År efter år röstas Clearwater Beach fram till inte bara en av USA:s, utan hela världens bästa stränder
År efter år röstas Clearwater Beach fram till inte bara en av USA:s, utan hela världens bästa stränder Bild: Elinor Wermeling

Allt fler reser till Floridas strandparadis Tampa Bay

Miami eller Orlando? För allt fler blir nu svaret i stället – andra sidan Florida. Vi reste till västkustens Tampa Bay och fann vidsträckta stränder och en stad i förändring.

ANNONS

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här.

Medan sightseeingbåten sakta puttrar fram på floden Hillsborough tittar Kevin Wiatrowski ned på ett gammalt fotografi. Tittar ned och sedan upp för att jämföra.

– Den där byggnaden är borta, säger han och pekar på bilden. Den med och de där två är också rivna.

Ja, det har onekligen hänt en del med Tampas siluett sedan början av 1950-talet. Byggboomerna har avlöst varandra genom åren och nu är staden mitt uppe i ännu en. Downtown blir större, husen utanför centrum blir fler – och måste så också bli. För hit, till Floridas västkust, flyttar människor som aldrig förr. Storstadsområdet Tampa Bay, som också innefattar Clearwater och Saint Petersburg, är ett av USA:s snabbast växande och häromåret klättrade invånarantalet över tremiljonersstrecket.

ANNONS

– Folk är trötta på vädret uppe i nordöst. Alla som bor här kommer egentligen från Chicago, Boston eller New York, förklarar båtguiden Dustin.

Tampa växer inte bara som stad. Även turisterna kommer i allt högre utsträckning, även om antalet ännu inte når besöksmagneterna Orlando och Miami.

– Allt som en Floridabesökare vill ha finns här. Vi har nöjesfält precis som Orlando och stränder som Miami. Och på de senare går det inte bara runt fotomodeller som på South Beach. Jag inbillar mig att det finns de som uppskattar det, säger Kevin Wiatrowski, som lämnat tidningsbranschen för att i stället marknadsföra sin hemstad.

Bild: Elinor Wermeling

SNABBFAKTA

Invånare: Närmare 400 000 i staden Tampa – fler än tre miljoner i storstadsområdet Tampa Bay, där även Clearwater och Saint Petersburg ingår.

Tidsskillnad: -6 timmar.

Resa hit: Från Kastrup flyger flera bolag med mellanlandning till St. Pete– Clearwater International Airport. Icelandair flyger sträckorna med mellanlandning på Island och erbjuder möjligheten att stanna på Island i upp till sju dagar utan extra kostnad.

Bra länkar: visittampabay.com och visitstpeteclearwater.com läser du mer om destinationerna.

Från Honeymoon Island går färjan flera gånger om dagen till Caladesi Island. De båda statsparkerna satt tidigare ihop, men separerades från varandra av en orkan 1921 och skiljs numera åt av sundet Hurricane Pass. Där och då blev Honeymoon Island en ö i ordets rätta bemärkelse, medan grannen alltjämt sitter ihop med en annan ö – Clearwater Beach, det stora dragplåstret bland stränder här på Floridas västkust.

En av världens bästa stränder

År efter år röstas Clearwater Beach fram till inte bara en av USA:s, utan hela världens bästa stränder, och den som en gång satt sin fot i den kritvita sanden kommer för alltid att ha svårt att argumentera emot den saken. Med stranden som utgångspunkt har en semesterpärla växt fram bara en bro ifrån det sömniga scientologfästet Clearwater. Allt fler barer och restauranger öppnar, men pulsen är fortfarande låg i jämförelse med stränderna på den östra sidan av Florida. Kanske är det också därför som en uppsjö av amerikanska celebriteter har slagit sig ned i området på senare tid. Många av dem kan här föra en någorlunda undanskymd tillvaro.

ANNONS
Clearwater Beach
Clearwater Beach Bild: Elinor Wermeling

Staden utvecklades i slutet av 1800-talet. Henry B. Plant har många eftermälen, men ska vi skriva någon titel på hans postuma visitkort får det nog bli järnvägsbaron. Det var Plant som tog tåget hit på 1880-talet och som med sin järnväg lade grunden till att Tampa växte från ett litet fiske- och lantbrukssamhälle till en stad. Med infrastrukturen på plats byggde han sedan upp ett mindre hotellimperium där Tampa Bay Hotel var juvelen i kronan.

LÄS MER:Cityguide: Helsingfors

Tampas första lyxresort

Där inne ligger doften av förr tät över korridoren. Det knarrar i golvet under den röda heltäckningsmattan i det som är Tampas kanske mest iögonfallande byggnad. Tampa Bay Hotel slog upp dörrarna den 5 februari 1891 och om invigningen av det storslagna bygget rapporterades det långt utanför Floridas gränser. Inte så konstigt. Persiskinspirerade minareter, Floridas första hiss och en park med alltifrån golfanläggning till kapplöpningsbana. Nej, det var inte mycket som saknades på Tampas första riktiga resort. Prislappen blev förstås därefter. I dagens penningvärde kostade hotellet närmare 80 miljoner dollar att bygga.

Tampa Bay Hotel cirka 1900, vykort publicerat av Detroit Photographic Company
Tampa Bay Hotel cirka 1900, vykort publicerat av Detroit Photographic Company Bild: Detroit Photographic Company
Tampa Bay Hotel är i dag museum och universitet
Tampa Bay Hotel är i dag museum och universitet

Så värst långlivad blev dock inte lyxresorten. Runt 40 år efter invigningen tvingade Tampa Bay Hotel att stänga som en följd av ”den stora depressionen” och i dag är en del av byggnaden ett museum till Plants ära.

ANNONS

Henry B. Plants räls banade väg för turismen, men kanske ännu mer för cigarrerna. Det var hit till Tampa som den spanske cigarrmagnaten Vicente Martinez-Ybor flyttade sin verksamhet efter att ha råkat i luven med sina styrande landsmän på Kuba. Rätt klimat, billig mark och utmärkta sjöfartsförbindelser med Havanna rakt söderut lockade honom till Floridas västkust och 1885 anlade han en egen stad utanför staden – Ybor City, en kulturell smältdegel med arbetare från Kuba, Spanien, Italien, Tyskland och Östeuropa. Det hela blev en formidabel succé. Snart rullades det här fler cigarrer än i självaste Havanna och under decennier var Tampa världens obestridliga cigarrhuvudstad.

Den historieintresserade kan ta ett cigarrbloss eller besöka Tampa Bay Hotel (bilden till höger). Annars kan man börja dagen med frukost på Epicurean Hotel eller ett morgondopp på någon av resorterna längs Clearwater Beach
Den historieintresserade kan ta ett cigarrbloss eller besöka Tampa Bay Hotel (bilden till höger). Annars kan man börja dagen med frukost på Epicurean Hotel eller ett morgondopp på någon av resorterna längs Clearwater Beach Bild: Elinor Wermeling

En stad i förändring

I dag siktar staden på en ny transformering. Vår utflyktsbåt stannar till just innan floden gör en skarp sväng åt vänster. I en tidigare nedgången del av den långa flodpromenaden har ett gammalt vattenverk rustats upp och fått ett nytt liv som restaurang. Ulele är uppkallad efter en 1500-talsprinsessa från Tocobagastammen vars livshistoria sägs ha flera likheter med Pocahontas.

– Vår meny är inspirerad av maten som människorna här åt redan på den tiden, berättar köksmästaren Eric Lackey och presenterar rätterna på vårt bord. Majs är förstås en återkommande ingrediens. Fisk likaså och i den friterade hushpuppien dyker så alligatorn upp.

ANNONS

– De senaste åren har restaurangscenen i Tampa gått framåt rejält, säger Eric Lackey. Det är roligare att laga mat här i dag när unga människor flyttar hit i stället för härifrån.

LÄS MER:Så här ska du tänka om du köper hus utomlands

MAT & DRYCK

Bern’s Steak House

Döm inte hunden efter håren. Bern’s ser alls inte mycket ut för världen, men inuti det vita, nästintill fönsterlösa, stenhuset ryms en legendarisk restaurang med en storslagen inredning som flyttar sinnet ett par hundra år bakåt i tiden. Vida berömt – och med all rätt – för sitt kött och för vad som lär vara världens största privata vinsamling. Boka i förväg. Långt i förväg.

1208 Howard Ave, Tampa

bernssteakhouse.com

Ciro’s Speakeasy and Supper Club

Speakeasybar i Tampas utkanter med fantastiska drinkar och en 1920-talsatmosfär som inte går av för hackor. Ring 813-251- 0022 för lösenordet. Utan det kommer du inte in.

2109 Bayshore Blvd, Tampa

cirostampa.com

Dunedin Brewery

I dag går det tretton mikrobryggerier på dussinet i Florida och i förstaden Dunedin ligger delstatens äldsta. Dunedin Brewery grundades 1995 och inhyser även en bar där konserter ofta står på programmet. God öl och – faktiskt – ännu godare mat.

937 Douglas Ave, Dunedin

dunedinbrewery.com

BOENDE

Epicurean Hotel

Ett par kilometer från Downtown ligger detta boutiquehotell med tydlig mat- och vinprofil. Epicurean slog upp dörrarna i slutet av 2013 och rymmer bland annat ett spa, restaurangen Élevage, en takbar och ett pâtesserie specialiserat på choklad.

1207 S Howard Ave, Tampa

epicureanhotel.com

Sandpearl Resort

Mitt på stranden i populära Clearwater Beach. Lyxiga Sandpearl har det mesta du kan förvänta dig av en strandresort och får extra plus för den vänliga och synnerligen talrika personalen.

500 Mandalay Ave, Clearwater Beach

sandpearl.com

UTFLYKTER

Ybor City

De historiska kvarteren nordöst om downtown. Kvarteren byggdes upp kring cigarrindustrin och beboddes nästan uteslutande av immigranter. Kul för den historieintresserade, familjen eller för den som vill äta gott.

Caladesi Island

Båtturer till naturreservatet går från Honeymoon Island och tar en kvart. Caladesi är en av få orörda öar längs kusten och är värd ett besök.

Dunedin

I samband med utflykt till Caladesi Island – stanna till i Dunedin för pigg småstadspuls, trivsam atmosfär och skön strandpromenad.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS