Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cecilia Gimenez försök att restaurera en tavla har lett till att tusentals turister nu tar sig till den lilla staden Borja.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Misslyckad fresk blev turistmagnet

Spanska Cecilia Gimenez blev utskrattad över hela världen efter att hon försökt restaurera en gammal fresk som avbildar Jesus. Men slutet gott: Målningen har lockat tusentals turister till den lilla staden Borja.

Det gick inte riktigt som planerat när 81-åriga Cecilia Gimenez försökte restaurera en målning från 1930-talet, som hängt i hennes lokala kyrka och blivit skadad av fukt. Målningen var känd som Ecce homo, latin för "Se människan". Men efter Gimenez penseldrag döptes bilden snart om till "Ecce mono", som betyder "Se apan". Snabbt som en löpeld spreds verket som ett skämt på internet. Bilden av "Ap-Jesus" dök olovligt upp på muggar, t-shirts och telefonskydd.
Cecilia Gimenez blev överväldigad av uppmärksamheten och tog kritiken hårt. Men nu verkar situationen ha vänt för 81-åringen. Målningen har nämligen lockat över 40 000 besökare till staden Borja, och dragit in mer än 450 000 kronor till välgörenhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Blir stöttad
Nu har den lilla staden, med endast 5 000 invånare, börjat trycka upp bilden på olika produkter. Gimenez får 49 procent av intäkterna och resten går till den lokala rådförsamlingen. Nyligen invigdes också en konstutställning av den pensionerade Gimenez, där hon sade:
-Folk är väldigt snälla. Det finns människor som stöttat mig mycket och det är jag väldigt glad för, skriver The Telegraph.
Francisco Miguel Arilla, ordförande för den ideella föreningen Sancti Spiritus som äger kyrkan där tavlan fanns var också lättad under utställningens vernissage.
-Det har varit ett tufft år för Cecilia och för stiftelsen. De inledande två månaderna var svåra, men till slut så ordnar tiden allt och i dag är en glädjens dag, som vi ska njuta av.

Betalar äldreboende
Målningen kommer bland annat att tryckas på vykort, tallrikar och cigarettändare.
Turister som vill se tavlan får betala en euro. Föreningen har bland annat använt pengarna för att betala räkningarna vid ett ålderdomshem där 60 äldre människor bor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.