Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Södra skärgården - expertens bästa tips

Anders Hilmersson skriver bara böcker om sina favoritämnen. Nu är han aktuell med två böcker om Göteborgs skärgårdar. Här ger han GP sina bästa skärgårdstips.

Göta Kanal, Göteborgs bästa promenadvägar, bogserbåtar och skärgårdens alla öar. Anders Hilmersson har skrivit böcker om allt han gillar bäst.

– Det är då det blir bra, för då går man in med glädje och entusiasm.

I bokhandlarna finns nu hans två nya böcker; Göteborgarnas guide till norra respektive södra skärgården. Där delar Anders Hilmersson med sig av sina bästa utflyktsmål. Och han är inte orolig för att folk ska sno hans favoritplatser och göra dem till sina.

– Jag har ett slags kall att få folk att upptäcka Göteborg. Jag tycker inte att man behöver åka till Mallorca när man bor i Göteborg och har hela skärgården alldeles utanför, säger han.

Vad har du för tips att dela med dig av?

– Så här års är det ju i hög grad bad som gäller, och då tycker jag att hela turen ut till Vrångö är fin. Man passerar hela skärgården och när man kommer fram kan man gå till Nötholmen och bada. Sedan kan man kombinera lugnet med lite folkliv på Styrsö, Donsö eller Hönö Klåva. Där finns lite restauranger och människor som rör sig.

Vad säger öborna själva om att du tipsar alla om deras favoritställen?

– Det där är en känslig fråga. Nu är böckerna ganska nya, så jag har inte hört något än. Men för 4-5 år sedan, när jag skrev promenadguiderna, så hade jag med några promenader på olika öar. Då hörde någon av sig och sa "vi vill inte ha en massa folk här". Men annars är det lugnt.

Någon favoritö kan Anders Hilmersson inte välja.

– Jag vågar inte säga en favorit, då stöter jag mig med alla andra. Alla har sin charm. Men Hyppeln i norra skärgården är ganska oslagbart. Därifrån har man 180 grader horisont att titta på, och ön är något av det vildaste och vackraste som finns.

Att det blev två böcker, och inte en samlingsbok om skärgårdarna, har sin förklaring.

– Min förlagschef bor själv i norra skärgården och hon sa att det var bäst att det blev två. "Vi i norra skiter i södra och de som bor i södra skiter i norra", sa hon. Det finns en viss antagonism där. Men det är som två olika världar, skärgårdarna är olika.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.