Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tropiskt paradis på Tioman Island

Gröna berg och turkosfärgat vatten - Tioman Island ger fortfarande känslan av ett paradis som inte exploaterats. Här kan man njuta av snorkling och djungelvandring om dagarna och vilsamt bungalowliv med god mat om kvällarna.

På den malaysiska östkusten i det sydkinesiska havet ligger Pulau Tioman. Ön har formen av en sköldpadda och förr i tiden sökte handelsfartyg, pirater och fiskare skydd här. Enligt legenden är ön viloplatsen för en vacker drakprinsessa som var på väg från Kina till Singapore för att möta sin prins.

Nuförtiden går det snabba båtar till ön från staden Mersing. Vi kliver av vid den lilla bukten Panuba som ligger avskilt men ändå på gångavstånd till den större ABC-stranden. För att ta sig dit vandrar vi över knotiga rötter på en brant lerig stig genom den täta regnskogen och hinner bli rejält svettiga.

- Det blir tufft att ta sig hem på den här stigen i mörkret, säger min reskamrat Peter Mazzucato från Australien.

Båttaxi lättast

ABC-stranden är flera kilometer lång med många mindre bungalows och restauranger. Vi går en promenad längs stranden till den största byn Tekek där många av öns lokalbefolkning bor. Tioman Island är fyra mil lång och har bara en cementväg mellan flygplatsen och det lyxiga hotellet Berjaya. Lättast är det att förflytta sig runt öns stränder med båttaxi. På eftermiddagen tar vi en båt till Salang som är en av de populäraste stränderna med gott om ryggsäcksturister och flera dykcenter. Överallt på hela ön finns det bara låg bebyggelse.

- Det är inte tillåtet att bygga mer än tre meter höga hus, säger servitören på vår lunchrestaurang.

Färgstarka fiskar

Alldeles utanför Salang ligger ett korallrev. Här blir vi kvar i flera timmar och snorklar bland vackra koraller och färgstarka tropiska fiskar. Vår egen strand ligger bakom nästa bukt, men det tar lång tid om man vill gå genom den täta djungeln. Med båt är vi tillbaka i Panuba på några minuter. Vi äter grillad nyfångad fisk och bläckfisk med mycket kokosmjölk till middag. Alkohol säljs inte på restaurangen, men det går att köpa öl i kiosken som hyr ut snorkelutrustning.

Djurlivet är aldrig långt borta på Tioman och nästa morgon vaknar vi till ljudet av apor som rasslar på taket och i trädgården ilar en stor varan snabbt förbi. På förmiddagen blir det en tur med båt till en närliggande ö som är känd för bra snorkling. Vattnet är underbart varmt och man kan ligga i och snorkla i flera timmar.

Tropisk stämning

Jag simmar flera varv runt den lilla öns korallrev och njuter av alla de fantastiska tropiska fiskarna. Har man tur kan man få syn på en havssköldpadda och stora Napoleonfiskar. Plötsligt dyker det upp en liten revhaj. Även om den är liten så känns det som att det är dags att kliva upp i båten igen.

Tillbaka på stranden hittar vi en liten strandbar med sköna hängmattor. Det blir en avkopplande eftermiddag innan det är dags för färsk fisk till middag. På kvällen går jag ut på piren vid Panuba och sätter mig på bryggan. Fullmånen lyser upp den ljumma natten och vattnet glittrar som silver i månskenet. På avstånd hörs syrsorna spela och skapar en tropisk stämning som man kan leva länge på under hela den kommande vintern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.