Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Utsikt över medeltidsbyn Sartène på Korsika.

Kors och tvärs på Korsika

Storslagen natur, spektakulära stränder och svindlande kustvägar - Korsika är ett perfekt resmål för den som vill ha en upplevelserik bilsemester. Här är åtta ställen att ta sikte på under en roadtrip på den franska ön.

Korsika är Medelhavets fjärde största ö och här ryms natur från en hel kontinent: höga berg och djupa skogar, gröna dalgångar, röda granitklippor, vita kalkstensklippor och svarta vulkanstränder. Dessutom kantas ön av fantastiska kustvägar, vilket gör Korsika till ett av Europas häftigaste resmål för en roadtrip. Med bil blir det även lättare att hitta till alla små ensliga badvikar som gömmer sig längs kusterna. Vägarna kantas också av så många fina panoraman att man ständigt måste göra nya fotostopp. Men här väntar även skarpa hårnålskurvor och smala bergsvägar - så det gäller att spänna fast säkerhetsbältet.
Här är åtta stopp längs vägen.

Bonifacio
Fransmännen själva kallar Korsika för "Skönhetens ö" och det är inte svårt att förstå varför. Inte minst om man närmar sig ön från havet och stiger i land i Bonifacio, längst söderut på ön. Läget, i en fjord omgiven av höga berg, är ett av Europas mest sceniska. De pastellfärgade husen som tronar på de höga, vita kalkstensklipporna ser nästan ut att vara på väg att tippa ner i Medelhavet.
Det stora kastellet intill har fungerat som skydd mot alla inkräktare som har försökt annektera ön genom historien. Romare, bysanter, britter och araber är bara några av alla folkgrupper som har varit här. Men sedan 1789, efter några år av självständighet i mitten av 1700-talet, har ön tillhört Frankrike.
Närheten till Italien gör dock att det italienska inflytandet är stort, inte minst matmässigt. Från kastellet högst upp i staden sträcker sig utsikten ända till den italienska grannön Sardinien, en timmes färjeresa bort.
Bonifacios hamnpromenad är kantad av patisserier som sprider en doft av nybakat, restauranger som lockar med specialiteten "charcuterie corse" och butiker med marint mode. Längs kajkanten guppar rader av segelbåtar och yachter vid sidan av stora utflyktsbåtar som lockar med utflykter runt kusten.
Följer man en lång trappa bakom hamnen kommer man till Haute Ville, "den övre staden". Här väntar ett virrvarr av smala gränder och ännu fler bistroer, barer och butiker.
Mysigaste stället att smälta intrycken på: L'Archivolto, en restaurang i en före detta antikhandel. Paret som driver den gör allt från grunden och ändrar meny efter säsong och råvaruutbud. Mysigt, gott och prisvärt.

Palombaggia
Inte långt från Bonifacio ligger Palombaggia, Korsikas finaste strand. Här är sanden så vit och vattnet så turkost att man kan få känslan av att befinna sig i Karibien eller Thailand. Stranden ligger en bit söder om den chica badorten Porto-Vecchio. Längs kusten finns fler fina stränder och badvikar att välja mellan.

Sartène
Sartène har kallats "den mest korsikanska staden av alla". Den medeltida staden har ett fotogeniskt läge, omgivet av höga bergstoppar, och är ett perfekt lunchstopp på väg norrut. Strax utanför staden ligger Auberge Santa Barbara, en av områdets bästa restauranger. Här kan man till exempel äta färsk fisk eller en fluffig omelett med mynta och brocciu, en mild och krämig getost. Allt serveras i en prydlig trädgård med utsikt över den omgivande dalgången.

Propriano
Längs Korsikas västkust finns flera mysiga badorter, en av de populäraste är Propriano. Längs den yachtkantade hamnpromenaden ligger ett pärlband av krogar, delikatessbutiker och kaféer och i utkanten av byn finns en hyfsad sandstrand.
Längs kusten norr om Propriano finns flera fina stränder, exempelvis Baracci och Portigliolo.

Corté
Corté ligger mitt på Korsika och var en gång i tiden öns huvudstad. I dag är det en mysig universitetsstad, med smala gränder kantade av barer, butiker och bagerier.
I närheten ligger La Restonica, en vacker dalgång med vattenfall och utmanande vandringsleder - en perfekt utgångspunkt för den som vill vandra i de korsikanska bergen.
Tips: Kolhydratladda vid restaurang Auberge de la Restonica på vägen dit. Missa inte kökets tarte tatin!

Bastia
Bastia längst i norr är Korsikas ekonomiska huvudstad. Längs det palmkantade torget Place Saint Nicolas ligger flera chica barer och klassiska kaféer - och stadens vackraste butik: Cap Corse Mattei. Här har det sålts lokal, bitter aperitif sedan 1872 och den ursprungliga interiören är välbevarad.
Är man matintresserad ska man inte missa den lokala matmarknaden. Här kan man botanisera bland säsongens frukter och grönsaker och lokala ostar och charkuterier.
Norr om Bastia väntar en av öns häftigaste sträckor, den till norra udden Cap Corse. Ladda gärna med en dubbel espresso innan - de kurviga vägarna kräver att du har sinnena på helspänn!

Ajaccio
Ajaccio är Korsikas administrativa huvudstad och mest känd som Napoleon Bonapartes födelsestad. Hans födelsehem är numera ett välbesökt museum.
Ajaccio kryllar av smala, enkelriktade gator så det är klokt att parkera
bilen så fort som möjligt och utforska staden till fots. En bra utgångspunkt är den palmkantade hamnpromenaden, sedan fortsätter man genom Gamla stans gränder med sina patinerade och pastellfärgade hus. Suktar man efter ett dopp tar man sikte på St Francois, Ajaccios cityplaya.
Kvällen inleds med fördel vid någon av barerna vid Place Foch med sin Napoleonstaty. Sedan fortsätter man till någon av stadens många bistroer. En av Ajaccios charmigaste är Le 20123. Restaurangen är uppbyggd som en lantlig korsikansk by, med postkontor, torg och fontän där gästerna själva kan hämta dricksvatten. Även maten är rustik och traditionell. Här finns ingen meny utan alla gäster serveras samma middag, i form av soppa, charkuterier, lamm, ost, och dessert för cirka 320 kronor.

Calanchekusten
Norr om huvudstaden Ajaccio sträcker sig Calanche-kusten, en av öns vackraste kuststräckor. Här finns också Scandolas naturreservat, som finns med på Unescos världsarvslista. I området finns några av Korsikas mest spektakulära vyer, med röda granitklippor som stupar ner i det turkosa Medelhavet. Se till att ha gott om utrymme kvar på kamerans minneskort!

Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.