Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glamping - ingen vanlig tältsemester

Naturen serverad på ett silverfat. Vi talar om en lyxig version av camping som kallas för glamorous camping eller glamping. Fenomenet är stort i Europa och har nu även börjat locka oss svenskar.

Piloten Lisa har flugit mig i sitt lilla Cessnaplan över en regnbågsfärgad öken och jag tappar redan orden. Naturen har omfamnat mig. Jag litar på universum. Vi landar i röd sand och plockas upp av en Land Rover, dammet ryker efter den och bakom ett bergskrön stannar vi till. Blicken fastnar på en oas, något grönt och blått bryter av mot de torra färgerna av sand, sten och berg. Där är vårt läger, vår glampingplats, i norra Namibia.

Camping? Ja! Obekvämt? Nej tack. Glamping, eller glamorous camping, har under senare år varit en växande trend. I dag finns det campingplatser som erbjuder en lite bekvämare, något lyxigare tillvaro i kombination med naturens skönhet.

I Europa har glamping funnits ett tag; britter, holländare, tyskar och fransmän älskar den. I Holland finns det till och med ett tidningsmagasin som heter Glamping. I Sverige har trenden däremot varit blygsam. Ett tyskt bolag, Regenbogen, som driver campingplatser, har satsat på två svenska glampingplatser, i Mönsterås och Åhus. Först i Sverige med glamping sägs campingplatsen Böda Sand ha varit, som förra året ställde i ordning ett tält för fyra med säng, mattor och terrass.

Varmvatten, ståhöjd och en riktig madrass att sova på brukar ingå i ett glampingtält. Man bär inte med sig sin sovplats, men i övrigt kan formen på logi variera enormt. Från tipis, jurtor, zigenarvagnar och husvagnar i stil med vintage airstreamers till fashionabla safari- och nomadtält.

Glamping och traditionell camping är delvis helt olika upplevelser, men precis som camping kan glamping göras på många olika sätt. Många glampingplatser ser det som en helt naturlig filosofi och anstränger sig som oftast att införliva ekologiska, miljömedvetna och lokalkulturella alternativ.

Glamping handlar inte om hårdföra överlevnadsprov, utan i stället om att få vila, njuta och läka i naturen. En del glampingplatser har mobiltäckning, wifi och tv, andra väljer helt bort yttervärlden för en liten stund. Tystnad, dofter, ren luft, stjärnhimmel och nuet i all sin prakt.

Begreppet lyx får ett annat slags innebörd, det handlar inte om svindyra hotell med egen butler och influgna viner, utan mer om barfotalyx. Att få vara i och uppleva naturen. På glampingplatsen i Namibia blir jag i och för sig tillsagd att inte gå barfota i sanden, för där finns både spottkobror och en dödligt giftig afrikansk skorpion.

I övrigt får jag njuta av en plats långt borta från det moderna samhällets ljus och ljud. Jag kan koppla av i äventyret. Tältet har väggar av kanvastyg, trägolv och grästak, dubbelsäng med myggnät, utomhusdusch och elektrisk läslampa. Precis som på ett hotell slipper jag både matlagning och städning. Kan i stället ägna mig åt att i de tidiga morgontimmarna upptäcka alla specialiserade småkryp som bor i ökensanden…

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.