Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/15

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Familjen Westöö reser jorden runt med barnen

Sol- och badresor är fortfarande den mest populära semestertypen bland småbarnsfamiljer – men allt fler vågar sig ut på exotiska långresor. Ellen och Henrik Westöö är två av dem. Just nu reser de jorden runt med sin två småbarn.

Att ge sig iväg på en långresa med hela familjen lät till en början som en omöjlig dröm. Men Ellen och Henrik Westöö från Stockholm såg till att det blev av.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De packade sina resväskor, tog med sig sin treåriga dotter Vera och 11 månader gamla son Morris och gav sig av på en jorden runt resa som kommer pågå i 135 dagar.

– Vi har sedan en tid tillbaka haft en dröm om att åka bort en längre tid och våga lämna den trygghet vi har hemma och uppleva nya spännande saker och kulturer tillsammans med barnen, säger Ellen Westöö, som dokumenterar resan på sitt Instagram.

LÄS OCKSÅ: Res inte hit – om du vill undvika svenskar

I skrivande stund befinner de sig i Kanada, där skidåkning står högt upp på prioriteringslistan. Bakom sig har de nio veckor sol, bad och värme i Singapore, Bali, Australien och Hawaii.

Långresor ökar

Enligt Vings informatör Anna Hagberg reser barnfamiljer i ungefär lika stor utsträckning som för fem år sedan – men allt fler väljer att resa till långväga exotiska resmål.

– Framför allt på vinterhalvåret ser vi att andelen barnfamiljer som reser till långdistansresmål är något högre än på sommaren, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Här är världens 20 mest besökta städer

Hon menar att en generell ökad resvana och ett utökat utbud av både resmål och hotell bidrar till att allt fler vågar göra längre resor med barn.

– Alla kan hitta något som passar dem, oavsett om man som familj vill resa på egen hand till lite mindre kända resmål, till en storstad eller om man vill boka en resa till ett hotellkoncept på något av de större sol-och badresmålen.

Flyger på natten

Noggrann planering har varit nödvändig för att familjens Westöös resa ska gå så bra som möjligt

Till exempel bestämde sig Ellen och Henrik för att alla långa flygningar skulle ske nattetid för barnens skull. Inställning och förväntningar har varit en annan viktig aspekt att ta hänsyn till.

– Vi sa från början att vi inte skulle stressa eller känna oss tvungna att göra sånt som man ’ska’ göra. Vi ska göra det som känns rätt för oss och som barnen orkar med. Är någon av barnen hängiga eller trötta, ja då stannar vi på hotellet den dagen, säger Ellen.

Hur tänker ni kring olycksfall och eventuella sjukhusbesök? 
– Vi har inte känt oss oroliga över det alls faktiskt. Vi är på ställen som har bra sjukvård vilket känns tryggt. Ett olycksfall kan inträffa här i Kanada likaväl som det kan hända hemma i Sverige. Båda gångerna kommer det vara sjukt tråkigt och jobbigt men vi kommer klara det och får helt enkelt hantera det på bästa sätt. Det ska inte hindra oss från att se världen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.