Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I sommar finns flera nya äventyr i norr.

Aktiv sommarsemester i Norrland

Det finns flera nya sommaräventyr i norra Sverige. Ishotellet i Jukkasjärvi satsar till exempel en miljon kronor på nya aktiviteter.

Fler svenskar upptäcker Norrland för sin sommarsemester. Åtminstone om man ska tro Icehotel i Jukkasjärvi, där antalet sommargäster ökade med 64 procent år 2012 jämfört med året innan. Och det var främst svenskar som stod för ökningen. I år satsar företaget därför stort på vildmarksäventyr sommartid, och investerar en miljon kronor i nya aktiviteter. Bland annat bygger man där en zipline-bana, som kommer att bli Skandinaviens nordligaste. Man arrangerar också så kallad Stand up paddle, en ny brädtrend där man står upp och paddlar, samt anordnar cross country-cykling.

Fler äventyrsresor lockar
Ansvariga för Kiruna Lappland Turistbyrå har också märkt av ett ökat intresse.
- Intresset för fjällupplevelser under sommartid ökar bland svenskarna. Under 2012 ökade antalet kommersiella gästnätter i Kiruna Kommun mellan juni och augusti med drygt 7 000 övernattningar, säger marknadsansvarig Mattias Mannberg.
Han menar att det är det bredare utbudet av äventyrsaktiviteter och naturupplevelser som har lockat fler.
Även semesteranläggningen Camp Ripan i Kiruna har märkt en större tillströmning av turister. En av de mest populära attraktionerna där är Skandinaviens nordligaste utomhusbad.
-Det är det lilla äventyret som lockar. Att uppleva midnattsolen och kunna göra utflykter i fjällmiljö utan större strapatser, säger anläggningens VD Monica Lind.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.