Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Förläng sommaren med vandring på Samos.

Förläng sommaren i Grekland

Sov i en väderkvarn på Koufonissi, kickstarta träningshösten på Kos eller vingårdsturista på Santorini - här är sex tips för dig som vill få ut mer av sommaren i Grekland.

Ekonomisk kris och politisk instabilitet till trots - Grekland är fortfarande ett av svenskarnas favoritresmål. Den här sommaren har Grekland varit ett av de bäst bokade charterländerna, vid sidan av Spanien och Turkiet. Det finns flera förklaringar: Priserna är låga, landet är sedan tidigare en inarbetad favorit hos många svenskar och den ekonomiska krisen har gjort många greker extra vänliga mot turister.
Grekland är också ett av Medelhavets bästa resmål för den som vill dra ut på sommaren. Det finns flera fördelar med att resa hit på sensommaren eller i början av hösten. Turisterna är färre, tempot lugnare och priserna lägre. Samtidigt är vattnet ofta varmt långt in i oktober.
Men det finns givetvis mer att göra än att njuta av folktomma stränder. Här är sex tips - på lika många grekiska öar.

Kickstarta träningssäsongen på Kos
Kos tidigare partyrykte är på väg att suddas ut. Nu vill ön locka en ny och äldre målgrupp med hjälp av trendiga vuxenhotell och lyxigare all inclusive-resorter. Man har också satsat på nya cykelbanor, vilket gör ön till ett perfekt resmål för den som vill varva sol och bad med motion. Den som vill maxa träningen checkar in på Magic Life, ett all inclusive-hotell med fullspäckat aktivitetsschema. Här kan man varva tennislektioner och strandjogg med aktiviteter som bågskytte, vattenpolo och aerobics.
Prisexempel: Flyg och en vecka på Magic Life med all inclusive från 7 948 kronor med Fritidsresor.
www.fritidsresor.se

Bo i väderkvarn på Koufonissi
Koufonissi är en av pytteöarna i ögruppen Kykladerna. Här väntar fina stränder, stilla byar och ett av övärldens mest udda boenden: En gammal väderkvarn som erbjuder gästerna en fläkt av det genuina Grekland. Det är oerhört pittoreskt, men inget för storväxta. Det mesta är litet. På bottenvåningen finns ett litet kök med bord och stolar i barnstorlek. En trappa upp finns en dubbelsäng och högst upp gömmer sig ytterligare ett sovrum. Bäst av allt är utsikten över det öppna havet - och lyxen att få vakna till havets kluckande.
Prisexempel: Att hyra kvarnen en vecka kostar från cirka 14 000 kronor.
www.windmill-villa.gr

Skörda oliver i Kalamata
Oliverna från Kalamata på halvön Peloponnesos är en av Greklands främsta delikatesser. Från mitten av oktober till slutet av november kan besökare delta i olivskörden, som är en av årets stora begivenheter i området.
I Kalamata kan man till och med bo i ett svenskägt hus med det förföriska namnet Villa Olivia. Ägarna erbjuder olivtemaveckor då besökarna kan få vara med under hela processen, från skörd till pressning. Ett annat boendealternativ är Langleys nya designhotell Langley Resort Buca Beach.
Prisexempel: Flyg och en vecka på Langley Resort Buca Beach från cirka 7 600 kronor.
villaolivia.net
www.langley.eu

Vandra på Samos
Bortom stränderna och badorterna på Samos väntar berg, lummiga lövskogar och ett landskap fyllt av ginst, pinje, klipprosor och salvia. Följ någon av de många fina vandringsstigarna och ta sikte på en av öns badvikar. Ett annat alternativ är att vandra genom näktergalsdalen till Loukas Taverna i Manolates. Eller så packar man ryggsäcken full och njuter av stilla picknickluncher i det fria.
Prisexempel: Temaresor har en vandringsresa på Samos, från cirka 10 500 kronor. Även Apollo, Fritidsresor och Airtours erbjuder charterresor till Samos.
www.temaresor.se

Strandluffa på Milos
Milos är en dröm för strandälskare. Ön har över 70 olika stränder att välja mellan, och flera av dem hör till Greklands mest spektakulära. Ett exempel är Sarakiniko. De mjölkvita, mjukt formade klipphällarna för tankarna till Stjärnornas krig. Hit ska man åka tidigt eller sent på dagen. Mitt på dagen blir det outhärdligt varmt och det är ont om skuggande träd.
På andra sidan Milos ligger Provatas, en liten strand med guldbrun sand och långgrunt vatten. Här finns såväl solstolar som parasoll och en taverna med fin utsikt över vattnet.
En mer svåråtkomlig strand är Tsigrado, som ligger nedanför en hög klippa. Men har man väl tagit sig ned för klipporna väntar ett välförtjänt dopp i klart, smaragdgrönt vatten. Under lågsäsong kan man ha turen att få stranden helt för sig själv.
Prisexempel: Flyg och en veckas boende på trestjärnigt hotell från cirka 6 198 kronor med Apollo.
www.apollo.se

Vinturista på Santorini
På vulkanön Santorini har det tillverkats vin i över 4 000 år. Vinbuskarna växer lågt, i fågelboliknande nästen nära marken som skyddar druvorna mot de starka havsvindarna. Resultatet är mineralrika viner som passar perfekt till en grekisk sallad med fetaost och olivolja.
Runtom på ön finns flera vingårdar som håller öppet för besökare och som erbjuder provsmakningar av lokala viner som Assyrtiko, Nykteri eller Vinsanto. Vill man fördjupa sig i vinproduktionen kan man följa med på en guidad vinrundtur. Santorini Wine Adventure är ett av flera företag som erbjuder rundturer.
Prisexempel: Flyg och en veckas boende på trestjärnigt hotell i turistorten Kamari från cirka 5 498 kronor med Apollo.
www.apollo.se
www.winetoursantorini.com

Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.