Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Tio skäl att besöka Gothenburg

New York Post tycker att Göteborg – eller Gothenburg på engelska – är Sveriges mest underskattade stad. Men de inser inte att de har en (något mindre) kopia i sin egen bakgård. Här är tio platser att besöka i Gothenburg, Nebraska…

På onsdagen uppmärksammade GP hur internationella tidningar som New York Post och The Guardian hyllar Göteborg som turiststad.

Läs också: Göteborg hyllas i New York

Nu är det vår tur att bjuda igen till jänkarna.

GP gav Johan Nerman och John Wennerberg, göteborgska författare till den nyutgivna boken Det Andra Göteborg uppdraget att lista sina tio favoritplatser i Gothenburg, Nebraska – USA:s mest underskattade stad…

"Det lantliga, genuina USA prioriteras ofta bort till förmån för hippa storstäder som New York och San Francisco. Men Gothenburg, en liten håla mitt ute bland majsfälten i landets kotätaste delstat, har mycket mer att erbjuda än man skulle kunna tro. Med en gästfrihet och vänlighet som du bara hittar i mindre städer, en rik historia med betydande svenska inslag och majestätiska jordbrukssilor som reser sig mot en dramatisk himmel är Gothenburg helt klart värt ett besök.

Här är tio saker du inte får missa under din vistelse i det andra Göteborg:

LARRY’S SALOON

Välkommen på ett parti poker eller biljard på Gothenburgs mest ambitiösa hobbyprojekt! Den pensionerade fabriksarbetaren Larry Gronewold var trött på barutbudet i staden, så han bestämde sig för att bygga sin egen saloon i trädgården. Tänkt och gjort. Idag är Larry’s en etablerad institution i bygden. Väggarna och taket pryds av hundratals antikviteter – allt från en rock i hästskinn till gamla västernrevolvrar – som han samlat på sig under sina otaliga resor till second hand-marknader och auktioner över hela Nebraska. Eftersom Larry fortfarande inte fått något utskänkningstillstånd är allt i baren gratis. Men du får gärna lägga en slant i donationsburken om du vill.

GOTHENBURG SWEDES

”The Swedes” är samlingsnamnet på Gothenburg High Schools alla idrottslag. Amerikansk fotboll, baseball, friidrott, basket eller brottning – oavsett vilken sport som står på schemat för dagen kommer det garanterat bjudas på mycket passion och engagemang, både på planen och på läktaren. Särskilt om det är grannstaden och främsta rivalen Cozad som står för motståndet. Go Swedes!

SUN THEATRE

Sun Theatre är en pittoresk teater och biograf som med sina över 100 år på nacken är en av stadens äldsta byggnader. Sedan den senaste renoveringen för några år sedan är salongen utrustad med bekväma stolar och modern ljud- och bildteknik. Här varvas pjäser av lokala regissörer och skådespelare med de senaste Vin Diesel-actionrullarna från Hollywood. Biljettpriset ligger på modesta fem dollar och popcorn och läsk säljs till näst intill självkostnadspris. Fin- och fulkultur till en billig peng, allt inramat av en historisk atmosfär och en charmig småstadsevenemangskänsla.

FIKA HOS MARILYN

Varva ner med en kopp kaffe och nybakade kakor hos Gothenburgs svenskaste mystant. Båda Marilyns föräldrar utvandrade från Sverige till Nebraska och svenskheten har – trots att hon aldrig besökt sitt fosterland – alltid legat henne varmt om hjärtat. Hon berättar mer än gärna en historia eller två om den gamla goda tiden, när gothenburgarna firade midsommar och jul på traditionellt vis med folkdräkter och visor. Och bli inte förvånad om hon glider över i svenska ibland. Språket finns fortfarande kvar, även om det är sällan hon får prata det nu för tiden.

WALKER´S STEAKHOUSE

Det är svårt att föreställa sig en mer genuin restaurangupplevelse än den du får på anrika Walker’s Stakehouse. Klädkoden är cowboyhatt och skitiga jeans och pickuperna står i långa rader på grusparkeringen utanför, de flesta prydda med republikanska bumper stickers med budskap som ”Guns don’t kill people” eller ”One Big Ass Mistake America”. Om maten är bra? Nej, inte särskilt. Men ölen är billig, personalen trevlig och de andra gästerna nyfikna och pratvänliga. Väl värt ett besök!

WILD HORSE GOLF CLUB

Det går knappast att ha några några större förväntningar på en golfbana i en stad med färre än 4 000 invånare, men Wild Horse Golf Club överraskar. 2013 lockade den spelare från över 40 delstater och ett drygt dussin andra länder. Att banan rankas som en av USA:s bästa med en green fee på under 50 dollar gör förstås sitt. Den vackra utsikten över de oändligt långa förbipasserande godstågen kan vara en annan förklaring. Oavsett vilket är det klart du ska ta dig en runda om du bara är det minsta intresserad av golf.

PRICKSKYTTE VID TRI-COUNTY CANAL

Något av det mest exotiska du kan göra i Gothenburg är att skjuta med riktiga, skarpladdade vapen. En skrämmande tanke för många svenskar som tidigare knappt avfyrat ett luftgevär, men här i Nebraska är prickskytte ett lika självklart och harmlöst nöje som ett parti kubb. Jaktentusiasten och vapenexperten Casey Ross lotsar dig tryggt och säkert igenom grundkursen på sin favoritskjutbana ute vid kanalbanken. Sedan är det bara att välja ditt favoritskjutvapen – shotgun, sniper rifle eller en klassisk niomillimeterpistol – och börja peppra!

MONTE’S SHOP

Gothenburgs alternativa nöjesvärld är begränsad, men det utbud som finns bjuder på fascinerande upplevelser långt från storstädernas undergroundklubbar. Spritbutiksägaren Monte Kennings verkstad är tveklöst den klarast glimrande juvelen i kronan. Där träffas bikers från Gothenburg och de närmaste grannstäderna och tittar på Nascar, dricker öl och mekar med sina hojar. Titta förbi och säg hej! Hundarna bits inte. Tvärtom är det svårt att hitta en mer avslappnad och välkomnande miljö än hos Monte, både i Gothenburg och i resten av världen. Och har du riktig tur står alligatorbarbecue eller friterade tjurpungkulor på menyn för kvällen.

JEFFERY LAKE

Jeffery Lake är alla gothenburgares favoritretreat under den långa och varma Nebraska-sommaren. Den lilla sjön är kantad av enklare stugor och överdådiga mångmiljonvillor, flytbryggor och racerbåtar. Hitta ett lokalt gäng och be att få hänga med, antingen på en lat dag på pontonen eller en späckad med vattenskidåkning och jetskiing. När kvällen kommer tänder ni en brasa och grillar nyfångad catfish och s’mores. Glöm inte att packa minst ett sexpack av alla gothenburgares favoritblasköl Busch Light!

SWEDISH CROSSES

Visst, du vill ha nöje och uteliv. Men en liten historielektion kan du allt kosta på dig. Swedish Crosses är en numer kulturmärkt gravplats några kilometer norr om staden där tre av Gothenburgs allra första invånare vilar. Platsen bär på en dyster historia, då syskonen som ligger begravda där bara var några år gamla när de dog. Korsen smiddes av barnens morfar, smeden Benjamin Palm. Känslan när man står där vid den lilla ödsliga plätten mitt ute bland majsfälten är något alldeles extra och måste nog upplevas för att kunna förstås på riktigt.

Bubblare:

FIREMAN´S BALL

Om du råkar vara i Gothenburg första helgen i juni, missa inte Fireman’s Ball – stadens eget Way Out West! Den lilla endagsfestivalen är egentligen en fundraiser för stadens frivilligbrandkår, som blivit mer och mer populär för varje år som gått. Det bjuds på countrymusik och dans natten lång. Men först ska kvällens höjdpunkt avklaras – den årliga barbecuetävlingen. Lokala och långväga tävlande gör upp om den åtråvärda grillmästartiteln och hela köttbuffén ingår i biljettpriset. Gör inte om vårt misstag, utan se till att komma dit vrålhungrig!"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.