Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Louice Sehlberg och Miranda Nybondas är redo att ge sig ut på sin kajakexpedition.

"Gigantisk u-sväng runt Finland"

Louice Sehlberg ger sig den 7 juni ut på kajakexpedition - Finland runt på 80 dagar - med flickvännen Miranda Nybondas.

Hur ser er rutt ut?

– Vi börjar högst upp i norra Finland. I två kajaker paddlar vi sedan från Utsjoki mot söder genom åar och sjöar. Efter 200 mil är vi ute i finska viken och tar oss upp längs kusten till Torneå. Det blir som en gigantisk u-sväng runt Finland.

Varför ger ni er iväg på den här resan?

– Vi började skissa på resan i höstas. Eftersom vi pluggar båda två ska det bli underbart att få komma ut i naturen under en så lång period. När man paddlar fokuserar man bara på det som är nu. Det går inte att planera framåt och det är en fantastisk frihetskänsla. Man har fullt upp med att hålla sig varm, vara torr och mätt. Det bästa är alltså att man kommer så nära nuet och de människor som man möter.

Vilka är ni då?

– Vi är två tjejer som lärde känna varandra på Kronoby Folkhögskola i Finland där vi utbildade oss till friluftsguider. Nu studerar vi båda till läkare, jag i Göteborg och Miranda i Helsingfors.

Hur kom ni på idén att göra den här expeditionen?

– Det var vår lärare på Kronoby Folkhögskola som berättade att man kan paddla nästan hela Finland runt. Vi tyckte att det lät häftigt. I Sverige hade det varit omöjligt att göra den här resan.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det skulle vara riktigt sorgligt om någon av oss blev så sjuk eller skadad att vi var tvungna att avbryta resan. Vi får också vara försiktiga så att vi inte bränner oss illa i solen, man är ganska utsatt när man sitter i en kajak omgiven av vatten hela dagarna.

Blåsor i händerna då?

– Jo, men då får man använda handskar eller tejpa händerna. Det löser sig alltid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.