Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Slovenien – det lilla landet med stor skönhet

Slovenien börjar locka till sig allt fler turister från världens alla håll. Trots att landets yta är två tredjedelar av Smålands, rymmer landet enorma variationer.

Den natursköna Bledsjön ligger en timmes bilfärd från flygplatsen utanför huvudstaden Ljubljana. En resa som tar dig från centrala delen av landet till dess nordvästra hörn.

Den natursköna Bledsjön är Sloveniens populäraste turistmål. Foto: Anders Pihl.
Den natursköna Bledsjön är Sloveniens populäraste turistmål. Foto: Anders Pihl.

Platsens skönhet är svår att ge rättvisa i ett foto. Vattenspegeln, den lilla ön med sin barockkyrka, tillsammans med de omkringliggande bergslandskapen och borgens läge, är svåra att fånga på bild samtidigt.

Bruden bärs upp för 99 trappsteg

Till Bleds berömda kyrkoö kan man åka med en flatbottnad roddbåt kallad "pletna". Männen som ror dem tillhör släkter som haft yrket i flera generationer.

Framme vid ön finns en trappa med 99 steg som leder upp till Mariakyrkan, vilken är mycket populär för vigslar. Enligt traditionen måste brudgummen bära bruden uppför alla trappstegen.

Det orörda Slovenien håller just nu på att upptäckas av världen. Myndigheterna är dock noga med att inte låta den ökade turismen leda till överexploatering av det så länge orörda området. Att förbjuda nybyggnationer vid stränderna runt Bledsjön, är ett exempel på detta.

Den natursköna Bledsjön är Sloveniens populäraste turistmål. Foto: Anders Pihl.
Den natursköna Bledsjön är Sloveniens populäraste turistmål. Foto: Anders Pihl.

"Vin är en dryck för själen"

Från sjön är det inte långt till Kranjska Gora, Sloveniens skidort i det vackra Alperna nära gränsen till Italien och Österrike. På andra sidan bergspasset följer smått magiska dalar som mynnar ut i vinregionen Goriska Brd, vars bildsköna vyer såväl som viner, påminner om Italien. Vilket inte är så konstigt då området ligger precis vid gränsen till sin granne i öst.

Inte vilka hästar som helst

Lipizzanerhästar. Rasen är vit förutom fölen och ungdjuren. Foto: Anders Pihl.
Lipizzanerhästar. Rasen är vit förutom fölen och ungdjuren. Foto: Anders Pihl.

Just för att Slovenien är så litet, känns landets höjdpunkter som uppställda på rad.

På väg ned mot Adriatiska havet gör vi en visit hos stuteriet Lipica, varifrån de världsberömda vita lipizzanerhästarna härstammar.

I fyrahundra år har man framavlat de påtagligt lugna och människovänliga hästar som ännu används av den spanska ridskolan i Wien.

För ridentusiaster kan ett besök till originalstallet från 1600-talet, följd av en tur ut bland väglösa kullar i en vagn förspänd med två lipizzaner, bli en minnesvärd eftermiddag.

Kort men vacker Riviera 

Sloveniens Riviera är inte lång, men liksom landet självt innehållsrik. Portorož är landets enda riktiga badort med hotell, nattklubbar, restauranger och kasinon vid en havsvik som landet faktiskt delar med Kroatien.

Grannstaden Piran har anor från medeltiden och myllrar av intressant arkitektur, främst från den venetianska tiden. En del av stadsmurarna står kvar uppe på en höjd och bjuder på fantastiska utsikter över staden. 

Konsert i grottsal

Vid de historiska saltfälten utanför Piran, har man sedan sedan 800-talet framställt salt för hand, helt utan maskiner. Fälten är också väldigt populära bland fågelskådare, då över 300 fågelarter kan noteras här årligen.

Märkliga formationer i den berömda grottan Postonja. Foto: Anders Pihl.
Märkliga formationer i den berömda grottan Postonja. Foto: Anders Pihl.

Inåt landet är det inte långt till den omtalade Postonja-grottan. En av Europas största grottor som testar sina besökares nerver, då man måste ta en hisnande tågfärd genom bergrummen för att nå grottsalarna, det det vid tillfällen hållits konserter inför flera tusen personer.

Borgen Predjama är smått unik. Byggnadens osannolika läge i ingången till en jättegrotta som borgen till synes smälter samman med.

Predjama. Foto: Anders Pihl.
Predjama. Foto: Anders Pihl.

Ljubljana i lugn och ro

Sloveniens huvudstad, tillika Europas minsta till ytan. Till sitt försvar kan det mycket väl vara en av Europas mest behagliga. Ljubljana är beläget vid foten av Alperna, cirka 300 meter över havet. Den lilla stadskärnan är till största delen avstängd för biltrafik, och tillåter dig ta in Ljubljanas många äldre byggnader i lugn och ro. För den pryltokige, eller den som bara vill hitta ett bör besöka stadens loppmarknad, som hålls på söndagar.

Huvudstaden Ljubljana. Foto: Solresor.
Huvudstaden Ljubljana. Foto: Solresor.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.