Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Diana Ekman och James McNamara. Och cykeln.

Australiern tog cykeln till kärleken i Göteborg

Han från Australien, hon från Göteborg. De möttes på en pub i London. Nu har James McNamara cyklat från England till kärleken i Sverige.

James greppar tag i handtaget och rullar fram vad som liknar en racercykel. Han berättar om hur han byggt den från ramen hemma i England.

– Fast jag fick en del kommentarer om att den kanske inte var så lämplig att färdas med genom Europa. På sätt och vis är det mer av en Velodromcykel och kanske bättre lämpad för inomhusbruk än att åka långfärd på, skrattar James.

James, som är född och uppväxt i Australien, åkte år 2008 ut på en längre resa i världen innan han slutligen hamnade i London. Han stannade kvar och arbetade där som grafisk designer.

Några år senare reste en svensk kvinna; Diana Ekman, till London för att jobba i den engelska huvudstaden. Det var också där på en pub; The Water Poet, som hon och James möttes första gången.

– Det klickade direkt. Vi satt och pratade i timmar, så mycket att vi glömde av de andra i sällskapet, berättar Diana.

De bytte telefonnummer och började träffas alltmer. Diana arbetade i ett kafé på Liverpool Street och tog vara på varje tillfälle att träffa James. Efter några år flyttade hon tillbaka till Sverige för att slutföra sina studier och hon och James fick hålla kontakt på distans.

Deras relation fördjupades och redan i början av 2013 började de planera för att James skulle resa över till Diana och bo i Göteborg. En del av den planen bestod av att James skulle cykla från London till Göteborg.

– Det var jag som kom på idén, eftersom jag ville att resan skulle bli som ett äventyr och en utmaning för mig själv. Jag ville komma till det nya landet längs landvägen och kunna prata och lära känna människor längs resan, menar James.

Den 21 maj i år gav han sig iväg från London.

– Jag jobbade klart min sista arbetsdag och på eftermiddagen sa jag adjö till mina arbetskollegor, berättar James.

Första etappen var färjan över till Hoek Van Holland, och därefter cykel till Amsterdam. Han övernattade sedan på vandrarhem och hos en del vänner. Men han mötte också människor han inte kände längs vägen som lät honom sova över.

– Det blev en slags kedjeeffekt, en kille i Holland fixade kontakt med en annan, som jag kunde bo över hos och så fortsatte det.

Han tog sig vidare upp genom Holland, Tyskland, Danmark och Köpenhamn. Från den danska huvudstaden gick färden till Sverige och ett vandrarhem i Malmö. Därifrån cyklade han upp längs västkusten. Dagsetapperna kunde bli 11 mil per dag.

– Jag klarade mig från de värsta ovädren. Cykeln höll hela vägen också, den var nästintill oskadd genom resan, berättar James.

Hela cykelfärden tog 25 dagar. Så kom dagen när James McNamara en söndag i juni anlände till Göteborg. Diana, som hela tiden fått löpande rapporter och visste att han skulle komma den speciella söndagen, stod vid fönstret och väntade.

För James var det en på många sätt omvälvande upplevelse.

– Jag kom cyklande den där backen upp mot hennes hus och såg samtidigt Diana komma rusande ut genom dörren. Hennes ansikte var bara ett stort leende, antagligen lika stort som mitt. Jag kände så mycket lycka bara av att se henne, att vara framme och insikten att detta var början på ett nytt liv med Diana här i Göteborg.

Diana tittar på James och ler.

– Ja, vi var ju lika glada och uppspelta båda två. Allt finns sparat på video, hela den sekvensen finns dokumenterad, skrattar hon.

För tillfället letar James efter jobb som designer och läser samtidigt svenska på distans.

– För mig är det en väldigt viktig aspekt för att bo här i Sverige, att hitta ett jobb och kunna umgås med människorna som bor här, förklarar han.

Diana läser sista året av kandidatprogrammet i globala studier på Göteborgs Universitet. Inriktningen är internationella relationer och tanken är att därefter att läsa masterprogrammet.

James menar att det på många sätt varit en stor utmaning för honom att lämna London och börja ett nytt liv i ett helt annat land. Ett land där han inte känner så många människor och där det samtidigt finns en språkbarriär.

– Samtidigt är det just de där två aspekterna som gör det spännande och utmanande.

Han tittar på Diana och lägger armen om henne.

– Fast det viktigaste är att jag är här med Diana, och att vad som än händer så är det hon som gör det värt alla ansträngningar.

.

Fakta/James McNamara
Ålder: 31
Yrke: Grafisk designer
Familj: Diana Ekman
Bor: Göteborg
Intressen: Cykla, läsa, teckna, språk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.