Gillis Bengtsson paraglider ovanför Kalmarsund
Gillis Bengtsson paraglider ovanför Kalmarsund

Rekordplaner i varma luftströmmar

Gillis Bengtsson flyger dit vindarna bär. Förra året satte han två svenska rekord med två veckors mellanrum. Nyligen noterat han ett tredje rekord. På lördag avgörs Nordiska mästerskapen i paraglidning väster om Madrid i Spanien.

ANNONS
|

– Då flög jag mellan Vårgårda och Jönköping. Jag spräckte det förra rekordet tidigare notering fram och tillbaka, ganska rejält, från 55,7 till 80,7 kilometer. Svårslaget, säger han.

Sporten kallas skärmflygning eller paragliding. För Gillis började det i Kroatien för snart 15 år sedan:

– Jag såg en kille som flög från ett berg ut över havet. Häftigt. Jag kunde inte slita mig, satt kvar länge, trots brist på vatten i 30-gradig hetta. Där och då bestämde jag mig för att aldrig mer gå ner för ett berg.

Uppåtgående luftströmmar

Bengtsson utbildade sig till pilot och blev framgångsrik.

– Sportens tjusning är total känsla av frihet. Att flyga naturligt, med avstamp från en klippa, i termik, varma uppåtgående luftströmmar som uppstår när solen värmer upp jordytan.

ANNONS

– En del förväxlar oss med duktiga fallskärmshoppare som slänger sig ut från klippor, BASE-jumper. Vi sitter skönt i en sele, ibland med fåglar som sällskap, i många timmar. Njuter av utsikt och stillhet.

Gillis svävar inte i det blå när det gäller säkerheten. Utrustningen får plats i en ryggsäck. Där finns också en nödfallsskärm ifall vingen skulle trassla till det.

– Det har aldrig hänt mig. Jag vet knappt någon som råkat ut för sådana missöden. Det är ungefär som kravet på bilbälten. Man måste ha det på sig när man kör och det händer sällan olyckor.

Drömsk tillvaro

Hans drivkraft, att uppleva den drömska tillvaron att länge befinna sig uppe i skyarna, fick honom att tillsammans med tre andra rekordsugna flygare starta från favoritplatsen Ålleberg, sydost om Falköping. med 80 meter fallhöjd, i maj förra året.

De högtflygande planerna var att sätta rekord. Kompisarna tvingades gå ner tidigare, för att inte hindra landning av JAS-plan i området. Gillis låg före och landade norr om Kalmar som nybliven svensk rekordhållare, efter 200,7 kilometer.

– Jag valde att landa på fastlandet för att inte hamna i iskalla Kalmarsund. Det var första gången som någon officiellt flugit längre än 20 mil i Sverige.

ANNONS

Familj och vänner följde äventyret på nätet.

En vecka senare startade han på nytt från Ålleberg, för att förbättra rekordet.

– Flygning är som en drog, man tröttnar aldrig. Jag var ändå permitterad, vi i musik- och konsertbranschen är nog de sista som får börja jobba igen. Jag hade den tid som krävdes. Då flög jag på högre höjd i en mer rak linje. Jag landade på Ölands sydspets.

Rekordet förlängdes till 275 kilometer efter flygning i sju och en halv timmar.

Om rekordet han noterade mellan Vårgårda och Jönköping tur och retur, i år, säger han:

– Det är så himla sällan som det är helt vindstilla vilket behövs för denna sorts flyg. Motvind ena vägen gör det svårt att flyga sådana sträckor i Sverige.

Hobbymeteorolog

Blir det inte långtråkigt att sitta på drygt 2 000 meters höjd i timma efter timma?

– Nej, bara fantastiskt. Bättre än att sitta på ett trist kontor en hel dag.

Är det kallt?

– Nej. Vi som flyger blir hobbymeteorloger och har lärt oss att läsa av skyarna, vi blir på gränsen till proffs att analysera väderomslag.

Hans vänner hör ibland av sig för att få en prognos.

– En polare skulle spela in en film i Karlstad och ringde för att höra hur vädret skulle bli där.

ANNONS

I pilotutbildningen ingår var skärmflygarna inte får befinna sig. Exempelvis för nära trafikflygets luftrum.

– Det ger ökad trygghet för oss piloter. Viktigaste beslutet vi tar är om vi ens ska ge oss på att starta en flygning. Man kan till exempel riskera att bli insugen i ett moln. Många av oss som flugit ett tag har trots allt ändå nån gång hamnat i förhållanden som gjort vi önskat att vi hellre varit på marken.

Gillis har flugit i USA där sporten är liten i förhållande folkmängden.

– Den är vanligare i alperna. Där finns skärmflygare året om.

Han har fokus på Sverige.

Snöflingor på hög höjd

– I Åre är det många som charmats av skärmsporten

Gillis har sett enstaka snöflingor yra på hög höjd:

– Inte så farligt om det är minusgrader. Man ser på håll om det snöar. Då väljer man att landa. Det är värre om regn blöter ner vingen. Generellt flyger vi inte när det är mycket vind.

I Nordiska Mästerskapen som avgörs i dag väster om Madrid är vädret oftast pålitligare än hemma. Bengtsson tävlar i en klass där vingarna är aning säkrare men långsammare:

– De snabbaste vingarna flyger ifrån oss. Alla startar samtidigt och flyger samma bana. Det är som om Porschebilar skulle tävla mot Jeepar, samtidigt.

ANNONS

Inför tävlingarna:

– Jag är en tävlingsmänniska och har chans att bli bäst såväl i Norden som i Sverige.

Gillis Bengtsson

Ålder: 42.

Yrke: Ekonom, turné- och artistbokare för bland andra Kapten Röd, Labyrint, Aki.

Handbollsspelare: Sävehof i ungdomen, IK Heim, Majornas IK och BK Heid i A-laget och Sävedalens HK.

Bor: Göteborg

Familj: Två barn.

Intressen: Paragliding, samhällsfrågor, träning, Blåvitt och barnen.

Bästa tiden på dygnet: När jag vaknar väldigt tidigt en lovande flygdag.

Min bästa egenskap: Analytisk, rationell, ärlig.

Hoppas på av det närmaste året: Att samhället och världen blir normal igen med feta konserter och festivaler igen så människor kan få börja dansa och kramas igen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS