Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ska jag ge dricks på semestern?

Ska man ge dricks och hur mycket i så fall? Det undrar de flesta svenskar som reser utomlands. Men svaren beror helt på vart du reser.

Ordet dricks kommer från tyskans "Trinkgeld", dryckespengar, och var alltså pengar som serveringspersonal eller underlydande fick för att ta sig en sup.

I Sverige försvinner dricks allt mer, eller räknas in i priset - vilket många upplever som en lättnad. Man slipper dividera om hur mycket extra den och den tjänsten är värd.

I vissa länder är det direkt oartigt att lämna dricks. Dit hör Kina, Tahiti och Japan.

Men i många andra är det precis tvärtom. I USA, ett stort turistmål för svenskar, är 15-20 procent dricks på restaurang det normala. Serveringspersonalen har inte höga löner, och dricks ses som ett självklart komplement. Ger du ingen dricks är det närmast en förolämpning, ett sätt att säga att servicen var under all kritik.

Ett annat problem är vid vilka tillfällen man ska ge dricks. De flesta européer tycker att det är normalt att lämna dricks i restauranger och till taxiförare. Men i länder som Egypten förväntas man ge dricks, "baksheesh", för i princip all service - till och med till någon som bara pekar ut vägen till museet... Och även i USA förväntas man ge dricks i tid och otid.

Resetidskriften Escape 360 listar de viktigaste punkterna att komma ihåg:

* Att lämna för lite dricks är oftast värre än att inte lämna någon alls.

* Var diskret om du vill markera missnöje genom att inte ge dricks.

* Ta i förväg reda på vad hotell- och restaurangpersonal förväntar sig.

* Tänk i procent - ju dyrare, desto mer dricks.

* Det kan vara frestande att göra sig av med småmynt, men i de flesta länder anses det oartigt.

För smartphones finns en särskild app så att man snabbt kan se hur mycket dricks man ska ge - även per person om man är flera runt bordet. Det är bara att trycka in priset, bestämma procentsatsen för dricksen och ange antalet personer som ska dela på notan. Väldigt praktiskt! Sök "Tip Calculator".

Nedanstående lista på rekommenderade nivåer är ett urval från en sammanställning gjord av Escape 360. Under rubriken Piccolo är dricksen omräknad i svenska kronor per bagage. Observera att serviceavgift i vissa länder ofta är inräknad i priset - ibland förväntas dricks ändå, ibland inte. Fråga!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.