Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tur-mässan lockar många tusen besökare - både branschfolk och allmänhet.

Resor i centrum på turistmässan Tur

Fackmässan startar på torsdagen, men smygstartar med en nätverksdag på onsdagen.

Turistmässan Tur, som börjar på torsdagen, arrangeras i år parallellt med upplevelseevenemanget Nordic Outdoor. Den som köper biljett får tillgång till båda mässorna, och området sträcker sig över Svenska mässan, Valhallabadet och Burgårdsparken.

– Tur handlar mycket om inspiration, man kanske drömmer om en resa och vill hitta information om den, och dessutom kan man fynda resor på plats. Med Nordic Outdoor kan besökarna även testa och uppleva på plats. Det blir väldigt häftigt, säger Farhad Kakavand, mässansvarig.

Som vanligt ska besökarna kunna lyssna på reseberättelser, träffa äventyrsprofiler, hitta researrangörer och shoppa, men i år går det även att testa parkour och klättring på plats, och inne i Valhallabadet ska man kunna paddla kajak och dyka med den senaste utrustningen. Den som inte är så van dykare kan prova i en stor pool inne på Svenska mässan. För barn blir det bland annat skattjakt och en hinderbana genom de fyra årstiderna.

Farhad Kakavand menar att vi reser mer än någonsin, även om långt ifrån alla resor går till Spanien eller Thailand – majoriteten reser på hemmaplan. Den tendens han ser i branschen är annars weekendresor. Inte till Barcelona eller Paris, utan till platser längre bort.

– Man åker till ställen som New York och Hong Kong och är bara borta två-tre dagar. Det finns också en annan trend: man åker till ett land, ligger några dagar vid poolen och åker sedan och hajkar eller tar sig upp i bergen och åker skidor när man ändå är där. Vi vill sätta ihop vår egen resa, och inte bara ägna oss åt sol och bad utan aktivera oss mer och mer.

Enligt Farhad Kakavand hade mässan 21 000 besökare från allmänheten förra året och 11 000 fackbesökare.

– Vi hoppas kunna landa där i år igen, plus några tusen till eftersom vi har outdoor-mässan också.

Fakta: Tur 2014

• Pågår 20-21 mars för branschfolk, och 21-23 mars för allmänheten.

• På mässan finns över 400 utställande företag, och under fackdagarna ordnas runt 50 seminariepunkter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.