Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pastelaria Suica har gott om plats på sin uteservering.

Kaffekickar i Lissabon

Lissabon är en av världens bästa städer för alla som gillar klassisk kafékultur. Här lockar konditorierna med starkt kaffe och söta bakverk, men också oförstörda interiörer och historisk atmosfär.

Lissabon är en av världens vackrast patinerade städer. Ta en tur med någon av de antika, skramlande spårvagnarna och du får se trånga gränder kantade av omaka bostadshus och sekelgamla butiker med oförändrade fasader. Medan andra europeiska storstäder har rivit och byggt nytt har Portugals huvudstad bevarat det gamla, och framstår i dag lite som en bedagad skönhet som vägrar plastikoperationer.

Ett av de bästa sätten att upptäcka stadens välbevarade historia är genom dess kaféer. De lockar med vackra art deco-interiörer och atmosfär som inget modernt kedjekafé kan konkurrera med. Här är fem favoriter.

Sex klassiska kaféer i Lissabon

Antiga Confeitaria de Belém

Spårvagn nummer 28 är Lissabons populäraste turistlinje, men välj spårvagn 15 om du vill uppleva stadens främsta kulinariska turistmagnet. Den finns i stadsdelen Belém, närmare bestämt på det anrika konditoriet Antiga Confeitaria de Belém.

Här serveras stadens bästa pastel de nata, ett frasigt bakverk med smördeg och äggkräm. Oavsett tid på året och väder är det kö ut på gatan. Den stora ruljansen gör att bakverken alltid serveras ljumma, direkt från ugnen.

Receptet är en väl förborgad hemlighet men lär ha skapats 1837, av munkarna vid det intilliggande Jerónimosklostret.

Adress: Rua de Belém 84-92 (Spårvagn 15 från centrala Lissabon)

www.pasteisdebelem.pt

A Brasileira

Lissabons mest berömda kafé. Det öppnade 1905, av en kaffehandlare som saluförde brasilianskt kaffe och erbjöd en gratis kopp av drycken till alla som köpte ett kilo bönor. Därmed uppstod den portugisiska seden att dricka "bica", ett starkt kaffe liknande en italiensk espresso.

Under mitten av 1900-talet var A Brasileira stamlokus för många av Lissabons intellektuella. En av dem, den portugisiske poeten Fernando Pessoa, har hedrats med en bronsstaty på uteserveringen.

Den vackra art nouveau-interiören är till stora delar oförändrad och många av servitörerna ser ut att ha hängt kvar lika länge.

Många lokalbor anser att A Brasileira har förvandlats till en turistfälla med överpriser och usel service. Men har du överseende med det rekommenderas åtminstone en "bica" på ett av stadens mest klassiska kaféer.

Adress: Rua Garrett 120

www.abrasileira.pt

Martinho da Arcada

Den portugisiske poeten Fernando Pessoa var alltså en flitig kafégäst. Han sägs ha skapat många av sina verk på A Brasileira, men det var Martinho da Arcada som var hans favoritkafé. Här har han förevigats med ett eget bord och ett tecknat porträtt på väggen.

Kaféet öppnade 1782, vilket gör det till Lissabons äldsta. Väggarna är täckta med dekorativt, blåvitt portugisiskt kakel och kyparna har fluga. Husets pastel de nata är ljuvlig, nästan i klass med originalet från Antiga Confeitaria de Belém.

Uteserveringen ligger under arkadvalven vid Praça do Comércio, ett av stadens pampigaste torg.

Adress: Praça do Comercio 3

www.martinhodaarcada.pt

Nicola

Rossiotorget kantas av flera bra kaféer. Nicola är ett av de äldsta. Här har det funnits kafé sedan 1700-talet, men den nuvarande art deco-inredningen är från 1929. Delar av interiören har moderniserats, men det är den skuggiga uteserveringen som är Nicolas främsta kort. Här kan man sitta en hel förmiddag, äta långfrukost, studera folkmyllret, läsa tidningen och känna sig kontinental.

Nicola dubblar även som restaurang, vilket gör att man kan sitta kvar även när lunchhungern sätter in.

Adress: Praça Dom Pedro IV (Rossio) 24

Pastelaria Suica

Pastelaria Suica ligger strategiskt på andra sidan Rossiotorget från Nicola och lockar med en stor, trevlig uteservering. Interiört har kaféet tyvärr förlorat sin ursprungliga charm, men det kompenseras med en av stadens längsta kakdiskar. Mandelkakorna hör till Lissabons mest delikata souvenirer.

Adress: Praça Dom Pedro IV (Rossio) 96

www.casasuica.pt

Confeitaria Nacional

Detta kondis öppnade 1829 och har hört till samma familj i fem generationer. Kakdisken lockar med allt från små mandelkrokar till gräddstinna bakelser. Specialiteten är Bolo Rei (kungens kaka), en mjuk krans med kanderad frukt som vanligtvis äts till jul i Portugal. Det var här receptet uppfanns och enligt kännarna är det fortfarande här den smakar bäst.

Hugg ett smakprov och ett bord en trappa upp, med utsikt över torget Praça da Figueira.

Adress: Praça da Figueira 18B

www.confeitarianacional.com

Allmänt

Lissabon är huvudstad i Portugal och har cirka 550 000 invånare, eller nästan 3 miljoner med förstäderna.

Språk

Portugisiska.

Tidsskillnad

- 1 timme.

Valuta

Euro. 1 euro = cirka 9 kronor.

Prisnivå

Det är billigare än hemma, inte minst mat och dryck. Du får ett glas vin för under 30 kronor och en trerättersmiddag på mellanklasskrog kostar sällan mer än 300 kronor.

Säsong

Bästa tid att åka hit är april-oktober, med undantag för mitten av juli-augusti.

Resa dit

Tap Air Portugal flyger direkt från Stockholm eller Köpenhamn till Lissabon, från cirka 2 000 kronor tur och retur. Ving och Airtours har paketresor till Lissabon.

Tre tips på boende

Budget: Living Lounge Hostel

Lissabon har flera moderna vandrarhem, detta är ett av stans bästa och populäraste. Designade rum för en till åtta personer. Dubbelrum från 270 kronor per person inklusive frukost.

www.livingloungehostel.com

Mellan: Internacional Design Hotel

Fyrstjärnigt designhotell med olika temavåningar, välj mellan exempelvis popkonst eller afrikanskt. Centralt läge vid Rossiotorget. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor, inklusive stor frukostbuffé.

www.idesignhotel.com

Lyx: Bairro Alto Hotel

Boutiquehotell med svårslaget läge, på gränsen mellan Bairro Alto och Chiado. Härlig takterrass med utsikt över staden och havet. Dubbelrum från cirka 2 400 kronor inklusive frukost.

www.bairroaltohotel.com

Missa inte!

En tur med spårvagn 28 är ett prisvärt och genuint sätt att uppleva stadens historia. Men se upp för ficktjuvar.

Läs mer

www.visitlisboa.com

Bild: Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.