker vi saknar hemifrån.

I den klassiska filmen Sällskapsresan av Lasse Åberg, frågar paret som ska checka in om det finns svenskt kaffe på hotellet. Uthyrningsföretaget HomeAway som förmedlar semesterbostäder har gjort en undersökning bland sina kunder i åtta europeiska länder, där frågan löd, vad saknar ni hemifrån när ni är på semester.

För svenskarna och italienarna var just det egna kaffet en sak man saknade på semestern. Det egna kaffet var just det de kaffeälskande italienarna längtade allra mest efter i undersökningen.

Svenskarna saknade inte bara svenskt kaffe, på plats ett kom svenskt kranvatten, plats två bra wi-fi, på tredje plats hamnade vår egna kudde, plats fyra svenskt kaffe och på sista plats kom allemansrätten. Var tionde svensk i undersökningen sa att man saknade allemansrätten på resa i ett annat land.

För engelsmännen var en vettig kopp engelskt te något de ville ha på semestern. Men för fransmännen var maten viktigast, de är ju kända för sin godsaker, deras topplista bestod av just mat, de saknade sina baguetter mest, sen kom franska ostar och sen kom croissanter och pain au chocolat.

Fem saker svenskarna saknar hemifrån när vi är utomlands

1. Kranvatten

2. Bra Wi-Fi

3. Egen kudde

4. Svenskt kaffe

5. Allemansrätten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.