Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Upplev Palma på hösten.

Palmas trendigaste kvarter

Mysiga kaféer, en av stadens bästa matmarknader och en bar som serverar Mallorcas bästa husmanskost. Det är bara några anledningar att upptäcka Santa Catalina - Palmas hetaste kvarter just nu.

Palma är ett av Europas bästa resmål för den som vill kombinera cityliv med sol och bad. Här finns bra shopping, högklassiga restauranger, avslappnade tapasbarer, mysiga utflyktsmål och - inte minst - en lång citystrand. Kombinationen av citypuls och playa gör att Palma kan beskrivas som ett mini-Barcelona.

Ursprunglig charm
Staden är en av svenskarnas stora charterfavoriter sommartid. Men Palma är också en perfekt weekendstad på höstkanten, när både charterpriser och temperaturen här hemma börjar sjunka.
Ett av stadens roligaste områden just nu är Santa Catalina, ett bar- och restaurangtätt område tio minuters promenad från katedralen i centrala Palma. Trots att det har snackats om Santa Catalina i ett par år har stadsdelen lyckats behålla mycket av sin ursprungliga charm. Dessutom är det fortfarande relativt få turister som hittar hit.
Det gör området till en perfekt tillflykt när man har tröttnat på myllret i Palmas turistkvarter. Här kan man strosa runt en hel dag, upptäcka små bakgator kantade av yogastudior, juicebarer, designbutiker och krogar som lockar med "menu del dia", dagens meny.

Livlig marknad
Det stora utbudet av restauranger och barer gör Santa Catalina extra populärt kvällstid. En bra utgångspunkt är klassiska kolonialbaren Bar Cuba i ena hörnet på krogtäta Carrer Sant Magi. Här kan man börja med en mojito i barens nya skybar innan man fortsätter utforska kvarteren, exempelvis den stora kroggatan Carrer Fàbrica.
Områdets pulserande hjärta är marknaden, Mercat de Santa Catalina. Här väntar fiskdiskar fyllda med nyfångade bläckfiskar, räkor, langustrar och andra blötdjur. I grönsaksdiskarna ligger platta persikor, rosa tomater och grönsaker som är sprängfyllda med smak och doft. Här finns också flera olika serveringar att välja mellan. Som Bar Joan Frau, en favorit bland kvartersborna. Hit kommer folk från hela Palma för att äta mallorkinsk husmanskost eller dricka en kall cerveza. Det finns bara ett par bord, så man får räkna med att äta på stående fot.

Tomatsoppa
Här möter jag Stefan och Pärnilla Lundgren, som visar sig vara två av stamgästerna. De har bott i Palma i sju år och driver det egna galleriet Mallorca Landings.
- Bar Frau är en institution. Hit går alla, från fastlandets stjärnkockar till lokala kulturfreaks, säger de och berättar att man kan köpa fisk och grönsaker runt om på marknaden och låta kockarna på baren tillaga dem som man vill för några euro.
Jag beställer gazpacho och får en stor tallrik kall tomatsoppa serverad på bardisken, med vitt lantbröd. Det är inte det minsta raffinerat, men gott, genuint och otroligt prisvärt.

Kreativ miljö
Förr i tiden var det främst fattiga fiskarfamiljer som bodde i Santa Catalina. I dag har kvarteren gentrifierats och numera är det främst reklamare, konstnärer och andra kreativa som bor här. Området är också väldigt populärt bland svenskar. Flera av kaféerna och barerna är svenskägda, som kafé El Perrito på andra sidan marknaden.
- Santa Catalina är som Palmas Notting Hill eller ett vitalt Tribeca, säger Stefan Lundgren.
- Vi har bott i Berlin i tio år och det är ungefär som när Prenzlauer Berg var som hippast. Det råder fullständig boom på fastighetsmarknaden här. Området förändras väldigt snabbt. Tyvärr - eftersom en del av charmen är att allt inte är nyrenoverat.

Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.