Surfing på Bondi Beach
Surfing på Bondi Beach

Coolt och surfvänligt på Bondi Beach

ANNONS
|

Värme, främmande fågelsång, sandaler utan strumpor. Det är mars månad och höst i Sydney. Kläderna klibbar trots en ljummen bris. Vattentemperaturen på Bondi Beach guppar runt 24 grader och stranden är välbesökt. Mest är det solbrännande turister och nybörjarsurfare som kanar runt på vitvattnet när de stora vågorna bryter. På strandpromenaden trippar chica damer med små, små hundar. Ett större gäng kinesiska turister med parasoller rusar runt, skrattar och fotograferar varandra.

Bondi är fyllt med skandinaver, mest svenskar. De svenska ungdomarna präglar stadsdelen: de jobbar på kaféerna, i barerna eller på restaurangerna. Många kommer hit för den avslappade stämningen. Andra för klimatet – som är lagom för en svensk. Norra Australien är för varmt, tycker några. Melbourne, längre söderut, är för kallt, tycker en del. Och kanske är det så enkelt att svenskar dras till svenskar. Det är lätt att träffa likasinnade att umgås och dela boende med. Är man energisk är det dessutom ganska lätt att få jobb. Svartjobb förekommer och lönerna är ofta låga.

ANNONS

Skillnaden mellan Bondi och centrala Sydney är stor – mindre stress och få kostymer. I Bondi tar man det lugnt och fint och vill gärna dessutom vara lite cool.

Linnea Anderssen, 21 år från Göteborg och 20-åriga Julia Haraldson från Ystad är två glada tjejer som flyttat down under. Linnea skulle från början ta ett sabbatsår, men det blir nästan tre. Hon är inne på sitt andra ettåriga ”working holiday”-visum och arbetade på bondgård däremellan. Jordbruket i Australien är ofta i stort behov av extra arbetskraft när det är skördetider. Om man jobbar några månader med ”regional work”, som det kallas, går det att få ytterligare ett ”working holiday”- visum.

Julia Haraldson planerar att stanna ett år till att börja med. Det bästa med Bondi är den sköna stämningen, menar hon. I Bondi är det helt okej att gå på restaurang i shorts och flippflopps.

Och det är bra håll-i-gång! Man kan till exempel grilla på North Bondi Beach. Här finns iordningställda grillplatser. Billigt när kassan börjar sina.

Eller så går man ut. En helkväll kan börja på Beach Road Hotel som kör livemusik onsdagar och söndagar. Vidare till nattklubben White Revolver. Den som orkar avslutar med öl och pizza på Bondi Hotel som stänger klockan fem på morgonen.

ANNONS

– Sedan är man ganska färdig, skrattar Linnea Anderssen.

Hon och Julia Haraldson bor tillsammans med tre andra i en liten tvåa. Tre tjejer delar ett rum och två killar det andra.

– Ja, det är väldigt trångt, men det gör inte så mycket eftersom man är så mycket utomhus, säger Julia.

Den som gillar att surfa har kommit rätt. Bondi Beach och de båda mindre grannstränderna Tamarama Beach och Bronte Beach lämpar sig bra för surfing. De har oftast rätt typ av vågor. Annars går det att ta båten från Circular Quay till Manly Beach norrut för att testa surfing där.

Vindriktning och tidvatten är ofta helt avgörande för vilken strand de mera erfarna surfarna väljer. Att surfa blir lätt en livsstil. Linnea Anderssen har blivit en duktig surfare under tiden i Australien. Är tidvattnet och vinden rätt ger hon sig ofta ut i gryningen före jobbet, även om det skulle regna just den morgonen. Alltid på jakt efter draget i den perfekta vågen.

– Bara att lyckas ställa sig upp på en bräda första gången var helt fantastiskt, säger Linnea Anderssen. När jag till slut fångade min första riktiga våg, kände kraften och verkligen lyckades surfa längs vågen ett långt stycke, den känslan slår verkligen allt! Allt! Det lyser om Linnea när hon berättar.

ANNONS

– Har man upplevt det en gång vill man uppleva det igen. The endless wave. Det blir som ett rus som man vill tillbaka till.

Bondi Beach är uppdelad i separata zoner för badande och surfare för att undvika hårdföra sammanstötningar. Badande är hänvisade till zonen mellan de röd-gula flaggorna. Förbuden är många: ingen alkohol på stranden, ingen rökning, inga hundar, inget bollspel, ingen drakflygning, inga försäljare. Det är också förbjudet att bära harpun för den som tänkt sig det.

Som på så många andra stränder gäller det att hålla koll på sina värdesaker. Det händer att folk blir av med både telefoner och plånböcker. Några få minuter utan uppsikt kan räcka.

Gratis wi-fi på stranden är ett stort plus. Trådlöst internet finns för övrigt i stort sett på vartenda kafé i Bondi.

Tomas Ramstrand, 26 år från Lund, är en av många svenskar som studerar i Sydney. Tomas är utbytesstudent. Han läser sista året på sin arkitektutbildning i centrala Sydney. Lever av studiebidrag från Sverige och drygar ut med några ströjobb ibland. Han jobbade ett tag som levande reklampelare för ett telefonbolag och gick runt i city iförd en heltäckande dress med mask och sa hej till folk.

ANNONS

– Det var riktigt kul, skrattar han. Men lite varmt.

Tomas Ramstrand bor och trivs jättebra i Bondi. Det är lätt att hitta nya kompisar, tycker han.

Överallt i Bondi ser manmänniskor som joggar längs stranden eller styrketränar på de många små gratis utomhusgymmen. Fitness är mode och lite tradition i Bondi. Idealen är stereo­typa: Männen ska helst vara biffiga och de som visar upp sina kroppar är ibland misstänkt stora. Tjejerna små, nätta och ofta väldigt smala.

Varje morgon klockan sex är det full fart på Bondi Beach. Människor i grupp kör gympa, yoga eller styrketräning utomhus med hantlar och kettleballs eller använder den egna kroppsvikten. Vem som helst får vara med. Det är bara att betala på plats och börja träna.

Den som fått nog av fitness kan gå på after beach och umgås på The Canteen eller på The Bucket List. De två barerna fylls på med folk under sena eftermiddagen och vid fem-sextiden är ljudnivån på topp.

Australiensaren Jack tar en klunk av sin Carlton Draught på baren Ravesis nära stranden. Ställer ner ölen och ler brett när han hör att vi är svenskar.

– Jag har en Saab cabriolet som jag vårdar ömt. Fantastisk bil. Den säljer jag aldrig.

ANNONS

Resa dit

Visum krävs till Australien och ordnas på nätet. Turistvisum är i regel gratis, medan exempelvis ett ettårigt Working Holiday-visum kostar runt 2 400 SEK. Det gäller som namnet säger både som arbetstillstånd och för semester. Working Holiday-visum är för ungdomar mellan 18 och 31 år. Regeln är att du inte får ha fyllt 31 år när du ansöker. Visum söker du på:

http://www.immi.gov.au

Det finns måna flygalternativ. Vi flög 26 timmar med Finnair via Helsingfors och Singapore till Sydney. Den resan kostade 12 800 SEK. Vill man ner i pris blir oftast restiden betydligt längre med fler byten och längre transituppehåll.

Tänk på tullen

Tullen i Australien är ytterst noggrann. Den tillåter inga livsmedel eller växter. 50 gram tobak får föras in i landet. Efter en del argumenterande med en ursäktande tullkvinna blev det till slut två och en halv dosa snus per person. Du kan även välja att förtulla ditt snus – men det blir ganska dyrt. Räkna med dryga inköpspriset en gång till.

Väder

Sommaren i Sydney sträcker sig mellan december och februari är mycket varm. Midnattstemperaturer på 40 grader kan förekomma i januari. Behagligare temperaturer är det vår och höst. Då kan du sitta ute på kvällen i shorts och kortärmad skjorta. Det blir bara några grader kallare på natten. Australien är mycket av allt. Det gäller även vädret.

ANNONS

Att bo

Vill du bo enkelt finns det många backpackerställen i Bondi. Mer information på:

www.hostelworld.com

Man kan även hyra dubbelrum med badrum och kokvrå som vi gjorde på Ultimate Apartments i Bondi. Det ligger nära stranden. Lägenhetshotell är en vanlig typ av boende i Bondi. Kostade 9 500 SEK för tolv nätter. Det finns givetvis ett antal vanliga hotell också. Bor du en längre tid är det billigast att hyra rum eller lägenhet med likasinnade. Svenskar i Sydney tipsar om nedanstående sajt där man bland annat kan söka boende, jobb eller hitta en bra begagnad surfbräda.

www.gumtree.com.au

Bra att veta

Kollektivtrafiken i Sydney är ganska svår att förstå. Det är olika biljetter för tåg, båtar och bussar. Dessutom olika zoner markerade med olika färger på biljetterna. Ett enkelt, men kanske dyrare alternativ är veckokorten för cirka 300 SEK. De gäller både på bussar, tåg och båtar i Sydney. Bussarna är långsamma – så åk tåg eller båt när du har möjlighet. Taxi är något billigare än i Sverige.

Räkna med att prisnivån i Sydney generellt ligger högre än i Sverige.

• Allt du behöver veta och inte veta om praktiska saker i Australien finns i Anders Liljeqvists handbok Stora Australienmanualen. Den finns även som e-bok. Här finns information om olika visum, hur du hittar jobb, studerar, boende, öppnar bankkonto och mycket annat.

ANNONS

Bland guideböcker är Lonely Planet ett säkert kort.

Ett tacksamt sätt att upptäcka en stad är att trava runt till fots. Då behöver du en bra analog karta. En sådan är Sydney Suburban Map (UBD). Kostar runt 100 SEK. Gratiskartorna räcker oftast inte till.

Sverigelängtan

Har du svår hemlängtan finns även Svenska kyrkan i Sydney där du kan fika på svenskt vis och läsa svenska tidningar. I butiken kan du köpa knäckebröd, sill, kaviar och svenskt godis. Ikea i Sydney säljer också svensk mat.

Dessutom finns Facebookgruppen Svenskar i Sydney.

Missa inte

Blue Mountains med hisnande naturupplevelser. Ta tåget från Central till Katoomba, två timmars resa från Sydney. Många trappor kräver hyfsad kondition och bra skor.

• Jørn Utzons operahus är svårt att undgå. Den världsberömda byggnaden klädd med dryga miljonen krämvita svenska kakelplattor, ter sig ännu mera imponerande på nära avstånd. Slå dig ner i skuggan med en immande öl eller ett glas vitt på Operabaren strax intill. Utsikten mot hamnen och Harbour Bridge är magnifik. Circular Quay strax intill är knutpunkten för färjetrafiken runt i hamnen. Det är lätt att snabbt transportera sig runt med båtarna.

• Den asfalterade vandringsleden längs klipporna mellan Bondi Beach och söderut till Bronte Beach är spektakulär med sina stup och dramatiska klippformationer. I Bronte finns det dessutom ett antal mysiga små restauranger. Ta en lunch eller bara en svalkande öl. En perfekt dagsutflykt.

ANNONS

• Sydney är en vacker, lummig stad. I de många parkerna finns många, för oss svenskar, exotiska fåglar. Ett besök i Centennial Park eller Sydney Botanic Garden i skymningen är en upplevelse. Kolla in fladdermössen, Flying foxes eller på svenska flygande hundar. Med en vingbredd på upp till en meter är den en av världens största fladdermusarter.

ANNONS