Öluffa till bästa badvikarna

ANNONS
|

Snabbåten Valö är så knökad att däcksman till slut säger stopp. De som inte får plats hänvisas till nästa båt. Så kan det vara på sommaren. Vi är på väg från Saltholmen till Vrångö, Göteborgs sista utpost mot Kattegatt. Förr tog resan dit över en timme, men med snabbåten tar det en dryg halvtimme.

På bryggan står Andreas Olsson. Han driver både fiskvagn och glasscafé på ön, och hans familj har bott där i 14 generationer - minst.

- Före 1400-talet finns inga kyrkoböcker kvar, så det kan vara ännu längre, säger han.

En strid ström av turister, framför allt skolbarn, vandrar mot Nötholmen. Det är en grund, barnvänlig badplats som ligger bara några hundra meter från färjan.

ANNONS

- Dit går de som inte har koll, säger Andreas.

I stället fortsätter vi mot Kyrkogårdsviken på öns östra sida.

I år finns det besökstoaletter på Vrångö, och ön jobbar för att bli ännu mer lätterövrad för turister. Andreas är en del av gruppen Vrångö på gång, som till exempel vill göra om en övergiven minigolfbana till kolonistugor. Ett grustag ska gömmas bakom plank och bli plats för sophantering. Det finns också planer för ett vandrarhem.

- Förr var det mest badgäster, men nu kommer det ryggsäcksfolk som vill upptäcka naturen till exempel. Alla på Vrångö är inte glada i turister, men de flesta vill att fler ska komma hit, säger Andreas.

På väg till Kyrkogårdsviken passerar vi förstås de två kyrkogårdarna. Enligt Andreas är över 10000 personer begravda på den gamla, fast bara ett trettiotal gravstenar syns. På den nya ligger Evert Taubes mormor begravd, och så finns där en labyrint från förkristen tid. Några minuters promenad senare breder Kyrkogårdsvikens stränder ut sig - vita, breda och skyddade från kalla västanvindar. Här badar gärna Vrångöborna själva.

Runt ön kan man gå två promenadslingor som sammanlagt är ungefär åtta kilometer. Andreas passar på att tipsa om webbkameran som är fäst i lotsutkiken. Från land kan man gå in på webbkameror.se och få en uppfattning om hur vädret är.

ANNONS

- Men solen skiner alltid på Vrångö, menar Andreas.

Efter lunch i gästhamnen - Vrångöröra på baguette - träffar vi Sofia Gustavsson, Fraser Russel från Skottland, Sandra Simon från Spanien och Anna voor de Wind från Holland som har tagit med sig cyklar från stan. Med karta i hand är de på väg till ett högt beläget stenröse. Gänget stämmer bra in på Andreas Olssons beskrivning av de nya turisterna - framme vid det uråldriga röset öppnar de ryggsäckarna och packar upp picknick som de äter med utsikt över Vinga och Kungsö.

- Det är så tyst här, säger Fraser.

- Naturen är vacker och det finns mer av den här än på de andra öarna. Ändå går det att cykla, säger Sandra.

När picknicken är över cyklar de vidare. Deras öluff fortsätter till Donsö. Därifrån ska de cykla över till Styrsö innan de åker hem till stan igen.

- Men vi har inte bråttom och anstränger oss inte för att hinna med några båtar. Vi tar det som det kommer, säger Sofia.

Vi den långsamma båten mot stan. Den anlöper Sjumansholmen, Donsö, Styrsö Skäret, Styrsö Bratten och Köpstadsö innan den når vår destination - Asperö Östra. Vi svänger höger direkt efter bryggan och går till Kvistevik, badplatsen. Där förbereder sig ett gäng öbor för ett eftermiddagsdopp, trots att det är kyligt i luften. Efter tvivel och försiktigt plaskande slänger de sig i vattnet, för att frustande av köld klättra upp på bryggan igen.

ANNONS

Det såg kallt ut?

- Nejdå. Ganska skönt faktiskt, säger Karolin Knutsson.

Vi vandrar över ön, ner till Asperö Norra. Båten in till Saltholmen tar en kvart. Kostnad för den exotiska öluffen? Tre stämplingar med Västtrafikkortet.

FAKTA Vrångö-lingo

Vrångömålet skiljer sig från både göteborgska och andra västsvenska dialekter. Här är tre exempel.

Töga = dimma

Hagla = fiskmås

Lårfår = långkalsong

Körregårdsviga = Kyrkogårdsviken

De fem största öarna

Åker till öarna gör man med vanlig Västtrafikbiljett. De kan köpas på Saltholmen. Badplatserna sköts oftast av ideella föreningar, vilket gör det extra viktigt att städa efter sig. Toaletter finns på båtarna, men oftast också i anslutning till badplatser eller färjor.

Ska du öluffa är det smart att planera en rutt i förväg för att vara säker på att det går båtar. Både Styrsö, Asperö och Brännö har flera hamnar, vilket gör att man kan promenera fritt och ta färjan från ett annat ställe.

Restiderna som anges gäller från Saltholmen och är de kortaste som erbjuds. Det kan ibland ta längre tid - kolla upp det innan du reser.

STYRSÖ

Restid: Bratten 21 minuter, Tången 32 minuter, Skäret 13 minuter.

Bada: Det går att bada vid Bratten, Uttervik vid Tången och flera små vikar runt ön.

ANNONS

Äta: Café vid Tången. Café, kiosk och restaurang vid Bratten. Restaurang vid Skäret.

Bo: Styrsö Bed & Kitchen vid Tången, Pensionat Styrsö Skäret och Styrsö bed and breakfast vid Skäret.

Affär: En vid Tången och en vid kyrkan.

Gästhamn: Tången och Bratten.

Styrsöborna tipsar: Skippa Bratten, bada vid Utterviksbadet.

ASPERÖ

Båtresa: Östra 9 minuter, Norra 13 minuter.

Bada: Kvistevik vid Asperö Östra.

Kiosk: Ja, vid Norra.

Affär: Berntssons livs vid Asperö Norra.

Gästhamn: vid Norra.

Asperöborna tipsar: Valen, det stora berget som störtar ner i havet vid Asperö Norra, är en fantastisk utsiktspunkt med vindskydd. En fin promenadslinga går runt nästan hela ön.

BRÄNNÖ

Båtresa: Rödsten 18 minuter, Husvik 40 minuter.

Bada: Ramsdal vid Husvik är störst. Vassdal: bad från klippor. Galterö: sandstränder.

Äta: Brännö Värdshus mitt på ön.

Bo: Pensionat Baggen precis vid Värdshuset.

Affär: Brännö handel mitt på ön.

Gästhamn: vid Husvik.

Kiosk: En vid varvet, en vid Husvik.

Brännöborna tipsar: Dans på Brännö Brygga på torsdagar. Ta båten till Husvik, landa direkt i festen. Promenera till Galterö (3 km från Rödsten) är en höjdare. Där kan man klappa får och bada. Utsiktsplatsen heter Lotsutkiken.

DONSÖ

Båtresa: 17 minuter.

Bada: Lökholmen i öster. Korsholmen precis vid hamnen.

ANNONS

Äta: Restaurang Isbolaget i hamnen.

Bo: Donsö bed and breakfast.

Affär: Yngves livs ligger i hamnen.

Gästhamn: i färjehamnen.

Donsöborna tipsar: den som vill bada lite lugnare kan vandra söderut på ön. Runt fyren Donsö huvud finns bra badmöjligheter.

VRÅNGÖ

Båtresa: 27 minuter.

Bada: På öns södra del är det klippor som gäller, medan det finns stränder på den norra delen.

Äta: Fiskeboa och krog i gästhamnen.

Bo: Pensionat Villa Solviken.

Gästhamn: i väster.

Picknick: Måsen livs ligger i gästhamnen.

Vrångöborna tipsar: Gå både södra och norra promenadslingan.

ANNONS