Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Charterbolagen jublar

Sommarvädret får charter-bolagen att jubla. Nu börjar också höstens och vinterns resor bli fullbokade. – Det är som om folk fått panik, säger Pernilla Enkler på Apollo.

Dan Olsson, 35, undersöker utbudet på Fritidsresor tillsammans med hustrun Hanna och tvåårige sonen David. Göteborgsfamiljen är trött på regnandet och längtar efter sol och värme.

– Det hade varit skönt att komma iväg. Men jag trodde inte att det skulle kosta så mycket, säger han med besviket tonfall.

Uppe i himlen tittar solen just fram och han plirar uppåt.

– Vi får njuta av den här solen - det lilla som finns!

När andra har svurit över regnandet har charterbolagen gnuggat händerna.

– Sommaren har varit extremt välbokad. Människor har ett otroligt behov av sol och värme. Det har också visat sig för hösten och vintern, säger Pernilla Enkler, informatör på Apollo.

Den stora efterfrågan gör också att priserna skruvas upp. Till och med sista minuten-resor är dyra.

– Vi säljer i princip alltid slut på alla resor, men vi har kunnat ta ut mer för resorna nu. Det är som med priset på jordgubbar, konstaterar Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Många blickar nu mot höstlovet vecka 44. På Ving har man noterat en 20-procentig ökning av bokningarna jämfört med förra året – redan nu är sju av tio resor fullbokade. På Fritidsresor är sex av tio resor bokade den veckan.

– De platserna kommer inte att bli billigare. Tvärtom. Ju längre man väntar med att boka resa under höstlovet, desto mer skruvas priserna upp. Vill man göra fynd ska man boka tidigt, säger Jim Hofverberg, informatör på Fritidsresor.

Störst tryck är det på resor mellan september och oktober, men även jul- och nyårsresorna bokas flitigt redan nu.

– Jul och nyår ligger väldigt bra till i år för den som vill komma bort. Tar man ett par dagar ledigt får man femton, sexton dagars ledighet, säger Jim Hofverberg.

Många vill långt, långt bort.

– Vi ser att det finns ett stort intresse för Karibien och satsar bland annat på direktflyg från Landvetter till Aruba, berättar Charlotte Hallencreutz på Ving.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.