Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Njut av att vara ensam på stranden - res under lågsäsong.

Medelhavets bästa off-season

Färre turister, behagligare klimat och billigare priser - det finns många anledningar att resa till Medelhavet under lågsäsong. Här är tre resmål att upptäcka innan resten av Europa tar semester.

Ett av de bästa restipsen alla kategorier är att resa under lågsäsong. Det finns flera fördelar: du slipper slåss med andra turister om stolarna på stränderna och restaurangerna. Lokalbefolkningen är ofta lite mer vänligt inställd. Man slipper högsommarhettan. Det är billigare, både när det gäller resa och boende. Dessutom slipper man höjda turistpriser på plats. Tempot är lugnare.

Flera fördelar
Att resa till exempelvis den grekiska övärlden under högsäsongen i augusti ger en helt annan upplevelse än att resa dit i maj eller oktober. Fördelen med att resa på våren är att Medelhavet är som vackrast då. I april och maj möts man av färgmättade landskap som både blommar och doftar. Nackdelen är att vattnet inte alltid har hunnit bli helt badvänligt. Har man tur har vattnet hunnit bli 20 grader, medan medeltemperaturen i den grekiska övärlden i maj brukar vara cirka 25 grader. Fördelen med att resa på hösten är att vattnet har hunnit värmas upp - Medelhavet är ofta behagligt långt in i oktober. Vill man ha badvänligt vatten ska man tänka på att blicka så långt söderut som möjligt. Malta, Sicilien och Cypern är tre exempel på solsäkra öar, medan badorterna längs Europas Atlantkust brukar vara mindre pålitliga vädermässigt.

Här är tre andra resmål som passar extra bra att besöka innan eller efter alla andra gör det:

Costa Smeralda, Sardinien
Under högsäsong ligger yachterna packade som sillar i hamnen i Porto Cervo, jetsetmeckat på Costa Smeralda, eller smaragdkusten som den också kallas. Den sträcker sig längs nordöstra Sardinien och är en av Medelhavets hetaste kuststräckor för de rika och kända. Här semestrar ryska oligarker, fotbollsstjärnor och hollywoodkändisar.
En bit från marinan ligger Porto Cervos piazza, kantad av lyxbutiker som Gucci, Louis Vuitton och Mulberry. I augusti är parkeringen ockuperad av Porschar och Ferraris, men under lågsäsong är Porto Cervo en betydligt mer nedtonad upplevelse.
Då är det också gott om plats på stränderna längs kusten, exempelvis i badorten Baja Sardinia. En annan strand som bidragit till Sardiniens rykte som strandparadis är Capriccioli. Det var här Roger Moore klev upp ur vattnet i Bondklassikern "Älskade spion". På sommaren kan det vara svårt att hitta en ledig strandplätt här. Men en dag i maj eller september kan du få den lilla sandstranden helt för dig själv, en lyx som kan få vem som helst att känna sig rik för en stund.
Resa hit: Direktflyg till Olbia från Stockholm och Köpenhamn med Norwegian. Charter med Airtours eller Fritidsresor.
Prisexempel: 4 298 kronor för en vecka med boende på trestjärnigt hotell.

Bodrum
Bodrum är turkarnas egen semesterfavorit och har kallats både Medelhavets nya hotspot och Turkiets St Tropez. Staden ligger i sydvästra Turkiet, på en halvö inte långt från grekiska Kos. Halvön kantas av mysiga badorter, undangömda badvikar, nybyggda lyxhotell och långa, småsteniga stränder.
Utelivet i Bodrum är omtalat och här finns både trendiga strandklubbar och ett av Europas största utomhusdiskotek. Men det är främst under sommarhalvåret som pulsen och volymen höjs. Resten av året är Bodrum mer tillbakalutat. Då kan man strosa runt på de lokala marknaderna utan att trängas och enkelt få bord på de trendigaste restaurangerna. Som fiskrestaurangen Sait, i jetsetfavoriten Yalikavak.
Vill man ha en riktigt lugn semester rekommenderas fiskebyn Gümüslük eller Torba, en mysig badort strax utanför Bodrum. Eller så hyr man en gület, en traditionell turkisk segelbåt, och glider ut på Egeiska havet.
Resa hit: Alla charterbolag har resor till Bodrum.
Prisexempel: 4 595 kronor för en vecka med boende på trestjärnigt hotell. Flyg på egen hand med Turkish Airlines (en mellanlandning) från cirka 2 000 kronor tur och retur.

Palma de Mallorca
Mallorca är ett av Medelhavets populäraste resmål - och därför en destination som passar extra bra att besöka under lågsäsong. Huvudstaden Palma är en perfekt weekendstad både vår och höst. Här finns alla ingredienser för en lyckad långhelg: citystrand, rolig shopping och ett fantastiskt bar- och restaurangliv, inte minst i trendiga stadsdelen Santa Catalina. På senare år har det också tillkommit flera nya och lite lyxigare hotell för den som vill sätta guldkant på resan.
Mallorca har även blivit ett populärt vandringsresmål. I bergen på öns norra sida finns fina vandringsstigar, och både klimatet och landskapet gör sig bäst under lågsäsong. Kombinera gärna vandringen med några nätter på något av öns många lanthotell, så kallade fincas. De finns i alla storlekar och prisklasser. Två tips är Sa Rota d'en Palerm på Mallorcas mitt och Ca'n Quatre i utkanten av kustorten Sóller.
Resa hit: Direktflyg till Palma de Mallorca med SAS, Norwegian eller Ryanair.
Alla charterbolag har resor till Mallorca.
Prisexempel: 4 498 kronor för en vecka med boende på trestjärnigt hotell. Flera bolag, bland annat Solresor, Prima Travel och Temaresor har vandringsresor till Mallorca.

Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.