Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Se Lissabon - och stadens kaféer.

Kaffekickar i Lissabon

Lissabon är en av världens bästa städer för alla som gillar klassisk kafékultur. Här lockar konditorierna med starkt kaffe och söta bakverk, men också oförstörda interiörer och historisk atmosfär.

Lissabon är en av världens vackrast patinerade städer. Ta en tur med någon av de antika, skramlande spårvagnarna och du får se trånga gränder kantade av omaka bostadshus och sekelgamla butiker med oförändrade fasader. Medan andra europeiska storstäder har rivit och byggt nytt har Portugals huvudstad bevarat det gamla, och framstår i dag lite som en bedagad skönhet som vägrar plastikoperationer.
Ett av de bästa sätten att upptäcka stadens välbevarade historia är genom dess kaféer. De lockar med vackra art deco-interiörer och atmosfär som inget modernt kedjekafé kan konkurrera med. Här är fem favoriter.

Sex klassiska kaféer i Lissabon
Antiga Confeitaria de Belém
Spårvagn nummer 28 är Lissabons populäraste turistlinje, men välj spårvagn 15 om du vill uppleva stadens främsta kulinariska turistmagnet. Den finns i stadsdelen Belém, närmare bestämt på det anrika konditoriet Antiga Confeitaria de Belém.
Här serveras stadens bästa pastel de nata, ett frasigt bakverk med smördeg och äggkräm. Oavsett tid på året och väder är det kö ut på gatan. Den stora ruljansen gör att bakverken alltid serveras ljumma, direkt från ugnen.
Receptet är en väl förborgad hemlighet men lär ha skapats 1837, av munkarna vid det intilliggande Jerónimosklostret.
Adress: Rua de Belém 84-92 (Spårvagn 15 från centrala Lissabon)
www.pasteisdebelem.pt

A Brasileira
Lissabons mest berömda kafé. Det öppnade 1905, av en kaffehandlare som saluförde brasilianskt kaffe och erbjöd en gratis kopp av drycken till alla som köpte ett kilo bönor. Därmed uppstod den portugisiska seden att dricka "bica", ett starkt kaffe liknande en italiensk espresso.
Under mitten av 1900-talet var A Brasileira stamlokus för många av Lissabons intellektuella. En av dem, den portugisiske poeten Fernando Pessoa, har hedrats med en bronsstaty på uteserveringen.
Den vackra art nouveau-interiören är till stora delar oförändrad och många av servitörerna ser ut att ha hängt kvar lika länge.
Många lokalbor anser att A Brasileira har förvandlats till en turistfälla med överpriser och usel service. Men har du överseende med det rekommenderas åtminstone en "bica" på ett av stadens mest klassiska kaféer.
Adress: Rua Garrett 120
www.abrasileira.pt

Martinho da Arcada
Den portugisiske poeten Fernando Pessoa var alltså en flitig kafégäst. Han sägs ha skapat många av sina verk på A Brasileira, men det var Martinho da Arcada som var hans favoritkafé. Här har han förevigats med ett eget bord och ett tecknat porträtt på väggen.
Kaféet öppnade 1782, vilket gör det till Lissabons äldsta. Väggarna är täckta med dekorativt, blåvitt portugisiskt kakel och kyparna har fluga. Husets pastel de nata är ljuvlig, nästan i klass med originalet från Antiga Confeitaria de Belém.
Uteserveringen ligger under arkadvalven vid Praça do Comércio, ett av stadens pampigaste torg.
Adress: Praça do Comercio 3
www.martinhodaarcada.pt

Nicola
Rossiotorget kantas av flera bra kaféer. Nicola är ett av de äldsta. Här har det funnits kafé sedan 1700-talet, men den nuvarande art deco-inredningen är från 1929. Delar av interiören har moderniserats, men det är den skuggiga uteserveringen som är Nicolas främsta kort. Här kan man sitta en hel förmiddag, äta långfrukost, studera folkmyllret, läsa tidningen och känna sig kontinental.
Nicola dubblar även som restaurang, vilket gör att man kan sitta kvar även när lunchhungern sätter in.
Adress: Praça Dom Pedro IV (Rossio) 24

Pastelaria Suica
Pastelaria Suica ligger strategiskt på andra sidan Rossiotorget från Nicola och lockar med en stor, trevlig uteservering. Interiört har kaféet tyvärr förlorat sin ursprungliga charm, men det kompenseras med en av stadens längsta kakdiskar. Mandelkakorna hör till Lissabons mest delikata souvenirer.
Adress: Praça Dom Pedro IV (Rossio) 96
www.casasuica.pt

Confeitaria Nacional
Detta kondis öppnade 1829 och har hört till samma familj i fem generationer. Kakdisken lockar med allt från små mandelkrokar till gräddstinna bakelser. Specialiteten är Bolo Rei (kungens kaka), en mjuk krans med kanderad frukt som vanligtvis äts till jul i Portugal. Det var här receptet uppfanns och enligt kännarna är det fortfarande här den smakar bäst.
Hugg ett smakprov och ett bord en trappa upp, med utsikt över torget Praça da Figueira.
Adress: Praça da Figueira 18B
www.confeitarianacional.com

Bild: Joao Nunes de Almeida/Shutterstock.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.