Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Stranden i Abu Dhabi. På dagen blir det ofta outhärdligt hett här.

Abu Dhabi: Nya kulturmetropolen

En av världens bästa citystränder, ett av världens lyxigaste hotell och shopping i världsklass. Abu Dhabi har en svåröverträffad skrytlista - och nu satsar Förenade Arabemiratens huvudstad på att bli en av världens hetaste kulturmetropoler.

Solen är på väg ned och temperaturen med den. Då och då sveper varma vindar från Persiska viken in över cornichen, Abu Dhabis extremt välskötta strandpromenad. På ena sidan sträcker sig futuristiska skyskrapor och moderna lyxhotell mot himlen, på den andra slår loja vågor in mot den kilometerlånga citystranden. Cornichen kantas av små oasliknande parker som skulle imponera på vilken stadsträdgårdsmästare som helst. Barnskratten från stranden blandas med de melankoliska böneutropen från moskéernas minareter.

Sofistikerad
I slutet av cornichen tar de höga byggplanken vid. Där bakom reser sig höga byggkranar och ihåliga betongskelett, på väg att förvandlas till nya lyxhotell och moderna kontor. På andra sidan sträcker sig ett annat plank, med en banderoll som deklarerar att stranden håller på att rustas upp.
Abu Dhabi är en stad i förvandling. Men till skillnad från grannen Dubai, som alltid tycks sikta på att bygga högst, störst och mest spektakulärt, framstår Förenade Arabemiratens huvudstad som lite mer sofistikerad. Lite som en klokare, mer eftertänksam storasyster till en gapig, uppmärksamhetstörstande lillebror.
Medan Dubai satsar på glitter, glamour och shopping satsar Abu Dhabi på kultur och tradition.

Kulturmetropol
I skuggan av Dubais skrytbyggen (världens högsta byggnad, världens största köpcenter och så vidare) siktar Abu Dhabi på att bli en av världens nya kulturmetropoler, med hjälp av filialer till de världskända konstmuseerna Guggenheim och Louvren. Den megalomaniska projektplanen inkluderar också ett nytt påkostat nationalmuseum, ett nytt dans- och teatercenter samt ett nytt maritimt museum. Allt kommer att ligga koncentrerat på Saadiyat Island, en stor ö som även ska locka med nya hotell, promenadstråk och marina. Om allt går som planerat (vilket det sällan gör med den här typen av megabyggen) ska Louvren öppna 2015 och Guggenheim två år senare.
Det nya kulturdistriktet lär också göra Abu Dhabi till ett av världens hetaste resmål för arkitekturintresserade. Jean Nouvel, Frank Gehry och Norman Foster är bara några av stjärnarkitekterna som har anlitats.

Imponerande arkitektur
Vill man få en bild av framtidens Abu Dhabi ska man besöka Emirates Palace, ett av världens lyxigaste hotell. Här visas en ambitiös gratisutställning om Saadiyat Island med modeller av de spektakulära museerna.
Men redan nu lockar staden med ett av världens främsta byggnadsverk: Sheikh Zayed Grand Mosque, en av världens största moskéer. På utsidan är det blänkande vit marmor, guld och enorma mosaiker. På insidan väntar bland annat världens största handknutna iranska matta och en av världens största kristallkronor, pyntad med miljoner swarovskikristaller. Det är en av få moskéer i landet som är öppen för icke-muslimer och flera gånger dagligen ges guidade visningar. Det är en av stadens bästa gratisupplevelser - och en perfekt reträtt när mitt på dagen-hettan gör det outhärdligt att ligga på stranden.
Två andra alternativ är Marina Mall och Abu Dhabi Mall, två köpcenter med hundratals butiker vardera.

Modern souk
Stadens bästa shoppingupplevelse är emellertid Central Market, en modern inomhusmarknad. Här säljs dadlar, orientaliska parfymer, pashminasjalar - mycket av det man vanligtvis hittar på en traditionell arabisk souk - men i en luftkonditionerad galleria ritad av den världsberömda arkitektbyrån Foster+Partners. Det är påkostat, men lågmält och elegant - en ovanligt lyckad kombination av modernism och tradition.

Bild: Annika Goldhammer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.