Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotografen Emma Svensson tycker att fotoresor är ett bra sätt för den som vill utveckla sina bilder.

Se världen genom linsen

Rockkonserter på Island, surf vid Biarritz och slående vackra landskap i USA. Här är fotoresorna som låter dig se världen - samtidigt som du förevigar den.

De flesta turister knäpper av ett par bilder på sin resa. Men för somliga hör fotograferandet utomlands till en av höjdpunkterna. Innan drinken dricks upp måste kameran hinna fånga dess immande utsida. Man dröjer sig kvar i det gyllene ljuset om kvällen. Och fiskebåtarnas bestyr på morgonen känns så intressanta att stranden får vänta. Många riktigt fotointresserade tycker helt enkelt att det känns trist om inga av resans intryck fastnar på bild. Då kan det vara dags att åka på en fotoresa.

Prioritera fotandet
Emma Svensson arbetar som professionell fotograf och leder flera fotoresor, till bland annat Island och USA. Enligt henne handlar mycket om att man måste fokusera på fotograferandet för att få resultat.
- Många gånger kommer jag hem och har inte tagit en enda vettig bild. Och då ångrar jag mig jättemycket, säger hon och förtydligar:
- På en vanlig resa med dina kompisar prioriterar du inte fotograferingen.
Det förändras om man från början är inställd på att bära med sig kameran. Fotoresor kan också göra att man upplever nya miljöer och situationer, menar Emma Svensson.
- Jag älskar till exempel att hänge mig åt landskapsfotografering på en resa. Men det är något jag aldrig skulle göra hemma.

Andra intresserade
Man blir naturligtvis inte en fullfjädrad fotograf av en enda resa. Men lär man sig fotografins grunder går det sedan lättare att testa, leka och experimentera själv. Det är en förutsättning för att man ska kunna få bättre foton. Viktigare än att ha den dyraste kameran är att förstå ljusets kvalitet, hur man kan påverka skärpa och rörelse i bilden och bli mer medveten om bildkomposition.
- En del av utbytet är också att omge sig med fotointresserat folk. En fotoresa är en upplevelse för livet där man lär sig saker som man för alltid framöver kan använda i sitt fotograferande, säger Emma Svensson.


Fem fotoresor
+Roadtrip i USA
Det här är en resa för den som gillar storslagna landskap. Som på en klassisk amerikansk roadtrip besöker gruppen både Grand Canyon och Yosemite National Park. Under två veckor hinns också Los Angeles, Las Vegas och San Francisco med. Och det är långt ifrån bara landskapsfoto man får lära sig. Emma Svensson kombinerar workshops från områden som natur, mode, porträtt och street. Det blir också bildvisningar och genomgångar av bilder. På den här resan ska man gärna kunna lite om fotografins grunder och förstå ungefär hur bländare, slutare och Iso fungerar. Emma Svensson leder också andra resor, till exempel guidar hon folk i att fota konserter på Island.
Datum: 25 juni till 8 juli 2014.
Pris: 19 995 kronor. Då ingår boende (del i dubbelrum), workshops och föreläsningar, transporter, avgifter till nationalparker. Flygresan ingår inte.
Läs mer på: http://foto-resor.se

+Landskapsfoto på Island
Island och landskapsfoto känns som en given kombination. Fotografen Magnus Lindbom har fotat landskap i över tio år och på den här resan leder han en fotokurs längs landets sydkust. Det blir bland annat turer till kända platser som glaciärlagunen Jökulssárlón och halvön ovanför Reykjavik, Snaefellsness. Men man kommer också att fota mer okända delar av det isländska landskapet.
- Landskapsfoto är en underbar kombination av att vara kreativ och ute i naturen. Man har en hel del tid på sig att fundera på hur man ska fotografera. Det är lite som att hålla på med sudoku, och lösa olika problem, säger Magnus Lindbom.
Datum: 27 september till 5 oktober 2013.
Pris: 23 995. Inklusive boende på gästhus med helpension, handledning och all transport, som sker i fyrhjulsdrivna bilar. Flyg ingår inte.
Läs mer på: www.creativeadventures.se

+Surffoto i Biarritz
Lär dig fota och surfa på samma resa. I Biarritz bor man här tillsammans i ett stort hus invid kusten och den lokala surfskolan. En professionell fotograf med surfing som specialitet gästföreläser. Och förutom att fotografera kan man ta en introduktionskurs i vågsurfing, som ingår i resan. På kvällarna går resenärerna gemensamt igenom bilderna och äter middag ihop i huset. Helst ska man ha grundläggande kunskaper om foto. Har du inte det erbjuder Mästerfoto också grundkurser för en dryg femhundralapp, där du kan förbereda dig för resan.
Datum: 14 till 18 augusti. Kursen kommer finnas även under 2014.
Pris: 8 995 kronor. Inklusive boende tre nätter, kursledare, frukost, lunch tre dagar, två middagar, kurs i vågsurfing. Flyg ingår inte.
Se mer på www.masterfoto.se.

+Indiska nationalparker med Östling
Vilda tigrar, underverket Taj Mahal och en av världens mest kända parker för fågelfotografering. Zooms fotoresa till Indien leds av ingen mindre än den kände fotografen Brutus Östling och är en lyxig kavalkad av upplevelser. Landet med sina starka färger och vackra miljöer är ett drömresmål för många fotografer. Här blir det också många tillfällen att fota Indiens djurliv, bland annat under olika safaris. Resan innehåller flera workshops och tillfällen med handledning.
Datum: 21 november till 2 december 2013.
Pris: 37 950 kronor. Inklusive flyg, alla busstransporter, boende (del i dubbelrum), tre safaris, workshop med Brutus Östling, teknisk färdledare, guide, med mera. Läs mer på: www.zoomfotoresor.se

+Workshop i New Orleans
Fånga atmosfären på mörka jazzklubbar och i de livliga franska kvarteren. New Orleans i USA är fullt av färgrika motiv. Här har National Geographic förlagt en av sina fotoworkshops, som leds av Tyrone Turner. Han kommer själv från staden och fotade också förödelsen efter katastrofen med orkanen Katrina. Kursen pågår under fyra dagar då man tar bilder i stadsmiljöer och tillsammans diskuterar och kommenterar fotona. Den vänder sig till amatörer som vill utveckla sitt fotograferande. Deltagarna måste ta med sig systemkamera och en bärbar dator.
Datum: 7 till 10 november 2013.
Pris: Cirka 13 500 kronor. Inklusive boende. Flyg och transfer ingår inte.
Läs mer på: www.nationalgeographicexpeditions.com

Bild: Magnus Lindblom

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.