Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överallt finns litterära referenser. Här skymtar Notre Dame i bakgrunden - spelplats för Ringaren i Notre Dame, av Victor Hugo.

Res som i romanerna

Strosa i landskapet som inspirerade Jane Austen, drick latte på Simone de Beauvoirs stammiskafé eller bo på ett bokhotell i New York. Romaner är en outsinlig källa till reseinspiration.

I boken Les Misérables väntar Cosette på sin älskade Marius i en av stadens mer kända parker, där hon utbrister "vad underbar Luxembourgträdgården är!". Nästa resa till Paris kanske du själv strosar dit, och ser platsen i samma romantiska skimmer. Litteraturen är en fantastisk källa för reseinspiration. Ena stunden kan man fundera över om fyren i Virginia Woolfs klassiska roman finns på riktigt, för att dagen efter längta efter att se Diagongränd i Harry Potter (vilket man ju faktiskt kan).
- Litterära resor har funnits hur länge som helst, inte minst i England, säger Carina Sjöholm, forskare vid Lunds universitet och författare till boken Litterära resor. Turism i spåren efter böcker, filmer och författare.

Organiserade resor
En litterär resa kan i princip se ut hur som helst. Det räcker att man själv beger sig till landskapet runt Hampshire, för att där insupa miljön som Jane Austen växte upp i. Eller kanske tar man bara en fika på Sartre och Simone de Beauvoirs stammiskafé Les Deux Magots i Paris. Men allt vanligare blir det att åka på mer organiserade turer.
- För 30 år sedan kunde du också göra sådana resor men främst med olika litterära sällskap. Det nya är att resorna i allt högre grad har kommersialiserats. Numera kan man till exempel köpa ett "Wallander-paket" i Ystad, säger Carina Sjöholm.

Specialistkunskaper
Guidade turer i författares spår finns nu i minsta småstad. Det har delvis att göra med att människor vill uppleva mer på sina semestrar, tror Carina Sjöholm. En annan anledning är att turistindustrin har märkt att litteraturen kan vara ett sätt att locka besökare till ett område. Det positiva med det tycker hon är att man har börjat leka mer med litteraturen.
- Man går in och ut ur fiktionen, det är kul, säger Carina Sjöholm.
Men den som vill ha specialistkunskaper kan fortfarande vända sig till de litterära sällskapen, det finns cirka 150 stycken i Sverige. De anordnar både kortare och längre resor, som Turkietresor i Ekelöfs spår eller USA-vistelser med Fredrika Bremer-sällskapet.
- De flesta har ett par favoritförfattare. Och vi kan levandegöra klassikerna, säger Catharina Söderbergh, medlem i De litterära sällskapens samarbetsnämnd och redaktör för tidningen Parnass.

Filmerna lockar flest
Men litterär turism handlar inte bara om böcker. De stora skarorna kommer framför allt när en bok filmatiserats, vilket man upptäckte i Vimmerby redan på 1970-talet.
- När Astrid Lindgrens berättelser visades på tv började folk resa till Vimmerby, och det var man helt oförberedd på. Men när man nyligen skulle öppna kulturcentret Astrid Lindgrens Näs åkte man först till England för att studera hur man arbetat med turism och litteratur där, säger Carina Sjöholm.
De mest uppenbara exemplen på senare tid är annars Sagan om ringen och Harry Potter. I Sverige är resor till Lisbeth Salanders Stockholm, så kallade "Millennieresor", och Wallanders Ystad populära, liksom resor i Guillous karaktär Arns spår. Carina Sjöholm reser själv gärna på litteraturresor, och allra helst till England.
- Litteratur och filmresor får mig att resa på ett annat sätt, det ger mig en egen upplevelse, säger hon.Hitta din litterära resa

Den klassikerbitne
+Charles Dickens hem
Lär dig mer om nationalskalden Dickens när du är i London. Besök den stiliga georgianska byggnaden i Bloomsbury där författaren levde under åren 1837 till 1839. Här skrev han bland annat Oliver Twist och Nicholas Nickleby. Den berömde författarens hem har nyligen blivit ett museum, med namnet Charles Dickens Museum. Tanken är att besökarna ska få känslan av att författaren fortfarande bor kvar, men bara har gått ut en sväng. 48 Doughty Street, London. Läs mer på: www.dickensmuseum.com

Romantikern
+Austens 200-årsjubileum
Mr Darcy är en av litteraturens stora romantiska hjältar. Och författaren bakom klassiker som Stolthet och fördom och Förnuft och känsla är nu särskilt aktuell. I år var det 200 år sedan Jane Austen publicerade sin första bok. Hela året pågår olika utställningar i det tegelhus där hon levde under åtta år. Bland annat visar man kostymerna från BBC-filmatiseringen av Stolthet och fördom. Se mer på www.jane-austens-house-museum.org.
Den 20 juli kan man också besöka det hus som fick gestalta Longbourn i filmatiseringen. Man reser med P&P Tours och då ingår bland annat afternoon tea, middag och dans. Läs mer på www.pandptours.co.uk.
+Romantikens hus i Rom
I Rom ligger det hus där den engelska poeten John Keats gick bort 1821, bara 25 år gammal. Det var inte hans hem under lång tid, men byggnaden har blivit ett museum över poeterna Keats och Percy Bysshe Shelley. Här kan man också beundra en av världens mest imponerande samling med böcker från romantiken.
Läs mer på www.keats-shelley-house.org

Deckarfantasten
+Montalbano på Sicilien
Den som är nyfiken på ett Sicilien bortom badorterna kan ta en tur i kommissarie Montalbanos fotspår. Författaren Andrea Camilleri, själv från Sicilien, förlade sin hjältes hemstad till det fiktiva Vigàta, vilket i verkligheten är Porto Empedocle, i Agrigento. Efter framgångarna för den italienske polisen har turisterna strömmat dit för att själva uppleva miljöerna i böckerna. Det finns också guidade turer, där man kan få en specialvisning utifrån sin favoritbok. www.sicilytourguides.net/Montalbano?tour.htm
+Englands deckardrottning
Hon är pusseldeckarnas drottning. I Torquay kan man bekanta sig med miljön Agatha Christie växte upp i och inspirerades av. Här ser man bland annat den trädgård som gav henne uppslag till olika mördande gifter. Det finns gratis information om den litterära rundturen, men också guidade turer. Läs mer på www.englishriviera.co.uk/things-to-do/agatha-christie-mile-torquay
+Mordvandring i Nora
Även Sverige har författare som skriver pusseldeckare. Maria Langs böcker fungerar utmärkt som utgångspunkter för en upptäckt av landskapet. Den lilla staden Skoga är egentligen Nora, och här finns flera olika Lang-vandringar, med mordvandringsfoldrar eller guider. Se mer på www.nora.se/gora/marialang.

Den moderna
+Amerikanska samtidsklassiker
New York är den amerikanska litteraturens huvudstad. Och det är till Brooklyn man bör bege sig för rätt litteraturatmosfär. Här bor hyllade författare som Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Paul Auster, Siri Hustvedt och Jhumpa Lahiri. Besök den bokhandel som många av områdets författare handlar på, Community Bookstore på 143 Seventh Ave, http://communitybookstore.net/. Ät på Austers favoritrestaurang, Al di là Trattoria, (www.aldilatrattoria.com) och gå på litterär soaré på Bam Café, 30 Lafayette Avenue. Här äter, dricker man och lyssnar på intervjuer med olika författare. Läs mer och se programmet på bam.org, välj "literature". Blir du själv sugen på att skriva är det till Tea Lounge på 837 Union Street du bör bege dig till. Här är fullt av fikande folk som knattrar på datorer. Annars är det mysigt att shoppa begagnade böcker på Bedford Ave, Williamsburg, som ofta är full av bokstånd.
Missa inte heller Brooklyn Book Festival, som i år pågår i september. Se mer på www.visitbrooklyn.org/BBF/Authors

Sagoälskaren
+Sagor på Mårbacka
Gösta Berlings saga är en av de stora svenska skrönorna. Res till författaren Selma Lagerlöfs hem i Sunne. I den vackra herrgården Mårbacka kan man fortfarande se hur den Nobelprisbelönade författarinnan levde. Här kan man också få höra hennes fantastiska berättelser upplästa eller dramatiserade. Passa på att botanisera i bokhandeln och kafét.
Läs mer på www.marbacka.com
+I Harry Potters värld
Det går att lämna mugglarlivet och bege sig in i Harry Potters förtrollade värld en stund, även utanför bokpärmarna. Numera finns ett Potter-museum, i den enorma studion Leavesden, där stora delar av filmerna spelades in. Här kan man sitta i Dumbledores kontor, strosa i skumma Diagongränd och testa trollstavar. Läs mer på www.wbstudiotour.co.uk
+Tolkiens värld
Se hobbitarnas små hus, upptäck hur staden Edoras växte fram och se själva domedagsberget - i Nya Zeeland. Här finns numera J R Tolkiens magiska värld på riktigt. Läs mer på wbstudiotour.co.uk (TT Spektra)

Bild: Ekaterina Pokrovsky /Shutterstock.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.