Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Surfare och solbadare, alla hänger på Brightons strand.

Sommar längs engelska sydkusten

Stränder, pirer och afternoon tea. Ja, varför inte byta ut Medelhavet mot den engelska sydkusten den här sommaren? Här är fem brittiska favoriter.

1. Brighton
För alla som uppskattar skönt storstadsliv i kombination med strand och bad borde Brighton vara ett självklart sommaralternativ. Staden på den engelska sydkusten har allt man kan önska sig av en brittisk badort – fin strand, afternoon tea, fish and chips samt en vacker pir. Men Brighton nöjer sig inte med det. Sedan universitetet öppnade på 1960-talet är staden också en livlig smältdegel för artister och andra konstnärliga själar. Och här finns ett nöjes- och restaurangliv i klass med självaste London.

I området som kallas för the Lanes och består av trånga medeltida gränder, är myllret lika intensivt som i en asiatisk basar, fast med annorlunda innehåll. Här, ett stenkast från havet, ligger restaurangerna, pubarna och de små oberoende butikerna tätt. Mycket som säljs är exklusivt designermode och restaurangerna är trendiga. 

Billigare och mer alternativt, men lika myllrande, är det på gatorna i North Laines några kvarter längre inåt land. I trängseln på Sydney street och Gardner street flanerar jag förbi antikvariat, skiv-
affärer med begagnad vinyl i skivbackarna, en hattmakare och små matställen med orientalisk mat på menyn. 

Stadens största landmärken är ändå det kungliga lustslottet Royal Pavilion från 1800-talet med sina morisk-orientaliska lökkupoler och – förstås – Brighton Pier från 1899 som fortfarande lockar både turister och stadens egna invånare med sitt tivoli, sina spelhallar, barer och souvenirbutiker.

Tips: Restaurangen Terre a terre, 71 East Street, är en av Storbritanniens mest omtalade vegetariska restauranger. Gott och trevligt.


2. Bournemouth
Enligt en undersökning som banken First Direct genomförde för några år sedan har Bournemouth Storbritanniens lyckligaste invånare. Kanske är det så tack vare den elva kilometer långa sandstranden som löper utmed staden, eller så är det kanske områdets varma mikroklimat som lyfter humöret.

Stranden och klimatet gör i alla fall Bournemouth till en populär turiststad med vinbarer, livligt nattliv och prisbelönta restauranger med uteserveringar. Men det är ändå stranden som är stadens stora dragplåster. Massor av folk är i rörelse i den gyllengula sanden. Barn bygger sandslott, ungdomar spelar fotboll, surfare drar ut sina brädor i vattnet och äldre par sitter framför sina bad-
stugor med tekokare och tidningarnas söndagsbilagor. 

Över allt detta vakar piren från 1880. I dag lockar piren bland annat med en zipline som tar dig över vattnet och in på stranden.

Den som vill göra en utflykt hittar den mysiga staden Poole och de märkliga klippformationerna i världsarvet Jurrasic coast (Jurakusten) nära Bournemouth.

Tips: Prom Café vid piren. Perfekt för en lättare lunch.


3. Eastbourne
Soligast i England? Hastings som ligger några mil österut brukar protestera, men Eastbourne slår gång på gång fast i sin marknadsföring att staden har flest soltimmar i England. Utan att lägga sig i den sydengelska väderfejden kan man i alla fall konstatera att ryktet om Englands ruskväder är en smula överdrivet i Eastbourne. Överdrivet är dock inte ryktet om de vita viktorianska hotellfasaderna framför den fina klapperstenstranden, de eleganta afternoon tea-serveringarna och den berömda piren från 1877 vars bedagade elegans överlevde en våldsam eld för två år sedan. Eastbourne lever helt enkelt upp till alla förväntningar man kan ha på en klassisk
badort på den engelska sydkusten.

Strax utanför staden ligger dessutom Beachy Heads, en storslagen nationalpark där vita kalkstensklippor dramatiskt stupar rakt ner i Engelska kanalen. Vandringslederna som går utmed de 150 meter höga klipporna tillhör de vackraste man kan hitta.

Tips: The Victorian tea rooms. Konditori på piren som serverar kaffe och bakelser under tunga kristallkronor. Klarade sig undan elden som härjade 2014.

 

4. Rye
Kullerstensgränder, korsvirkeshus, restauranger med knarriga golv och ett slott från 1200-talet med utsikt över havet och hamnen. Den lilla medeltidsstaden Rye är så brittiskt pittoresk att den nästan känns overklig. Men den är i allra högsta grad på riktigt, även om en promenad genom staden är en promenad i en annan tid. På Mermaid street ligger det lilla hotellet och restaurangen Mermaid Inn, ett klassiskt hak för smugglare förr, som slog upp dörrarna år redan 1156 och som byggdes om 1420. På Watchbell street ligger The Ypres Tower som sedan det byggdes 1249 tjänstgjort som allt ifrån försvarstorn till fängelse och domstol och mitt i staden ligger den imponerande kyrkan St Mary the Virgin vars klocktorn är öppet för besökare.

Det enda som påminner oss om att vi lever på 2010-talet är bilarna som står parkerade utmed den trånga huvudgatan High street och alla turister som förevigar tidsresan med sina smarta telefoner.

Ungefär 20 minuters bilfärd utanför Rye ligger den långa sandstranden Camber sands med sina böljande sanddyner och enkla serveringar. Camber sands är en skön tillflyktsort för både turister och Ryes egna invånare under varma sommardagar.

Tips: The George, hotell med trevlig restaurang mitt på huvudgatan High street. Serverar allt ifrån dyr hummer till betydligt billigare, men lika goda, hamburgare.

 

5. Isle of Wight
40 minuters båtresa från Portsmouth ligger Isle of Wight som kan liknas vid ett Sydengland i miniformat. Trots att ön är liten rymmer den fina gula sandstränder, böljade gröna kullar och dramatiska vita klippor. Längst ut på öns västra udde vid Alum bay ligger de mest dramatiska av alla klippor – the Needles, som är tre spetsiga bergsformationer av kalksten som reser sig upp ur havet. Med hjälp av en linbana (det finns även trappor) tar man sig ned för den branta sluttningen och får en perfekt utsikt över ”nålarna” och över den rödvita fyren från 1858 som ligger längst ut för att varna fartyg för faran.

Det finns även en strand vid Alum bay men den är stenig och knölig så bada gör man bäst på någon av Isle of Wights många fina sandstränder. Mest känd är Sandown beach som breder ut sig mellan samhällena Sandown och Shanklin på östra sidan, men mysigast och mest oexploaterad är Compton beach på västra sidan.

På sydkusten klamrar sig turistorten Ventnor fast på sluttningarna ner mot havet. Här spanar de viktorianska byggnaderna ut över Engelska kanalen och utmed stadens egen strand löper en promenad som kantas av serveringar och hotell. Allt småskaligt och stillsamt. Som en miniversion av Brighton eller Eastbourne.

Tips: Perks är en skön liten lokalpub i Ventnor. Ta en öl och bekanta dig med stadens invånare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.