Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De populäraste utflyktsmålen

Ålder, kön och klass spelar roll när vi väljer utflyktsmål. SOM-institutet listar nu de populäraste utflyktsmålen i Västra Götaland.

SOM-institutet i Göteborg har kartlagt vart invånarna i Västra Götaland åker när de ska roa sig. Boken Västsvensk vardag baseras på regionala undersökningar med fokus på 2010 års undersökning. Och populäraste utflyktsmålet i området är Liseberg, som lockade 58 procent av invånarna under perioden då undersökningen gjordes.

Olika kön olika val

Kartläggningen visar att män och kvinnor gör olika val när det gäller utflyktsmål. Män går helst till idrottsarenor som Gamla Ullevi och Scandinavium. Medan kvinnor är överrepresenterade när det gäller besök på Botaniska trädgården, Göteborgsoperan och Stadsteatern.

Även ålder spelar roll och de starkaste ålderssambanden finns för Lisebergsbesök. Hela 71 procent av Västra Götalands 16-29 åringar har besökt Liseberg jämfört med 41 procent bland 65-95 åringar.

Klass avgör

Undersökningen visar också att valen beroende på vilken klassprofil vi tillhör. Bland högutbildade är det enligt undersökningen vanligare att besöka konstmuseum, konserthus och teatrar. För personer med låg utbildning är det populärare med besök till Liseberg och Skara sommarland.

Klassneutrala utflyktsmål är bland andra havets hus, Borås djurpark och Nordens ark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.