Surtetjejen Chatarina Brady Davidsson visar på jordgloben att hon och familjen har slagit sig ner i västra Australien. "Men jag vill absolut inte glömma mina rötter, jag försöker hela tiden skaffa svenska saker som passar in här i vårt hem", säger hon.
Surtetjejen Chatarina Brady Davidsson visar på jordgloben att hon och familjen har slagit sig ner i västra Australien. "Men jag vill absolut inte glömma mina rötter, jag försöker hela tiden skaffa svenska saker som passar in här i vårt hem", säger hon. Bild: Kicki Media

Reslusten förde Chatarina till andra sidan jordklotet

Chatarina Brady Davidsson från Surte är läkemedelskonsulten som från början tänkt sig ett helt annat yrke. Passionen att resa runt i världen tog henne till Perth i Australien.

ANNONS
|

1994 kom hon första gången till sitt nya hemland. Då mellanlandade hon i den australienska miljonstaden under en jorden runt-resa och blev genast förtjust i vad hon fick se.

Två år senare slog hon ned sina bopålar där för gott, gifte sig med kemiingenjören Andrew från Nya Zeeland och skaffade så småningom två barn – allt blev ett kvitto på att Chatarina stortrivdes i sin nya miljö, fjärran från sitt forna hemland.

– Jag hade fått tips om staden av två bekanta under min tid som au pair i USA, de tyckte jag skulle komma till Australien. Jag följde deras råd att börja studera till civilekonom på universitetet i Perth och sedan fortsatte jag med en magisterutbildning i Sydney.

ANNONS

Ändrade yrkesplaner

Catharina har alltid gillat siffror och hade ett bankjobb som slutmål. Men än en gång ändrades planerna. Via ett tips från en god vän satsade hon i stället på läkemedelsindustrin.

– Främst kanske för att man hela tiden får lära sig nytt och att det är en bransch under ständig utveckling. Jag flyttade till Astra Zeneca i Perth och började först lära mig om läkemedel inom psykiatrin. Sedan fortsatte jag med hematologin som jag numera håller på med. Forskningen inom detta område går snabbt framåt.

Bild: Kicki Media

Chatarina har i dag jobbat i sin bransch i 15 år. Hon har stor frihet när hon ska sälja in produkter från det amerikanska företag hon numera arbetar för.

– Det är visserligen ett fritt arbete men samtidigt resultatinriktat. Jag måste sälja en viss procent årligen och det har jag klarat av hittills. Samtidigt går ju utvecklingen inom det här området framåt i en nästan svindlande fart. Det gäller att vara påläst om det senaste och kunna övertyga eventuella köpare om att satsa på nyheterna.

Chatarina träffar ofta kollegor från andra företag i samma bransch.

– Men den hårda konkurrensen gör samtidigt att man måste vara försiktig i sina kontakter. Jag reser också runt anordnar och föreläser bland annat för hematologer, farmaceuter, läkare och sjuksköterskor.

ANNONS

Just nu händer det mycket inom forskningen av biologiska läkemedel. Problemet är i första hand att de nya framtagna medicinerna kostar mycket. De är målinriktade mediciner som koncentrerar sig på de sjuka cellerna. Man använder sig av kroppens eget immunförsvar för att komma åt de sjuka cancercellerna.

Även om det mesta i hennes jobb är positivt så finns det förstås mörka sidor också.

– Främst barnleukemin. Jag ser många sjuka barn och det tar mig hårt. Men samtidigt finns det svåra fall där barnet efter behandlingar blir helt cancerfritt. Då känner man sig extra varm om hjärtat.

Uppvuxen i Surte

Chatarina föddes i Kungälv men växte upp i Surte. Hon började i Surteskolan 1979 och fortsatte därefter högstadiet i Bohusskolan. Studenten tog hon i det nu nedlagda Kongahällagymnasiet i Kungälv 1991. Efter examen jobbade Chatarina ett år på turistbyrån i Göteborg, men sedan tog reslusten över. Efter ett par år som au pair i USA flyttade hon till London och sedan till Kapstaden i Sydafrika.

– Jag lämnade Sydafrika i april 1994, ungefär samtidigt som apartheidpolitiken upphörde och som samma år mynnade ut i landets första allmänna val. Jag var rädd att det skulle bryta ut ett inbördeskrig, men lyckligtvis blev det inte så.

ANNONS

– Jag reste iväg och hade sparat ihop pengar till den jorden runt-resa som indirekt är orsaken till att jag hamnade här i Perth.

Hemlandet inte bortglömt

Sverige är förstås inte bortglömt i hemmet i Perth. Familjen har skaffat en svensk au pair, Rebecka från Brålanda i Dalsland, som tar hand om barnen när föräldrarna arbetar.

– Det är ekonomiskt fördelaktigt med au pair i stället för att ha barnen på förskola, kostnaden för förskoleplatserna är väldigt hög här i Perth. De skulle kosta runt 980 svenska kronor per barn och dag.

På en hylla i köket finns bland annat flera av konstnärinnan Lisa Larssons berömda lejonskulpturer.

– Jag vill förstås inte glömma bort var jag är född. Och jag försöker hela tiden skaffa svenska saker som passar in här i vårt hem.

Hyser gott hopp

Till slut ber vi Chatarina önska sig något i framtiden.

– Det skulle vara att vi kan ta fram bättre mediciner till ett billigare pris som gör att allt fler sjuka kan ta del av den. Det vore något att stilla be om. Jag skulle inte bli förvånad om så sker. Forskningen är på stark frammarsch och jag har stort hopp om det kan komma intressanta genombrott inom de närmsta åren.

ANNONS

Chatarina Brady Davidsson

Ålder: 46 år.

Yrke: Läkemedelskonsult på amerikanska företaget AMGEM.

Familj: Maken Andrew från Nya Zeeland, sönerna Felix 5 och Charlie 4 år samt de två katterna Missi och Murray.

Bor: I Perth, Australien.

Hobby: Motion, resor och att träffa vänner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS